Reklaam sulgub sekundi pärast

4 LAUSET, MIDA vanem ei tohiks iialgi lapsele öelda

Paljud vanad ja tuttavad laste kasvatamisel kasutusel olevad fraasid võivad emotsioonide najal vanemate suhu karata. Tegelikkuses ei käitu laps aga sugugi nii, nagu vanem talle mõista annab. Ajakiri Fatherly pani kirja neli kõige hullemat lauset, mida laste kasvatamisel kasutada.

"Sa oled paha laps"

Laps võib jonnida või käituda halvasti väga mitmetel põhjustel, kuid kindlasti mitte sellepärast, nagu ta oleks paha inimene. Kui anda lapsele kogu aeg mõista, et ta on halb, hakkabki laps lõpuks sedasi käituma. Üks asi on anda lapsele mõista, et tema tegu on paha, kui täiesti teine asi on öelda lapsele, et ta ise on paha. 

"Või muidu..."

Tavaliselt öeldakse seda fraasi vihahoos ning see sisaldab ähvardust, mis pole aga kuigi mõistlik kasvatusmeetod. Vihahoos langetatud karistused ei kanna pikaajaliselt vilja. Palju mõistlikum on lapsele selgitada, miks ta midagi teha ei tohi ning panna teda oma tegude eest vastutama.

"Ära ole nii häbelik"

Ära sunni häbelikku last vastu tema tahtmist teistega suhtlema. Eriti kui see puudutab näiteks kallistamist või puudutust, sest sellega annad lapsele mõista, et tema seatud piirid ei ole olulised. Häbelikkuse vastu aitab julgustamine, harjutamine ja ettevalmistamine. 

"Kui sa vaid oleksid rohkem oma õe/venna moodi"

Õdede-vendadevaheline võimuvõitlus võib olla laastav. Lapsed nagunii riidlevad omavahel, vanem ei peaks seda kannustama. Võrldemine teistega ei anna lapsele mitte midagi, halvemal juhul õõnestad tema enesekindlust.