Reklaam sulgub sekundi pärast

6 ASJA, MIDA oma lapsele keelata ei tohiks

Teinekord võib lapsevanemale tunduda, et tema sõnavara koosneb vaid ühest sõnast, milleks on: "Ei tohi!" Väikest maailmaavastajat peab piirama juba tema enda turvalisuse huvides, kuid pidev keelamine hakkab lõpuks vanema närve sööma, kirjutab veebileht Romper. 

Keelamine võib lapsevanemale aga niivõrd sisse sööbida, et hakatakse keelama ka kõige väiksemaid asju. Vahel on keelamine ka tunduvalt lihtsam, kui asjade seadmine selliselt, et millegi avastamine oleks lapsele turvaline. Veebileht pani kirja mõned asjad, mida lapsele siiski keelata ei tohiks. 

Üritamine

Teinekord on vanema jaoks lihtsam ise mingi asi ära teha, kui lasta lapsel seda teha. Tähtis on aga meeles pidada, et kui sa ei lase lapsel kunagi midagi ise proovida, ei saagi ta uusi asju õppida. On närvesööv kõrvalt vaadata, kuidas järeltulija minuteid mingi asja kallal pusib, kuid tema iseseisvuse kohapealt on see väga oluline. 

Ebaõnnestumine

Vanem tunneb vajadust säästa last igasuguste ebaõnnestumiste eest. Ebaõnnestumine õpetab talle aga kahte väga olulist asja. Esiteks seda, et isegi kui algul ebaõnnestud milleski, toob hilisem õnnestumine kaasa palju rõõmu. Teiseks õpib laps, et ebaõnnestumine ja vigade tegemine ei ole veel maailmalõpp. 

Valimine

Tavaliselt on vanema jaoks palju kergem, kui ta saab ise otsustada, mida laps selga paneb, mida sööb ja millega tegeleb. On aga oluline meeles pidada, et kui lased lapsel ise mõningaid asju valida, on see oluline samm tema iseseisvuse osas. 

Segaduse tekitamine

See on tuttav kõikidele lapsevanematele ja kellele meist ikka segadus meeldiks! Ometi on tähtis, et laseksid lapsel maalida, plastiliiniga voolida või värvilisest paberist asju välja lõigata. Hiljem saad ju õpetada ka koristamise tähtsust. 

Enese ära löömine

Otse loomulikult on vanema kohustus hoolitseda selle eest, et laps ei saaks endale viga teha. Väikesed muhud ja enese äralöömised kuuluvad aga elu ja kasvamise juurde. 

Oma kehaga tutvumine

Oma keha intiimpiirkonna katsumine ei ole väikelapse jaoks samasugune seksuaalne tegevus nagu täiskasvanule. Laps ei tea, mis seks on, oma keha katsumine on lihtsalt hea. Katsumist ei tohi ära keelata, sest see õpetab lapsele oma keha tundma. Samuti tuleb rääkida, et kuigi enese katsumine ongi normaalne, on see intiimne tegevus ja seda ei tohi teha teiste ees.