Reklaam sulgub sekundi pärast

1 OOTAMATU TEGEVUS, mis aitab põiepõletikku ennetada

Kroonilise põiepõletiku käes vaevlevad naised võivad ennetada uusi põletikke, suurendades igapäevase veejoomise hulka. Hiljutisest uuringust selgus, et juba 1,5 liitri vee joomine päevas vähendab põiepõletiku riski lausa poole võrra, vahendab uudisteagentuur Duodecim. 

Vee joomise suurendamist on soovitatud juba ka enne seda, kuid siis puudus veel konkreetne uuringutulemus, mis seda väidet kinnitaks. Hiljutise uuringu tulemused põhinevad aga 140 kroonilise põiepõletiku all kannatava naise tulemustel, keda jälgiti aasta aja jooksul. 

Naised jagati kahte gruppi. Ühel rühmal paluti igapäevaselt tarbida vähemalt 1,5 liitrit vett ja teine grupp jätkas vanaviisi vee joomist. Kõik jälgitavad naised olid seni joonud vett alla 1,5 liitri päevas, mida peetakse liiga väheseks. 

Kui teadlased võrdlesid aasta aja pärast kahte gruppi, siis need, kes olid vee tarbimist suurendanud, olid põdenud põiepõletikku tunduvalt harvemini kui teine grupp. Esimene rühm oli põdenud keskmiselt 1,7 põiepõletikku ning teine grupp vastavalt 3,2 põiepõletikku. Veejoojad said põiepõletiku raviks ka tunduvalt vähem antibiootikumiravi kui teised. 

Täpset põhjust, miks vee joomine aitab põiepõletikku ennetada, pole teada, aga arvatakse, et vesi viib kehast välja põletikulise uriini, mis annab omakorda bakteritele väiksema võimaluse põletikku tekitada. 

Põiepõletik on eriti naiste seas väga sagedane haigus ja lausa pooled naistest haigestuvad elu jooksul vähemalt korra sellesse põletikku.