Reklaam sulgub sekundi pärast

4 NÕUANNET, KUIDAS õpetada laps potil käima

Mähkmetest loobumine on lapse elus suur ja tähtis samm. Kõik lapsed hakkavad varem või hiljem iseseisvalt potil käima. Millal see aga juhtub, on individuaalne, sest me kõik oleme erinevad. Toome teieni neli nõuannet, mille abil õpetada last potil käima.

1. Õppimine on individuaalne

Lapse mähkmevabaks õpetamine on väga individuaalne. Paljud lapsed on õppinud potil käima selleks ajaks, kui on saanud kolmeaastaseks, osa jälle vahemikus 3-4 aastat. Õnnetusi võib aga hiljemgi ette tulla. Lapse potile õpetamist tasuks alustada siis, kui tema elus on rahulik periood. Kindlasti ei tohiks seda teha siis, kui laps hakkab just lasteaias käima, sest siin on tema elus korraga liiga palju muudatusi.

2. Kuidas ja millal alustada?

Potil käimist tasuks hakata õpetama, kui laps on vanuses 1,5-2 eluaastat. On tähtis, et potile õpetamine toimuks rahulikult lapse enda tempos ning näiteks mängimise kõrvalt. Potile võib esmalt panna istuma mängukaru ning seejärel võib ka laps ise sinna istumist proovida. Potil istumise ajal võib lugeda koos raamatuid või laulda.

3. Suuna potile ja rõõmusta õnnestumise üle

Kui potil käimine on juba tuttavaks muutunud, tasuks last sinna suunama hakata neil kellaaegadel, mil vahetatakse mähet. Kui laps teeb häda potti, siis rõõmusta koos temaga.

4. Ära tee nii

Liigne sundimine, katsetamine või kiirete tulemuste ootamine teeb asja hoopis hullemaks ning ei kiirenda kuidagi antud protsessi. Kui potile õpetamine ei too tulemusi, võtke aeg maha ja alustage mõne aja pärast otsast peale. 

 

allikas: Ilta Sanomat