Reklaam sulgub sekundi pärast

4 SELGITUST, miks su kehakaal ilma põhjuseta tõuseb

Kuigi sööd tervislikult ja liigud regulaarselt, on su kehakaal millegipärast tõusma hakanud? Kuigi üsna lihtne on söödud kalorite arvu valesti arvutada, siis tegelikkuses võib kaalutõusu taga peituda ka midagi muud. Ajakiri Woman`s Health pani kirja 4 põhjust, miks kehakaal ilma mingi põhjuseta tõusma hakata on võinud. 

Pidev stress

Stress põhjustab organismis "võitle või põgene" reaktsiooni, mis pikalt jätkununa võib põhjustada erinevaid probleeme. Näiteks toodavad stressitekitajatega kokku puutunud naiste kehad rohkem insuliini, mis soodustab rasvade ladestumist. See aga tähendab, et inimene muutub ülekaaluliseks. Samuti toodab meie keha stressirohkes situatsioonis  "stressihormooni" ehk kortisool, mis tõstab söögiisu ja paneb meid eelistama kaloririkkamaid toite.

Probleemid kilpnäärmega

Kilpnääre mõjutab muuhulgas ainevahetust, keha temperatuuri, meeleolu ning üldist erksust. Neid ülesandeid teeb kilpnääre reguleerides hormoone, millest kõige olulisem on türoksiin. Kui inimesel on kilpnäärme alatalitus, siis keha ei tooda piisavalt türoksiini ning see omakorda võib põhjustada kaalutõusu, väsimust, külmatunnet ja lihasväsimust. 

Puudulik uni

Ka siinkohal on tegu hormoonidega. Kui magad öösel ebaregulaarselt ja liiga vähe, siis täiskõhu eest hoolitseva leptiini arv langeb ja näljatunde eest hoiatav greliini arv jälle tõuseb. See tähendab, et väsimus tõstab söögiisu. Kui keha on väsinud, toodab see rohkem kortisooli ja insuliini. Mõlemad on seotud ülekaaluga. 

Polütsüstilised munasarjad

Kehakaalu tõus võib olla tingitud ka polütsüstilistest munasarjadest, mis on üsna sagedane naiste hormoonihäire. Teisteks sümptomiteks võib olla ka liigne karvakasv ja ebaregulaarsed menstruatsioonid. Ka probleemid ainevahetusega on üheks sagedaseks sümptomiks.