Reklaam sulgub sekundi pärast

3 TOIDUAINET, MIS suurendavad vähki haigestumise riski

Meie toidulaud mõjutab suurel määral tõenäosust, kas haigestume käär- ja pärasoolevähki või mitte. Hiljutise uuringu sõnul suurendavad vähki haigestumise riski ka põletikke põhjustavad toiduained. Nende hulka kuuluvad muuhulgas liha, tööstuslikult töödeldud teravili ja karastusjoogid.

JAMA Oncology avaldatud tulemuste kohaselt on risk haigestuda käär- ja pärasoolevähki umbes kolmandiku võrra suurem neil inimestel, kelle menüü sisaldab ohtralt põletikke tekitavaid toiduaineid. Seda täheldati, kui uuriti neid katsealuseid, kes antud toiduaineid väga vähe tarbisid.

Eriti tugev oli seos tugevalt rasvunud ja ülekaalulistel meestel, saledatel naistel ja neil, kes ei tarbinud üldse alkoholi. Uuring põhineb 26 000 mehe ja naise jälgimisel 26 aasta vältel.

Tulemused näitavad, et see, kas toit põhjustab vähki või mitte, on seotud nende põletikku tekitavate omadustega, kuid on esitatud ka muid selgitusi. Eelmisel aastal avaldas JAMA Oncology sarnase uuringu, kus väideti, et soolestiku bakteritüvede muutused on seotud vähki haigestumise tõenäosusega. Ka tol korral leiti, et kahjulikud toiduained on punane liha, vorst, töödeldud lihatooded ning tööstuslikult töödeldud teravili. 

 

allikas: Duodecim