Reklaam sulgub sekundi pärast

5 ASJA, MIDA ükski vanem oma lapselt nõuda ei tohiks

Mõningad asjad, mida oma lapselt nõuame, võivad kasu asemel hoopis kahju teha. Veebileht Parent.com pani kirja 5 punkti, mille lõksu vanemad tihtipeale langema kipuvad, kuid tegelikult ei tohiks oma lapselt nõuda. 

Ära nõua, et su laps käituks koguaeg hästi.

Mitte keegi meist ei käitu koguaeg oma parimal viisil ning kõikidel meist on halbu päevi. Kui sa nõuad oma lapselt, et ta käituks hästi, siis pead sa lapsele ka selgitama, mida sa temalt täpselt ootad. 

Ära nõua, et laps käituks oma vanusele küpsemalt.

Enamjaolt käituvad lapsed vastavalt oma vanusele. Ühel hetkel nagu inglid ja teisel hetkel ajavad nad sind hulluks. Nad on uudishimulikud, kärmed, rahulikud, salakavalad, naljakad ja päikeselised. Kõige paremad just siis, kui nad saavad olla sellised nagu nad on. 

Ära oota, et su laps käituks nagu teised lapsed.

On normaalne, et võrdled oma last teiste lastega. Oluline on panna tähele, millise hääletooniga sa oma tähelepanekutest räägid. Kui sa võrdled oma üht lastest teise lapsega, siis laps, kes võrdluses jääb teisele alla, saab negatiivse kogemuse osaliseks. Võrdlemine näitab lapsele, et ta pole piisavalt hea, vaid ta peaks olema kellegi teise moodi. Võrdlemine tõstab ka võistlusmomenti – et kõiges peab olema teistest parem. 

Ära nõua, et su laps muutuks.

Kas nõuad oma lapselt – ilma, et sa ise sellele ehk tähelepanu pööraksid – erinevat käitumist vastavalt sellele, kus ja kelle seltskonnas te viibite? Sageli on vanemate nõudmistes süüdi sotsiaalne surve. 

Ära nõua, et su laps oleks teistsugune, kui sina ise.

Tihtipeale peegeldavad just väikesed lapsed vanemate käitumist. Nad käituvad täpselt nii nagu näevad, et nende vanemad käituvad.