Reklaam sulgub sekundi pärast

21 SAMMU ISEENDA parima versioonini

Kindlasti ei ole sulle võõras teadmine, et uue harjumuse omandamiseks kulub keskeltläbi 30 päeva. Sealjuures moodustub tervelt 80% pelgalt alustamisest ja hirmust ülesaamisest. Kui aga alustada väikeste sammudega, ei tundugi ettevõetav enam nii hirmus! Seega astu esimesed 21 sammu iseenda paremaks vormimise treppidel.

#1 Arenda endas hoiakut, mis vallandab õnnetunde nii sinus kui teistes!

Oletame, et keegi küsib, kuidas sul läheb. Mida tavaliselt vastad? Tõenäoliselt  kõlab vastuseks lakooniline „Hästi!” või mitte eriti julgustav „Pole viga!” Mis aga oleks, kui vastaksid särasilmil „Mul läheb täiesti imeliselt! Kõik on praegu nii tore!” Võime kihla vedada, et sellest paraneb tuju nii sul endal kui ka sellel, kes küsimusega sinu poole pöördus. Proovi ja sa ei kahetse!

#2 Tee iga päev midagi omakasupüüdmatut!

Elus on ikka nii, et saad seda, mida ise välja annad. Teise inimese elule positiivset mõju avaldades mõjud hästi ka iseendale, niisiis tee iga päev midagi, mis paneb teist end õnnelikuna tundma või vähem kannatama. Kui oled tajunud seda rahuldustpakkuvat tunnet, mida üks väike heategu või abikäsi teisele annab, ei taha sa sellest enam kunagi loobuda.

#3 Õpeta teistele iga päev midagi uut!

Meil kõigil on mingisugused loomupärased anded või tugevused, mida me ise tegelikult väga oluliseks ei pea, kuid millest keegi teine võib unistada. Mis meie jaoks on iseenesestmõistetav ja lihtne, võib kellelegi teisele olla väga keeruline. Nüüd on sinu võimuses teda selles aidata, sest sina ju oskad! Igapäevaselt oma andeid ja tugevusi väljendades koged sisemist rahulolu ning see annab sulle uut jõudu ja indu!

#4 Kuluta üks tund päevas oma lemmiktegevusele!

Selleks võib olla ükskõik mis, alates maalimisest ja lõpetades kickboxing’uga, peaasi et see teeb sind õnnelikuks ja annab su elule mõtte!

#5 Ole viisakas ka nende vastu, kes on sinu vastu ebaviisakad!

Ei, see ei tähenda, et peaksid kellegi ees midagi teesklema, vaid seda, et oled piisavalt tugev oma emotsioonide kontrollimises. Kohtle kõiki inimesi võrdse lugupidamise ja austusega, kaasa arvatud neid, kes on sinu vastu ebaviisakad! Proovi 30 päeva ja sa näed, kuidas ebaviisakus su ümbert kaob!

#6 Ole positiivne!

Olgugi, et alati ei ole võib-olla lihtne optimismi säilitada, oled sa igal juhul võidumees (okei, naine), kui leiad kas või mingisuguse positiivsuse noodi isegi täbaras olukorras. Iga tagasilöök on hea õppematerjal ning kasvatab sind olema parem ja tugevam inimene, kes ka iga järgneva tagasilöögiga hakkama saab. Maailm on täis erinevaid võimalusi ning just ebamugavates olukordades avalduvad need kõige paremini. Seega, pea püsti ja vapralt edasi! Ühtlasi tähendab see mõistagi ka seda, et midagi paremat on alles ees !

#7 Vabane iga päev ühest (mõttetust) asjast!

Meid ümbritseb lugematul hulgal asju, mida me ei vaja ja mille olemasolust me võib-olla isegi teadlikud pole, tajumata ka seda, kuidas selline asjade korjamine meid sisemiselt mõjutab. Alustades oma välismaailma korrastamisega, korrastad seeläbi ka oma sisemaailma. Vali iga päev üks asi, millest ei ole sulle mitte mingit kasu ja siis vabane sellest – viska ära, anneta, kingi… Su vaim tänab sind selle eest!

#8 Loo midagi!

Looming on tegevus nagu iga teinegi. Kui paned sellesse oma innovatiivsed võimed, luues oma kätega midagi uut, täidab see sind kirjeldamatu terviklikkuse tundega, millele ei leidu vastast. Peaksid vaid meeles pidama, et tegevus peab sulle ka tõesti meeldima, muidu ei ole sellest suuremat kasu. Kui sa ei ole juba pikemat aega midagi oma kätega meisterdanud, alusta kasvõi eest ära kukkunud nööbi tagasiõmblemisega.

