Reklaam sulgub sekundi pärast

4 TERVISEPROBLEEMI, MIS PÕHJUSTAVAD janu

Pidev janu ei viita alati dehüdratsioonile, selle taga võib olla ka mõni tõsisem haigus.

Kui suu kuivab, mõtleb enamik meist, et põhjuseks on kas liiga soolane toit või vähene vee joomine. Nii võib tõepoolest ka olla, kuid kui pidev vee joomine või soolaste toitude vältimine ei vähenda suu kuivust, võib su keha saata signaale hoopis mingi muu probleemi kohta. Kui pidev janutunne vaevab sind juba mitmendat päeva järjest, oleks mõistlik käia arstlikus kontrollis - seda enam, kui lisaks janule tunned end väsinuna, pea valutab või su juustes ja nahal on tekkinud muudatusi. 

Allpool toodud haigused põhjustavad janutunnet, kuid enamjaolt on tegu siiski ärritava nähtusega.

Diabeet

Kõige levinum janu tekitav haigus on esimese või teise tüübi diabeet. Diabeetikute organismi veresuhkru tase on häiritud, seetõttu võivad neerud liigse suhkru vabanemiseks toota rohkem uriini. Tagajärjeks ongi dehüdratsioon.

Madal vererõhk

Paljud eksperdid usuvad, et krooniline stress põhjustab neerupealiste riket, madalat vererõhku ja samuti suurt joogijanu. Kui vererõhk on madal, saadab see ajule signaali tarbida rohkem vedelikku. Kui vereringes on rohkem vett, tõuseb ka vererõhk.

Aneemia

Aneemia kõige sagedasemaks põhjuseks on vererohke menstruatsioon. Kui keha kaotab ohtralt verd, ei ole kehas piisavalt punaseid vereliblesid. Vähene punaliblede arv ja organismi dehüdratsioon põhjustavad janutunde.

Kuiv suu

Mõned meist kannatavad kuiva suu all sedavõrd, et saavad diagnoosiks kserostoomia. Kõige sagedamini ilmneb intensiivset janu põhjustav kserostoomia hormoonimuutuste all kannatavatel eakatel inimestel ja sellisel juhul peab vee joomisele pöörama suurt tähelepanu. Ka teatud tüüpi depressioon, kõrge vererõhk või allergiaravimid põhjustavad suukuivust. 

allikas: Women's Health