Reklaam sulgub sekundi pärast

5 HALBA SÖÖMISHARJUMUST, millest tuleks kohe loobuda

Uuel aastal uue hooga - pole paremat aega kui täna, et alustada tervislikuma eluviisiga. Suveni on veel aega - seega, kes soovib sel aastal rannamõnusid number väiksemates bikiinides nautida või lihtsalt paremat enesetunnet ja füüsilist vormi saavutada, siis tasub kindlasti vaadata üle oma söömisharjumused.

Uuel aastal uue hooga - pole paremat aega kui täna, et alustada tervislikuma eluviisiga. Suveni on veel aega - seega, kes soovib sel aastal rannamõnusid number väiksemates bikiinides nautida või lihtsalt paremat enesetunnet ja füüsilist vormi saavutada, siis tasub kindlasti vaadata üle oma söömisharjumused.

5 halba söömisharjumust, mille tõttu ei õnnestu sul soovitud kaalunumbrini jõuda:

1. Rikutud maitsemeeled

Suhkrut ja soola tarbitakse ülemäära palju, sest maitsemeeled on nendega nii ära harjunud, et sellest on lausa sõltuvus tekkinud. Liigne suhkrutarbimine toob lisaks ülekilodele kaasa ka muid tervisehädasid ja sama kehtib ka soola puhul. Päevas ei tohiks tarbida üle 6 grammi soola ja suhkru ülempiiriks on 30 grammi ehk 7 suhkrukuubikut. Suhkrut võiks asendada naturaalse mee, kaneeli, datlite, kuivatatud viigimarjadega. Soola asemel harjuta ennast tarbima looduslikke ürte - lisa oma toitudele basiilikut, tüümiani, koriandrit, münti, tilli, peterselli, pipart, kardemoni, nelki. Maitseainete maailm on suur ja põnev! Kui tarbid soola, eelista roosat Himaalaja soola.

2. Ülitervisliku toiduga liialdamine

Kõht tuleb alati mõistlikult täis süüa (mitte liiga vähe ega liiga palju) ja ühtegi toidukorda vahele jätta ei tohi. Süües liiga tervislikke toite ja jättes oma menüüst välja näiteks rasvad või süsivesikud, ei saa sinu organism kõike, mida ta vajab ja tulemuseks on varem või hiljem meeletu nälg! Siis haaratakse sageli ebatervislike toitude järele ja kokkuvõttes tulevad kaotatud kilod tagasi koos halva enesetunde ja süümepiinadega. Söö kõike mõistlikus koguses - ka ülalpool mainitud suhkrut ei pea oma menüüst 100% välja jätma - lubatud koguse võib rahus ära tarbida. Puuviljad, köögiviljad, pähklid ja seemned on head, aga neist üksi ei piisa. 

3. Alkohol ja karastusjoogid

Liigne alkoholi tarbimine nõrgestab meie immuunsussüsteemi, maksa ja teisi organeid. Nii alkohol kui ka karastusjoogid sisaldavad suurel määral tühje kaloreid, mis kõhtu ei täida, ent pikapeale võtavad koha sisse rasvana meie puusadel ja kõhupiirkonnas. Lisakalorid tulevad nii alkoholi kui ka karastusjooke juues igal juhul ja mitte midagi kasulikku sa neist ei saa. 

4. Toidukordade vahelejätmine

Kõht ei tohi minna liiga tühjaks, sest siis sööme me järgmisel söögikorral liiga palju. Kui tead, et ees ootab pikk ja sisutihe päev, varusta end pähklite, puuviljade ja salatiga. Kui nälg näpistab ja midagi käepärast pole, haarame me poodi minnes kaloririkaste snäkkide järele, mis täidavad kõhtu vaid lühikeseks ajaks ning tulemuseks on soovimatud lisakilod. Peotäis pähkleid on igati kasulikum kui pakk krõpse või tahvel šokolaadi. Kui sa tahad, et sinu ainevahetus oleks kiirem, siis söö tihti ja väiksemaid portse. Toidukordade vahelejätmine aeglustab ainevahetust ning kui keha ei saa õigel ajal süüa, hakkab ta toitu rasvana talletama. Kui keha teab, et ta saab regulaarselt korralikku toitu, siis ei teki tal ka vajadust igat palakest talletama hakata!

5. Kalorite lugemine

Kalorite lugemine ei aita mitte kellelgi kaalust alla võtta, kui sa ei vaata toitude rasva- ja süsivesikutesisaldust. Tähtis on see, et organism saaks kätte kõik vajalikud toitained ja vitamiinid, sest ainult nii saab keha normaalselt funktsioneerida ja sind energilisena hoida. Taimsed ja loomsed valgud, tervislikud rasvad, süsivesikud, kiudained, mineraalained, vitamiinid - meie keha vajab neid kõiki. Ära loe kaloreid, vaid kontrolli, et sinu keha saaks kätte kõik olulised toitained. 

Allikas: health.com

Toimetas: Karin Karu