Reklaam sulgub sekundi pärast

6 HUVITAVAT FAKTI inimkeha kohta, mida sa varem ei teadnud

Kuigi keha on terve elu vältel meile lahutamatuks kaaslaseks, ei tea me selle kohta tegelikult üldse nii palju, kui võiks. Toome siinkohal teieni kuus hämmastavat fakti inimkeha kohta.

1. Kas jalad kasvavad vananedes?

Aastate jooksul muudab meie jalg kuju. Nimelt muutub see kitsamaks ja kitsenedes ka pikeneb. Hilisemas keskeas võid seega vajada suuremaid kingi kui varajases täiskasvanueas. Keskmiselt kasvab jalg ühe kinganumbri võrra.

2. Kas siseorganid liiguvad Ameerika mägedel?

Kui Ameerika mägedel liigub rong suure kiirusega mööda rada alla, siis osa inimese siseorganitest liigub tõenäoliselt nii, et närvisüsteem arvab, et juhtunud on midagi sellist, millele peab jõuliselt reageerima. Alakõhus on tunda liikumist, mis on mingil moel kas meeldiv või ebameeldiv.

3. Kas vana inimene lõhnab teistmoodi?

Antud fakti on korduvalt lähemalt uuritud. Sellest on selgunud, et vanal inimesel on tõepoolest eriline lõhn, kuid nii on ka keskealisel. Samamoodi on olemas ka noore inimese lõhn. 

4. Miks meil on sõrmejäljed?

On spekuleeritud, et sõrmeotse keerud aitavad meil haarata paremini siledatest pindadest. See ei ole loomulikult tõsi. Selle asemel arvatakse, et sõrmeotste natuke kortsune nahk aitab vältida sõrmeotse vigastusi, sest kortsus nahk venib paremini kui sile. 

5. Kas ilmamuutusi võib tunda liigestes?

Teadlaste sõnul võib ilmamuutusi tõepoolest liigestes ja luudes tunda olla. Kui õhurõhk langeb enne vihma või tormi, võib see osadel inimestel põhjustada kudede paisumist. See võib aga valu põhjustada. 

6. Miks kaenlaalune higi haiseb halvemini kui muu higi?

Keha eritab kahesugust higi, mis koosneb veest ja soolast. Kaenla all ja kubemes seguneb higiga aga ka valku, mida mõned bakterid armastavad. Nende baketrite töö tulemusena eritub nahale ammoniaaki. Lõpptulemusena on tunda ebameeldivat lõhna. 

 

allikas: Business Insider