Reklaam sulgub sekundi pärast

5 ASJA, MIS mõjuvad maksale hävitavalt

Maks on imetlusväärne organ. Lisaks sellele, et maks aitab kehast toksiine väljutada, talletab see ka vitamiine, mis tähendab, et see organ on üks multifunktsionaalne masin. Enamik ilmselt teab, et alkohol mõjub maksale laastavalt, kuid lisaks sellele on olemas veel viis asja, mis on sama ohtlikud kui vägijoogi tarbimine. 

1. Ülekaal

Ülekaal on haigus, mille tagajärjel hakkab maks rasvuma. Isegi väike ülekaal võib põhjustada rasva kogunemist maksa. Mida rohkem on ülekaalu, seda rohkem on ka maks koormatud.

2. Rasvane toit ja kiired süsivesikud

Toitumise kvaliteet mõjutab suurel määral ka maksa tervist. Eriti suurendab maksa rasvumist fruktoosi ja teiste kiirete süsivesikute tarbimine. Kui tarbid ühe nädala jooksul vähese kalorsusega toite, kaob maksast juba kolmandiku võrra rasva. Ka suure proteiinisisaldusega toidud võivad siseorganeid kurnata. 

3. Vähene liikumine

Liiga vähene liikumine suurendab maksa rasvumist. Spordi tegemine vähendab maksas olevat rasva väga edukalt. Kõige tõhusam kombinatsioon on liikumine ja tervislik toitumine.

4. Looduslikud tooted

Looduslikud tooted võivad maksale kahjulikult mõjuda. Nimelt ei uurita neid nagu ravimeid ning nende koostise kohta pole alati infot saadaval. Looduslikud tooted võivad kahju teha pikaajalisel tarvitamisel ning kui kasutusel on mitmeid erinevaid tooteid ja kogused on suured.

5. Ravimid

Maks lagundab ja viib kehast ravimid välja. Alati järgi ravimijuhiseid, sest üleannustamine võib kahjustada maksa. Näiteks paratsetamooli liiga tihe tarvitamine võib põhjustada maksakahjustusi. 

 

allikas: Ilta Sanomat