Reklaam sulgub sekundi pärast

4 SOOVITUST, KUIDAS teismelisega voodielust rääkida

Kas mäletad, kuidas sinu enda vanemad sulle seksist rääkisid? Olukord oli ebamugav ja natuke ka piinlik ja kindlasti pole see lihtne teema ka vanemate jaoks, kirjutab portaal mll.fi. 

Siiski on seksist väga oluline kodus rääkida. Kuigi ka koolis räägitakse seksuaalsusest, suguhaigustest ja kaitsevahenditest, on teismelise jaoks väga oluline, et ta võib turvalises keskkonnas rääkida asjadest, mis teda painavad. Ja isegi kui laps ei julge ise küsida, vajab ta siiski teavet seksuaalsuse kohta. 

Neid allpool toodud soovitusi tasuks vestlusel silmas pidada. 

1. Leia sobiv viis rääkimiseks

Mõtle, mis on kõige tõhusam viis rääkimiseks. Räägi asjalikult ja rahulikult - ära süüdista, ära mõista last hukka ega teeskle kõiketeadjat. See võib teismelise segadusse ajada. Harjuta seksuaalsusest rääkimist oma partneri või mõne teise täiskasvanu peal. Noorega seksist rääkides võib abivahendina kasutada koolist saadud materjale või mõnda raamatut. 

2. Mõtle vestluse tooni peale

Räägi seksuaalsusest ja armastusest positiivsel toonil. Need on ilusad, elu juurde kuuluvad hetked. On hea, et teismelisele jääks seksist mulje kui väärtuslikust asjast, millega ei tasuks hoolimatult ümber käia. Rõhuta, et noor inimene vastutab oma seksuaaltervise eest ise. Raseduse ja suguhaiguste vältimine on lahutamatu osa seksuaalsusest. Ära siiski õhuta hirmu! Tuleta talle meelde, et tal on õigus oma kehale. Ta saab ise otsustada oma seksuaalsuse üle ja ta ei pea tegema midagi, mida ta ei taha. Ja teismeline ei peaks seksiga kiirustama - tal on terve elu aega seksida. Rõhuta lapsele, et ta ei teeks midagi kiirustades ja mõtlematult.

3. Meedia pilt seksist

Meedia on täis seksi. Teave seksist jälitab teismelisi kõikjal - ka siis, kui ta ise selle kohta infot ei otsigi. Räägi teismelisele, et meedia antud pilt pole alati õige. Meedia võib jätta mulje, et seks ja suhted käivad käsikäes. Selgita noorele, et kiindumust ja meeldimist võib välja näidata ka muudmoodi: sõnade, puudutuste, üllatuste, kuulamise, rääkimise ja lähedal olemise abil.

4. Kui vestlus ei suju

Kui teievaheline vestlus ei suju, siis võid anda talle lugemiseks ka vastavat kirjandust või suunata ta kellegi teise täiskasvanud inimese poole, keda teismeline usaldab.