Reklaam sulgub sekundi pärast

5 VIISI, KUIDAS abielu inimesi muudab

Vana uskumuse kohaselt hakkab pikas suhtes olnud paar teineteist meenutama. Hiljutisest uuringust selgus, et abielu tõepoolest muudab meie iseloomu, kuid seda juba üsna varajases staadiumis. Nimelt on täiskasvanuks saades meie iseloom suures osas juba välja kujunenud, kuid tähtsad elusündmused võivad seda siiski muuta. Üheks selleks on abielu.

Georgia ülikooli professori Justin Lavneri poolt läbi viidud uuringu sõnul muutuvad abielupaari isiksused esimese pooleteise aasta jooksul pärast abiellumist. Uuringus osales 169 heteropaari, kes vastasid küsimustikule kuus, kaksteist ja kaheksateist kuud pärast abiellumist. Paarid vastasid kahele uuringule, kus esimeses vaadeldi nende rahulolu abieluga ja teises isiksust. 

Pärast 18 kuud abielus olemist saadi sellised vastused: 

1. Avatus vähenes

Mõlema abikaasa avatus vähenes märgatavalt. Teadlased arvasid, et muudatus tuleneb abielu argipäevaseks muutumisest. 

2. Meestel suurenes kohusetundlikkus

Meestel suurenes kohusetundlikkus olulisel määral, samal ajal kui naistel jäi see samaks. Tõenäoliselt tulenes muudatus sellest, et mehed tundsid, et nad peavad abielus olles olema usaldusväärsed ja vastutustundlikud. 

3. Introvertsus kasvas

Nii mehed kui ka naised muutusid abielus olles introvertsemaks. Varasemad uuringud on näidanud, et abikaasad kipuvad piirama sotsiaalseid kontakte, võrreldes selle ajaga, kui oldi veel vallalised. 

4. Kaob vajadus teisele meele järele olla

Abielludes väheneb mõlemal osapoolel vajadus teisele meele järele olla - naistel isegi rohkem kui meestel. 

5. Neurootilisus kadus

Abielu muutis mõlemad abikaasad vähem neurootiliseks. Naistel oli muudatus tunduvalt suurem kui meestel. 

 

allikas: Me Naiset