Reklaam sulgub sekundi pärast

6 MÄRKI SELLEST, et oled suurepärane lapsevanem

Tänapäeva lapsevanemad on väga eneseteadlikud ja enesekriitilised. Paljud vanemad mõtlevad tihtipeale sellele, kuidas nende käitumine ja teod last mõjutavad. Kliiniline psühholoog Nadene van der Linden pani Motherly veebiajakirjas kirja kuus märki, mis näitavad, et oled suurepärane lapsevanem ja peaksid head tööd jätkama. 

1. Laps näitab oma tundeid

Kui laps näitab välja oma hirmusid, viha ja kurbust, on see märk sellest, et ta tunneb ennast turvaliselt. Psühholoogi sõnul peaks muret tundma siis, kui laps oma tundeid ei näita, sest see näitab, et lapse ja vanema omavahelises suhtes on midagi valesti. 

2. Laps pöördub murega vanema poole

Vanem on õnnestunud turvalise õhkkonna loomises, kui laps pöördub oma murega tema poole või ta vajab milleski abi. Sellist õhkkonda võib tugevdada, kui võtad lapse alati avasüli vastu ning kuulad, mis tal öelda on - ka siis, kui sinu meelest on tegu väikese murega. 

3. Laps julgeb oma tunnetest rääkida

See, et laps ei pea kartma vanema reageeringu pärast, on märk lapse ja vanema avatud suhtlemisest ja usaldusest. Mõned vanemad piiravad sellist suhtlemist oma käitumisega, näiteks üle reageerides. Mõned vanemad jälle näivad nii nõrgukesena, et laps ei julge enda muresid vanema õlgadele panna. Psühholoogi sõnul on murettekitav see, et osad vanemad tunnistavad, et nad klammerduvad oma lapse külge. Laps ei peaks iialgi olema vanema tugi, vaid asi peaks olema vastupidine. 

4. Vanem ei solva last

Vanem ei tohiks iialgi nimetada oma last rumalaks, laisaks, ahneks vms. Näiteks kui laps sööb ära terve kommipaki ja ei jaga seda teiste pereliikmetega, siis peaks vanem rahulikul toonil rääkima, miks selline teguviis vale oli ja mitte last sõimama. 

5. Vanem seab piire

Hea lapsevanem seab piire. On arusaadav, et piiride seadmine lapsele ei meeldi, kuid lõppude lõpuks paneb see lapse end armastatuna ja hoituna tundma. 

6. Vanem parandab oma vigu

Kõik lapsevanemad teevad vigu ning see, et sa oskad neid vigu näha ning vajadusel lapse ees vabandada, on märk sellest, et oled hea lapsevanem. Näiteks võid lapsele selgitada, et oleksid pidanud selles olukorras teistmoodi käituma ning rääkima, mismoodi sa tegelikult käituda soovisid.