Reklaam sulgub sekundi pärast

5 ERILIST PÕHJUST, MIKS KÜLASTADA Haapsalu Tšaikovski Festivali

Aeg on küps, et teadvustada – väikesel Eestil ja veel väiksemal Haapsalul on rääkida üks võimas muusikaline lugu – sel suvel toimub selles imearmsas linnakeses esmakordselt Tšaikovski Festival. On teada tõde, et parim kingitus on emotsioon, seega on sinu ees viis peamist põhjust, miks külastada Haapsalu Tšaikovski Festivali ja lisada suvele värvi imelise muusikaga.

Aeg on küps, et teadvustada – väikesel Eestil ja veel väiksemal Haapsalul on rääkida üks võimas muusikaline lugu – sel suvel toimub selles imearmsas linnakeses esmakordselt Tšaikovski Festival. On teada tõde, et parim kingitus on emotsioon, seega on sinu ees viis peamist põhjust, miks külastada Haapsalu Tšaikovski Festivali ja lisada suvele värvi imelise muusikaga.

Kaunis poeesia

Õnnetu armastus, sisemine üksindus, unistused ja kauaoodatud kohtumise rõõm – Vene romansis kehastub Vene hing. See kaebleb ja kahetseb, juubeldab ja kannatab, valutab maailma pärast südant ja naudib põhjani oma hingevalu. Ometi ei mõju muusika sugugi ülepaisutatult ega ebausutavalt, vastupidi, see on erakordselt siiras ja sugestiivne. Romansside vahele kuuleme Puškini aegumatuid värsse.

Vene tippteater Moskva Novaja Opera täidab Haapsalu lossihoovi

„Suurepärane maitsemeel ja tervikutaju”, „vaimustav, hingematvalt ilus orkestrikõla”, „tõelised maailmaklassi professionaalid” – nii on ajakirjanduses iseloomustatud Novaja Opera teatri orkestrit.

Eesti Rahvusballett

Eesti Rahvusballett toob Haapsalus publikuni läbikomponeeritud terviku Tšaikovski „Luikede järve” kuulsaimatel teemadel. Toomas Edur on etenduse uusversiooni toonud Eesti Rahvusballeti lavale vähem kui aasta eest. Erilisemaks muudab sündmuse see, et Haapsalus toimub etendus väikese viigi peale ehitatud veelaval. Etendus on tasuta. 

Kalle Randalu

Kalle Randalu näol on tegemist Eesti ainsa Tšaikovski konkursi laureaadiga! Tema esituses kõlab Tšaikovski esimene klaverikontsert, mida ta pole aastaid mänginud. Kontserdi teises pooles kõlab helilooja tuntuim, kuues sümfoonia „Pateetiline”. Tegemist on kunstniku loomingulise testamendiga, see on teos, mille üle Tšaikovski olevat kõige suuremat uhkust tundnud.

Tšaikovski Jazz Estonian Dream Big Band

Svingivale Tšaikovski õhtukontserdile imelises promenaadi kõlakojas pole liigne ilmuda kübarais ja kaabudes.

Festivali kava 

K, 28. juuni kl 20 Haapsalu Kuursaal
„Vene romansid ja Puškini luule“
Elina Netšajeva (sopran), Johan Randvere (klaver)
Luulet loeb Christopher Rajaveer (Eesti Draamateater) 

N, 29. juuni kl 20 Jaani kirik 
„Muusikalised kirjad“
Iris Oja (metsosopran), Deniss Golubjov (oboe), Kirill Ogorodnikov (kitarr)

R, 30. juuni kell 16 Läänemaa ühisgümnaasiumi aula 
Tšaikovski romansid, aariad ja duetid
Novaja Opera vokalistid ja Dmitri Sibirtsev (klaver) 

R, 30. juuni kell 20 Haapsalu piiskopilinnus
Moskva Novaja Opera sümfooniaorkester
Kalle Randalu (klaver)
Dirigent Jan Latham-Koenig (Suurbritannia)
Tšaikovski. Klaverikontsert nr 1, sümfoonia nr 6 „Pateetiline“ 

R, 30. juuni kell 23 Haapsalu Väike viik
Vabaõhuetendus „Luiged“
Eesti Rahvusballett
Lavastaja Toomas Edur

L, 1. juuli kell 12 Haapsalu kultuurikeskus
„Neli heldet haldjat“
Lastekontsert Tšaikovski „Aastaaegade“ ainetel

L, 1. juuli kell 16 Haapsalu toomkirik 
Moskva Novaja Opera keelpilliorkester
Kalle Randalu (klaver) 
Tšaikovski. „Mälestusi Haapsalust“, Serenaad keelpillidele op. 48

L, 1. juuli kell 20 Haapsalu piiskopilinnus 
Moskva Novaja Opera 
Dirigent Jan Latham-Koenig 
Tšaikovski. Ooper „Jolanta“ 

Milline on festivali sünnilugu?

Kunagi, kui Pjotr Tšaikovski koos kaasmaalastega Haapsalu kuurordis oma tavapärast suvepuhkust veetis, ei taibanud keegi sellele erilist tähtsust omistada. Oli ju üsna igapäevane, et Vene ja eriti Peterburi koorekiht Eesti kuurortides suvitas. Täna oleme harjunud, et Haapsalu promenaadil on Tšaikovski pink ning oleme uhked helilooja kuulsas kuuendas sümfoonias kõlava Eesti rahvaviisi katke üle – peame seda kõike enesestmõistetavaks. Loodetavasti muutub sama loomulikuks ka suvine klassikalise muusika suursündmus – Haapsalu Tšaikovski Festival.