Reklaam sulgub sekundi pärast

5 NÕUANNET, mida teha valetava lapsega

Pärast seda, kui laps õpib vahet tegema tõel ja valel, luiskab ta tavaliselt selleks, et vältida karistust või sellepärast, et ei taha pettumust valmistada. Väikestel lastel on uskumatu võime muinasjutte välja mõelda ja täiskasvanutel ei jää muud üle, kui nende kujutlusvõimet kadestada. Kuid millises vanuses muutuvad muinasjutud valeks ja millal peaks lapsevanem luiskava lapse pärast muret tundma?

Ajakirja Parenting sõnul võib lapse valetamise viisid liigitada areneva lapse vanuse järgi.

2-3 aastat

"Kas pead potile minema?" on esimene küsimus, mille kohta laps luiskama õpib. Sellistel juhtudel varjab laps tõde, et oma huvides kasu saada, kuid selle üle pole põhjust muretseda - nii väike laps ei mõista veel, et valetamine on vale.

3-4 aastat

Kui kolmeaastane räägib, et nägi akna all päkapikku, siis ta ei valeta, vaid kujutab endale asju ette. 3-4aastase lapse jaoks on tema kujutlusmaailm väga reaalne ning igasugused fantaasiad on väga tavalised ja nende üle pole põhjust muretseda. Hoopis vastupidi. Elavat fantaasiat on uuringutes seotud kõrgema intelligentsusega.

5-7 aastat

Laps hakkab tõel ja valel vahet tegema umbes viie aasta vanuselt ning siis muutuvad ka igasugused väljamõeldud asjad rohkem luiskamise moodi. 6aastase lapse südametunnistus ütleb talle juba, et mis on õige ja mis on vale ning selles vanuses õpib laps ka teiste inimeste jaoks valetama. Laps luiskab kas selleks, et soovib vältida karistust või ei taha valmistada pettumust. Sellisel juhul peaks lapsele selgitama, et karistus pole tingitud valetamisest, vaid teost endast.

8-12 aastat

Kooliealise lapse valetamisse on väga oluline vahele sekkuda, sest see võib rääkida mõnest suuremast probleemist. Näiteks laps, kellel on raskusi lugemise või õppimisega, võib valetada, et koolis ei antud kodutöid. Enne, kui karistad last valetamise eest, proovi muul viisil teada saada, miks ta luiskab.

13-17 aastat

Vanem ei pea teismelise elust kõike teadma, kuid see ei tähenda, et valetamine oleks sobiv. Kuid teismeline võib uut iseseisvumise etappi ära kasutada ning valetada kodutööde või selle kohta, kus ta aega veedab. Parim viis teismelisele näidata, et alati tasub tõtt rääkida, on ise talle head eeskuju anda. Hoia oma lubadustest kinni ning ära valeta oma lapsele.