Reklaam sulgub sekundi pärast

6 VIGA, mida tasuks gripihooajal vältida

Jälle on käes aeg, kus ninast voolab lakkamatult vett ning ümberringi on kosta aevastamist ja köhimist.

Sügiseti algav gripihooaeg on arvatavasti tingitud sellest, et inimesed viibivad palju samades siseruumides, nii et viirusel on hea võimalus levida ühelt inimeselt teisele. Gripiviiruseid on aga mitmeid erinevaid. Täiskasvanuna on tavaline põdeda grippi kaks-kolm korda aastas, samal ajal kui lapsed võivad selle käes kannatada kaheksa korda aasta jooksul. 

Gripihooajal tasuks käsi eriti hoolega pesta, kuigi ka see ei välista nakatumist. Viirused levivad hõlpsasti ka aevastuste või nuuskamise kaudu. Näiteks aevastamisel on infektsiooni oht kahe meetri raadiuses. Gripp võib kanduda ühelt inimeselt teisele ka ilma koheste sümptomiteta. Seetõttu ei aita tihtipeale ka haige vältimine.

Gripi ravimiseks on olemas mitmeid meetodeid. Kui oled saanud viiruse, väldi allpool toodud vigu.

1. Alahindad viirust

Kui oled haige, on oluline, et püsid kodus ja ravid end rahulikult terveks. Paljud inimesed alahindavad sümptomeid ning suuduvad tööle, kuigi enesetunne on nõrk. Liikudes ning tehes haigena tööd edasi, võib taastumine võtta kauem aega. Eriti tuleks vältida füüsilist tööd, kui sul on palavik.

2. Levitad viirust edasi

Kui tunned, et oled haigeks jäämas, ära kanna viirust edasi. Kata aevastades suu ja nina ning pese käsi. 

3. Sööd antibiootikume

Antibiootikumid ei aita viiruslike infektsioonide vastu, seega ei ravi need grippi. Kui gripp toob aga kaasa bakteriaalsed viirused, nagu kõrva- või põskkoopapõletiku, võib antibiootikumidest abi olla.

4. Jood liiga vähe

Kui oled haige, siis jook ja toit ei maitse. Siiski on oluline tagada, et jood piisavalt vedelikku. See on eriti oluline, kui kannatad palaviku käes, sest soe keha aurustab tavalisest rohkem vedelikku.

5. Suitsetad

Suitsetamine võib süvendada gripi sümptomeid, eriti köha. Gripi ajal on kopsud juba niigi ärritunud ja suitsetamine vaid raskendab olukorda.

6. Sööd liiga palju ravimeid

Nohu parimaks ravimiks on taskurätik. Palavikku saab alandada põletikuvastase ravimiga ja köha siirupiga. Nohu ravimiseks on olemas ka erinevaid ravimeid, kuid nende pikaajaline kasutamine ärritab limaskestasid. 

allikas: Everyday Health