Reklaam sulgub sekundi pärast

1 OOTAMATU PÕHJUS, miks suunurgad lõhenevad

Suunurkade lõhenemine on külmal ajal üsna sagedane probleem. Sageli arvatakse, et see on tingitud kas B-vitamiini või raua puudusest. Kuid suunurga lõhenemise taga võib peituda ka üks ootamatu põhjus: hambad.

Nimelt võivad suunurgad katki minna, kui inimesel esineb hambumuse kõrguse vähenemine. Kuidas siis teada, kas hambad on kulunud või mitte?

Hambumuse kõrgus on vähenenud, kui hambad on mingil põhjusel niivõrd palju kulunud, et algne hambumuse kõrgus on muutunud. Alalõug tuleb ülemisele lõuale liiga palju vastu. 

Näiteks võivad hambad kuluda siis, kui neid liiga palju krigistada. Teine põhjus võib peituda näiteks reflukshaiguses või söömishäirega seotud oksendamises. Ka hammaste puudumine võib põhjustada nende kulumist: allesjäänud hambad peavad siis rohkem tööd tegema. 

Arstide sõnul on kõige sagedasem põhjus siiski viimane ehk hammaste puudumine. Näiteks patsientidel, kellel on proteesid, on sagedasti ka suunurgad katki. 

Hambumuse kõrguse vähenemise tulemusena moodustub suunurka püsiv niiskus. Selle tulemusena naha ja limaskesta normaalsetel bakteritel tekib põletik, mis võib põhjustada suunurkade lõhenemist. Tagajärjeks võib olla ka seeninfektsioon. 

allikas: Me Naiset