#9 Väldi (iseendale) valetamist!

Isegi kui sa ei ole muidu suur valetaja ja piirdud niisuguste luiskamistega nagu „mul ei olnud parasjagu aega koristada,” siis loobu ka iseendale valetamisest. Usu, sa suudad seda! Ära peta ei iseennast ega ka teisi, räägi otse südamest ja ausalt!

#10 Ärka igal hommikul pool tundi varem!

Võta endale eesmärgiks iga päev vähemalt pool tundi varem ärgata ja vaata, millist mõju see sulle varsti avaldama hakkab. Ehk oled sa seejärel vähem stressis, ei ületa enam tööle sõites kiirust, ei haara kapist esimest ettejuhtuvat kohukest, vaid valmistad mõnusa hommikusöögi? Luba endal 30 päeva harjuda ja sa ei taha sellest harjumusest enam loobuda!

#11 Vabane kolmest halvast harjumusest!

Kas sa sööd liiga palju maiustusi? Veedad liiga palju aega telefonis surfates? Kõnnid liiga vähe? Vaidled lastega? Vali välja kolm halba harjumust ja siis loobu nendest! Nii lihtne ongi!

#12 Vähenda teleka vaatamise aega!

Selle asemel et kogu õhtu teleka ees veeta, mine välja! Suhtle inimestega, suundu loodusesse, märka elusolevat.

#13 Sea üks pikaajaline eesmärk ja tööta selle kallal üks tund päevas!

Esmalt määratle suurem eesmärk, seejärel lammuta see väiksemateks osakesteks, mida ka täita suudad. Kõige raskem on alati alustamine, aga kui oled juba alustanud, ei peata sind miski. Veeda iga päev vähemalt tunnike oma eesmärgi kallal töötades ning võimalda oma unistusel täituda!

#14 Loe iga päev vähemalt pool tundi! Raamatut!

Internetis surfates loeme me kahtlemata, aga millal sa viimati tõeliselt head raamatut lugesid? Ei mäleta? Viimane aeg on see viga nüüd parandada ning võtta ette üks naudingut pakkuv kirjandusteos maailma klassikute sulest!

#15 Inspireeri end igal hommikul!

Selleks võib olla mõni tore mõttetera, lühike motiveeriv video, blogipostitus või mis iganes katke su hetke lemmikkanalist. Lase endinspireerida ning mine päevale vastu hea tuju ja laetud meeltega!

#16 Naera iga päev!

Sea endale kindel rutiin, näiteks vaata iga päev pärast lõunat mõnda naljakat videot, mis sind naerma ajab. Nii garanteerid hea tuju ja uue laengu ka järgnevaks õhtupoolikuks!

#17 Liigu iga päev vähemalt 30 minutit!

Oh, see on kulunud tõde küll, aga siiski! Terves kehas elab terve vaim ja selle vastu lihtsalt ei saa. Pea meeles, et liikumisviis peab sulle meeldima, muidu ei ole sellest abi, nii et mine rulluisutama, ujuma või joogasse, ehk tee seda, mis paitab meeli ja turgutab keha.

#18 Valmista iga päev uus toit!

Sul on kõrini ühest ja samast kanasalatist, mida üle päeva sööd? Aga valmista siis midagi uut ja põnevat 30 päeva järjest!

#19 Vaata igal õhtul oma päevale tagasi!

Leia igal õhtul kümme minutit, et oma päevale positiivne tagasiside anda. Keskendu ainult sellele, mis läks täna hästi! Nii õpid tähele panema ka väikeseid õnnestumisi, mida sa muidu ei märkaks ja iseenesestmõistetavalt võtaksid. Ära unusta ennast väikeste võitude eest ka tunnustada!

#20 Vabane suhetest, mis sind ei toeta!

Kui vabaned oma elus inimestest, kes sind ei motiveeri, ei toeta ega innusta ning kes sind ka õnnelikuks ei tee, vabastad seeläbi ruumi uutele positiivsetele suhetele, mis seda kõike pakuvad. Ära karda, et sa sellega kellelegi haiget teed! See on sinu elu ja sa tahad seda elada ümbritsetuna inimestest, kes sind armastavad, austavad ja kes on nõus sind igal ajahetkel ja ükskõik mis olukorras toetama.

#21 Anna kellelegi uus võimalus!

Vahel saavad suhted otsa ilma, et me ise seda tahaksime – kellegi ego on saanud temast võitu või on asjaolud tingitud vältimatutest ebaõnnestumistest. Kui sinu elus on keegi, kes tõesti väärib teist võimalust, anna see talle!

 

Artikkel ilmus ajakirjas Buduaar mai-juuni 2019.