Reklaam sulgub sekundi pärast

41 KG ALLA VÕTNUD Liis: “Ma ei ole sellel teel üksinda!”

Kahe lapse ema Liis Tamm kaalus veel kaks aastat tagasi 117 kg. Liis avaldas, et teda inspireerisid kaalu langetama teiste edulood ning soov oma lastele eeskujuks olla. Ta lisas, et tema jaoks on oluline 100% toidukava jälgida ning ka külla läheb ta oma toidukarbiga. 

"Olen lapsest saadik olnud suurem tüdruk. Juba noorukieast alates hakkasin oma kaaluga toimetama, kuid alati lõppes see kosumisega. Olen proovinud erinevaid variante: kaalujälgimist, Gi-dieeti ja ka erinevaid imerohtusid, mida reklaamitakse. Jõudsin mingil hetkel selleni, kus panin ennast ka maovähenduse järjekorda, kuid selleks ajaks, kui järg minuni jõudis, olin juba langetatud üle 30 kg ja ütlesin neile ära. 

Ka rasedused tõid kaalu juurde. Hea oli ju isusid vabandada välja asjaoluga, et olen rase, pean sööma kahe eest (jah, tean, et see tegelikult nii ei ole). Kindlasti olen olnud ka emotsionaalne sööja. Kui on raske või pingeline aeg, siis hakkan valimatult sööma. Sõltuvus ja vajadus oli pidevalt pigem magusa järele. Polnud probleemi hommikul tõustes kohe šokolaadi/küpsiste vms järele haarata," rääkis Liis, kuidas ta üldse 117 kiloni jõudis. 

Liisi tippkaaluks on olnud 120 kg, praegu kaalub ta 76 kg. "Uuesti ennast käsile võtsin 2015. aasta lõpus 117 kg kaaluvana. Et siis kahe aastaga kaotasin 41 kg. Kui aus olla, siis eelmise aasta kevadel olin ma jõudnud peaaegu soovkaalu 66 kg, kuid erinevate asjaolude kokkulangevusel kosusin 20 kg. Mis juhtus? Sattusin haiglasse, tehti päris raske operatsioon, mistõttu ei saanud ma enam ennast füüsiliselt aktiivsena hoida. Istusin kodus, mis omakorda tõukas mind tagasi vanale rajale. Lisaks tekkis organismis tugev rauapuudus, mis samuti lõi välja isude ja pideva näljatundena. Ehk siis tagasi langetusrajal olin 2018. aasta jaanuaris," lisas ta. 

Liis tunnistas, et neid hommikuid, kus ta ärkas teadmisega, et täna on see päev, kus ta ennast käsile võtab, on olnud tuhandeid. Seejärel sattus aga kätte šokolaad ja ta lükkas kaalulangetuse päeva võrra edasi. Ja sedasi oi kui palju kordi. "Ma täpselt ei mäletagi miks, aga ükspäev oli teisiti. Otsustasin, et aitab. Ütlesingi endale, et ma ei ole ju nii nõrk, et sellega hakkama ei saa. Esialgu proovisin ise paremaid valikuid teha. Tellisin ka ühelt treenerilt/toitumisnõustajalt toitumiskava. Maha läks 11 kg detsembrist veebruarini ja siis tekkis mingi madalseis, kus olin loobumas. Olin juba ka varem Fitlapi grupis kaalulangetuse pilte vaadanud ja mõtlesin, et proovin ka - mis mul kaotada on.

Mis mind motiveeris? Peegelpilt, asjaolu, et selga pole midagi panna. Tahtsin oma lastele eeskujuks olla ja paremaid valikuid teha. No ja teiste edulood. Kogukana olin väsinud, trepist üles minek pani hingeldama, higistama. Ma ei jaksanud lastega väljas liikuda. Söömahood omakorda tekitasid stressi, mis veel rohkem sööma ajas.

Ma arvan, et suur osa kaalust läks pelgalt toitumisega. Toitun Fitlapi toitumiskava järgi, kus on ette nähtud päevas neli toidukorda. Ma ei tunne kava jälgides tühja kõhtu ja retseptide valik on väga suur. Lisaks saad retseptides teha endale sobivaid asendusi. Ja mis veel - üks patutoidukord nädalas lubab süüa sul seda, mida hing ihaldab. Samuti meeldib mulle see, et Facebookis olev toetusgrupp, klienditugi ja treenerid on alati nõu ja hea sõnaga toeks." 

Liis sõnas, et ennast liigutama hakkas ta siis, kui oli juba 30 kg kaalust alla võtnud. Trennis naine otseselt ei käi, kuid käib üle päeva kiirkõndi tegemas. "Hommikul astun kodust pool tundi varem välja ja viin lapse lasteaeda. Samuti teen enne tööleminekut 5 km ringi ja õhtul lähen veel 9 km kõndima. Liikuma rohkem motiveeris mind ka aktiivsusmonitor - samme on ju vaja. Auto panin ära garaaži, et jala käia. Kindlasti on tähtis ka vee joomine. Veepudel on mu kõrval pidevalt. Alkoholi ei ole puutunud juba väga ammu."

Liis tunnistas, et oma ideaalkaalu ta veel saavutanud ei ole, vaid võtab rahulikult. Kui ta 65 kiloni jõuaks, siis oleks ta superrahul. "Olen 160 cm pikk ja 65 oleks see, kus tunneksin ennast hästi. Kindlasti ei ole see ideaalkaal, aga mina oleksin oma vähe pehmema ja puusakama välimusega rahul. Kõige suurem eesmärk peale parema enesetunde on ka see, et suudan teha paremaid ja teadlikumaid valikuid."

Ta lisas, et peab ennast lollilt sihikindlaks - kui ta midagi pähe võtab, siis selle ta ka ära teeb. Näiteks on Liisi jaoks oluline 100% kavas olla ja ka külla läheb ta oma toidukarbiga. "Minu jaoks muud varianti hetkel ei ole. Õnneks mu lähedased ja tuttavad on teadlikud mu kava jälgimisest ja austavad seda ning ei solvu ega suru mulle oma toitu peale. 

On olnud hetki, kus kaal seisab või kasvab ka siis, kui kava jälgin. Põhjuseks siis kuu teatud periood või teeb organism mingeid trikke, kus hakkab kõike, mis alles on, kinni hoidma. Aga sellest ei tohi ennast heidutada lasta, kindlasti ei tohi mitte alla anda ja tuleb edasi toimetada. Loomulikult, kui sa näed, et kaal seisab või, veel hullem, on tõusnud, tahaks haarata jäätisetopsi järele, nutta patja ja anda alla, aga siis piilun ma Fitlapi toetusgruppi ja saan teistelt kasutajatelt ja treeneritelt tuge edasi minna, sest ma ei ole sellel teel üksi."

Liis enne kaalulangust: 

Liis nüüd: