Reklaam sulgub sekundi pärast

46 KG ALLA VÕTNUD ANNE SMITH: mul on veel palju ära teha

Anne Smith on kaunis noor naine, kes on lapsest saadik võidelnud ülekaaluga ning meenutab, et ka tema ema oli kunagi sama probleemi küüsis. Avalikkuse ees inim-barbie nime all tuntust kogunud Anne on tänaseks 46 kilogrammi alla võtnud, kuid tõdeb, et see on alles teekonna algus.

Anne Smith on kaunis noor naine, kes on lapsest saadik võidelnud ülekaaluga ning meenutab, et ka tema ema oli kunagi sama probleemi küüsis. Avalikkuse ees inim-barbie nime all tuntust kogunud Anne on tänaseks 46 kilogrammi alla võtnud, kuid tõdeb, et see on alles teekonna algus.

Anne tippkaal oli 130 kilogrammi, ent praegust kaaluarvestamist loeb ta siiski 120 kilogrammist.

Praegune kaalukaotse protsess on kestnud poolteist aastat ning alguse sai see tänu arstidele, kes valusa tõe Anne tervislikkust seisundist talle avaldasid. "Mulle jõudis kohale, et asi peab muutuma kui ma jäin tõsiselt haigeks ning muuhulgas avastati mu põlvedes ulatuslikud kõhrede kahjustused ja tsüst. Arstid tegid mulle selgeks, et mu kehakaalu ei õigusta enam miski ning nii jätkates, eriti harrastades raskejõustikku, ei pea mu liigesed sellele ülekoormus-pingele vastu. Mu tervislik olukord ja paranemine sõltus vaid minust endast ja mu elukvaliteet oli otseselt mu enda kätes. Mind valdasid segased tunded alates ebaõigluse, kurbuse kuni meeleheiteni aga peale pea nädal aega enda haletsemist jõudis mulle kohale, et pean PÄRISELT endas midagi muutma,"meenutab Anne.

Kaalust alla võtmine on raske teekond ning vahel kaotab ka Anne motivatsiooni, kuid ta ei anna alla. "Mul on väga tihti motivatsioonikriis ja väga raske ning aeg ajalt ajab see mind isegi vihale, et miks kuidagi kergemini ei võiks see asi minna, aga siis teinekord nutan peatäie, karjun või tõstan kangi ja liigun edasi. See LIIGUN EDASI on hästi oluline, sest kui liialt halba emotsooni, olukorda või mõttemustrisse kinni jääda, siis ei muutu paremaks mitte midagi. Usun, et võitjad ei ole mitte need, kes koguaeg on maksimaalselt motiveeritud ja kõiges parimad, vaid need, kes halvas olukorras ka alla ei anna ja liiguvad edasi,"nendib Anne.

Anne liigub iga päev vähemalt tund aega ning lisaks teeb ta 3-4 korda nädalas jõusaalitrenni. 

Kõige suurem rõhk kaalust alla võtmisel on aga toitumisel ning selle kontrolli alla saamine ongi number üks. Anne jaoks on toidu ettevalmistamine parim lahendus. "Food prep ehk toidu ettevalmistamine on väga oluline. Ma loen makrosid ja valmistan ja/või planeerin oma toidukorrad ette ära. Isegi reisides on mul suurte termokülmakastidega oma söök-jook kaasas. Ma ei järgi mitte ühtegi toitumiskava, kuna olen allergik  ja mulle meeldib ise otsustada ning mõelda mida ja millal ma söön. Ma söön iga 3-4 tunni tagant, et ainevahetus oleks kiirem ning joon vett vähemalt 3 liitrit päevas. Täielikult väldin valget suhkrut ja nisujahu. Piimatooteid ja alkoholi väldin samuti. Pooldan tasakaalustatud tervislikku toitu ning minu puhul tihedam tervisliku väiksemate portsjonite toidu söömine(ca 200-300g korraga) töötab. Nii kui ma kaloraazi liiga madalaks jätan või ebatervisliku süsivesikuga liiga suureks ajan või suure vahe toiduaegades jätan, läheb keha stressi ja kaal tõuseb."

Anne jaoks ei ole eesmärk kaaluda teatud number kaalul ja olla lihtsalt sale. "Olen mõelnud, et rasva arvelt oleks vaja umbes 10kg veel alla saada ja lihasmassi juurde kasvatada naturaalsel viisil teadliku jõutreeninguga. Konkreetselt füüsisest rääkida, siis idealiseerin wellness ja body fitness vormi ja jõunäitajates unistan saavutada maailmataset lamades surumises.

Ajalisi eesmärke Anne endale püstitama ei hakka, sest tunneb, et sellega kaasneks lisastress, mis omakorda muudab eesmärkideni jõudmise keerulisemaks. Kuid järgmise viie aasta jooksul plaanib ta saavutada nii mõndagi.  

Ent kuidas on kaalulangus Anne elukvaliteeti muutnud? "Jõuan veel rohkem liikuda, harrastada aktiivset puhkust ning teha harjutusi keharaskusega, mis varem oleksid täiesti võimatud olnud. Ma ei pea kannatama meeletuid põlvevalusid, mul on poodides hulga suurem valik riideid, mis mulle selga mahuvad ning kindlasti olen vähemalt natuke enesekindlam kui varem."

Anne pani endale ise hüüdnimeks Powerlifting Barbie ning põhjus, miks just selline nimi valitud sai, on järgnev: "Valisin toona oma hüüdnimeks Powerlifting Barbie kuna, tegelesin jõutõstmisega ning juurde Barbie, et näidata, et raskejõustikku harrastav toona raskekaalus võistlev naisterahvas ei pea olema ebanaiselik."

Iseenesest tahavad peaaegu kõik naised tänapäeval välja näha nagu nukud. Tehakse kõik selle nimel, et nägu oleks võimalikult sile, huuled suured jne. Ka Anne läks sellega mingi aeg kaasa ja lasi huuli täitesüstida. Aga siis muutus Anne maailmapilt ja ilu kui selline sai tema silmis endale uue tähenduse. "Mõistsin, et ükski inimene pole Barbie nukk. Iga inimene on hingelt ilus, haavatav, eriline ja kaunis just sellisena nagu ta päriselt on. Vahel on inimlikkuse mitte tunnistamine ja iseenda pidev allasurumine ning erinevate kihtide, piinade, imago alla peitmine justkui hädavajalik, et siin maailmas ellu jääda. Seda tegin ka mina. Ma mõistan aina enam, et metsikult tagaaetud ilu, imetlus, armastus on tegelikult peidus minu enese sees. Lihtsalt tuleb tööd teha ja see kõik vaikselt enda seest välja kaevata. Keegi ei suuda armastada sind või mind piisavalt nagu me ise seda suudame või suudaks. Täna ma usun, et elu ei pea olema valus. Igaüks meist on omamoodi ilus."

Karin Karu