Reklaam sulgub sekundi pärast

NIPINURK: KUIDAS teadlikult õnnetunnet tekitada

Monika Kuzmina

pilt: erakogu

Õnnetunne võib olla igaühe jaoks erinev. Antud teemast veel vist veidike rohkem on kirjutatud vaid armastuseteemal. Kuid tõenäoliselt igatseb iga inimene siin elus ennekõike seda tõelist ja vundamentaalselt sügavat õnnetunnet.

„Võin julgelt väita, et nende aastate jooksul, kus ma olen inimestega tööd teinud, pole üle poole neist mitte kunagi – vähemalt teadlikult – tundnud õnnetunnet, mis tähendab, et nad ei tea üldse, mis asi see ongi,” ütleb terapeut Liis Kuurme. Küllap on selline seisukoht kõvahäälselt väljaöelduna üsna vastukarva nii mõnelegi. „Mis see õnnetunne on üldse? See on küsimus, mida ma küsin suhteliselt tihti ka oma  klientidelt. Mõni seostab seda heaolutundega, rõõmuga, püsiva eufoorilise naudingutundega, aga ka armastusega. Ja kui enamik nendest klientidest siiski pole neid tundeid kunagi osanud või julgenud tunda, siis mida see ütleb meie ühiskonna ja inimkonna kohta tervikuna? On huvitav, et kui sa ei teagi täpsemalt, mis asi on õnnetunne, siis kuidas sa loodad end üldse sellesse seisundisse viia?” mõtiskleb Kuurme. Õnnetunne võibki Liisi sõnul olla igaühe jaoks erinev. Õnnetunne võib olla ühe inimese jaoks miljon eurot arvel. Teise jaoks on see, et tema pere on rahulolev, terve ja hästitoimiv. Kolmanda jaoks on õnnetunne see, kui ta saab ronida Džomolungma tippu. „Usun, et minu ülesanne terapeudi ja nõustajana selle õnnetundemõtte juures on aidata inimest oma otsinguteekonnal kõndida läbi kirju maastiku, mäeahelikust üles tippu, et ta näeks ennast ja oma elu natukene teistsuguse nurga alt. Vahest leiab see inimene teist vaatenurka omades oma õnnetunde üles hoolimata sellest, mis on tema taust, mis on olnud tema lapsepõlv, kust ta pärineb ja kus võib-olla pole olnud seesugust hoolitsust, armastust, eeskuju, mis oleks õpetanud või andnud kogemuse õnnest, õnnetundest, tõelisest turvatundest jne. Seetõttu näengi suuremat vajalikkust teha aeg-ajalt eneseanalüüs,” räägib Kuurme. Kuurme juurde on tulnud kümneid inimesi, kes on öelnudki välja, et tahaks olla lihtsalt õnnelik. See, mida see aga ühe või teise jaoks tähendab, on seinast seina. Huvitav tendents on see, et alustuseks püüab inimene endas selgusele jõuda läbi õigustuste, kaitsemehhanismi. Näiteks on elus tehtud vigu lihtsam õigustada, kui on minevik olnud mõnevõrra keerulisem või on sellest puudunud hoolivus, armastus ja õnnetunde olemasolu. Kui aga klient on alustanud endaga tööd, taipab ta tihtipeale, et õnnetunne, mida ta otsis, pole midagi muud kui näiline ja ajutine rahuldustunne, mis kustutab võib-olla näljatunde, aga mõne aja pärast ollakse jälle tiiruga samas punktis tagasi. Edasine protsess viib inimese aga hoopis teistsugusesse maailma – nüüd näeb ta sügavamat rahulolu ja õnnetunnet koguni „nurga taga“, kuhu ta ei osanud esiti üldse vaadatagi. „Paraku on see enamiku puhul niimoodi, kuid andes endale võimalus avada veidi suurem pilt endast ja ümbritsevast elust, on tulemus alati 100% ja sügavuti minnes tõelisem,” lausub Kuurme. Liis Kuurme soovitused, kuidas saab teadlikult õnnetunnet tekitada: 
  • Püüa enda jaoks koostada nimekiri tegevustest, mis tekitavad sinus heaolutunnet. Seda nimekirja võiks aeg-ajalt ka üle vaadata ja täiendada võimalusel.
  • Leia võimalus kirjutada nimekiri nendest vajadustest, mis on olnud pikka aega ja „krooniliselt“ rahuldamata (milliseid emotsioone vajad, palju vajab füüsiline keha puhkust ja millist toitu, kui suur vajadus on selle järele, et midagi uut õppida või lugeda ja ennast arendada jne). Neid vajadusi, ka väikesena tunduvaid, on vaja regulaarselt ka täita!
  • Lisaks igapäevatoimetustele leia igas päevas neid mõneminutilisi hetki, kus oled vaikuses, eemal kõigest ja kõigist. Sulge silmad ja kujuta endasse see õnnetunne, mis sulle naeratuse näole toob! See aitab sul meeles hoida seisundit, mida kasvatad ajapikku püsivaks!
  • Hoia enda ligi inimesi, kes pigem tõstavad su energiat ja tuju, kui neid, kes alla tõmbavad. Kui on siiski neid allatõmbavaid inimesi, hoia tähelepanu enda heaoluseisundil, mõeldes endamisi: hoolimata sellest, et mu sõber või kolleeg või perekonnaliige on halvas tujus, hoian mina enda heaolu- ja õnnetunnet endas püsivalt!
  • Viimaks aga lihtne ja ka teaduslikult tõestatud soovitus: õpi olema üksi, hingama sügavalt ja mediteeri vaikuses iga päev vähemalt 20 minutit!