Reklaam sulgub sekundi pärast

40 KG ALLA VÕTNUD Ene: “Kui ikka soovid tükikest magusat süüa, siis tee seda!”

Veel kolm aastat tagasi kaalus Ene Heinola 131 kg. Nüüdseks on tubli naine suutnud kaalust alla võtta umbes 40 kg ning ideaalis sooviks ta kaotada veel. Ene sõnul ajendas teda kaalust alla võtma mõistmine, et samamoodi jätkates ei pruugi ta väga vanaks elada.

"Olen lapsepõlvest saati olnud alati natukene suurem kui teised. Kaal, milleni jõudsin oma tipphetkel, hiilis mulle ligi umbes kahe aastaga, kusjuures endale täiesti märkamatult. Sain aru, et olen natukene kosunud, aga et seda nii palju juurde oli tulnud...," alustas Ene oma juttu.

Kõige suurem kaal, mida Ene mäletab, oli 131 kg. Hetkel on ta kolme aastaga suutnud alla võtta umbes 40 kg ning kaalub praegu olenevalt päevast 90-91 kg. "Ükskord oli meil tööl kohustuslik arstlik kontroll, kus ma endalegi üllatuseks kaalusin 131 kg. Mu vererõhk oli megakõrge ning tarvitasin ka vererõhku alandavaid tablette. Olin alles 21-aastane ning mõistsin, et sedasi edasi minnes ei pruugi ma teist sama palju enam elada.

See oligi nii-öelda ehmatuseks ja silmade avamiseks mulle endale, mis ajendas mind kardinaalselt oma toidulauda muutma. Lisaks oli totaalne košmaar endale riiete ostmine. Kui teised naised naudivad shoppamist, siis mina vihkasin seda, kuna mulle ei läinud mitte midagi ilusat selga. Nüüd olen “tavapoodide” mõõtu ja naudin, et saan osta, mida hing ihkab."

Ene pole kunagi elus trenni teinud, vaid on kaalu langetanud pelgalt toitumisega. "Alguses umbes kolm kuud jälgisin tuntud LCHF toitumist, mis tähendab, et lõikasin välja peaaegu kõik süsivesikud ning sõin kõrge rasvasisaldusega tooteid. Minu kaal kukkus sellel paaril kuul küll kolinaga, umbes 12-14 kg, kuid olin tujukam kui kunagi varem. Minu elukaaslane naljatas tookord, et “pigem suur ja lõbus kui väike ja kuri”. Niisiis otsustasin selle kõrvale jätta ja hakata lihtsalt tervislikult toituma.

Hakkasin sööma kõiki asju ning mis sain, vahetasin tervislikuma alternatiivi vastu välja. Enne kaalulangetust oli mul arusaam, et kõik, mis on ise tehtud, on tervislik. Aga ka kodus ise tehes saab endale korraliku mitme mehe õhtusöögi kokku klopsida - seega mõistagi see paika ei pea. Nüüd olen umbes kaks ja pool aastat järginud enda jaoks lihtsat reeglit: nädala sees teen nii tervislikke toite kui võimalik ja puhkepäevadel, kui näiteks mõni tähtpäev on, ei keela ma endale midagi. Küll aga üritan asja mõistusega võtta ja jälgin koguseid. Selline enesepiitsutamine, et “mina absoluutselt suhkruid jms ei söö” ajas minu keha veel rohkem stressi ja kaal ei liikunudki kuhugi poole. Seega kui ikka isu on, siis luban endale midagi head," sõnas Ene.

Lisaks muutis naine tol ajal ka töökohta - enamasti kontoritöö sai vahetatud liikuva töö vastu. Ene avaldas, et on selle otsusega enam kui rahul, sest on veendunud, et ka see on olnud suureks abiks tema teekonnal uue minani.

"Kuna kaalun hetkel 90 kg, siis on mul mõistagi veel omajagu minna. Ideaalis võiks minust veel 15 kg lahti öelda. Aga ma ei muretse sellepärast ega sea endale mingeid kuupäevi selle saavutamiseks. Tunnen ennast juba praegu tervema ning kergema inimesena. Alguses oli ikka kohutavalt raske. Mul oli kogu aeg kõht justkui tühi, kuigi tegelikult sõin lihtsalt endale võõraid ja tervislikke asju. See andis mulle tõestust, et see kõik on tõesti inimesel peas kinni. Nüüd võtan asja mõistusega ja naudin söömist endiselt väga. Ka tervislik toit võib olla maitsev!

Tahaks veel lõpetuseks kõigile kaaluga kimpus olevatele inimestele südamele panna, et see on lahing ainult iseendaga. Igal juhul jääd võitjaks või kaotajaks sina ise! Kui ikka soovid seda tükikest magusat süüa, siis tee seda - ära seda ainult endale harjumuseks lase!"


Ene enne: 
Ene nüüd: