Reklaam sulgub sekundi pärast

7 OSKUST, MIDA IGA LAPS enne teismeliseks saamist oskama peaks

Kui laps saab teismeliseks, peaks ta teadma, kuidas võtta vastutust teatud elu ja iseseisvusega seotud küsimustes. Nende põhjal on tal juba lihtsam täiskasvanuikka suunduda.

Teismelise vanuse mõiste pärineb inglise keelest, kuna 13-aastasest lapsest tuleb kõnekeeles teismeline. See on paljudele oluline samm täiskasvanuea suunas ja kõrgem vanus toob kaasa ka suurema vastutuse oma tegude eest ning loomulikult soovi olla sõltumatu.

Vanemate tugi ja toetus on teismelistele väga oluline, seega veendu, et sinu järelkasv haldab enne 13-aastaseks saamist vähemalt neid allpool toodud oskuseid.

1. Raha kasutamine

Raha kasutamise ja selle teenimise põhitõed võiksid teismeliseks saades lapsel selged olla. Kõige paremini õpetatakse seda harjutamise kaudu. Lisaks peaks teadma, et rahalised vahendid ei ole lõputud, kuidas raha säästetakse ja kuidas seda teenitakse. Võite rääkida ka sellest, kuidas teie pere täiskasvanud raha teenivad ja kuidas seda kulutate.

2. Ajagraafik

Kooli alguses vastutavad vanemad lapse äratamise eest ja hoolitsevad selle eest, et laps oleks õigel ajal huviringides ja koolis. Mida vanemaks laps saab, seda enam peab ta ise vastutama selle eest, et oleks kokkulepitud ajal õiges kohas. Laps peab kogema ka viivituse tagajärgi, sest paljud olulised õppetunnid tulevad väljastpoolt - antud juhul näiteks õpetajalt või treenerilt.

3. Austus

Paljud teismelised nõuavad täiskasvanutega võrdset kohtlemist, seega peaks ta oskama ja austusväärselt käituda. Täiskasvanu peaks lapsele õpetama ka paindlikkust ja talle peaks pakkuma suuremat iseseisvust - see suurendab ka lapse austust vanema suhtes. Sotsiaalseid oskuseid õpib laps harrastuste kaudu.

4. Isiklik hügieen

Enese eest hoolitsemine kuulub nende hulka, millega teismeline peaks iseseisvalt hakkama saama. Lapsele peaks juba varakult õpetama, mida tähendab igapäevane isiklik hügieen. Ka seksuaaltervisest ja keha muutumisest peaks kodus rääkima, mis sest, et teema on ebamugav või piinlik.

5. Kodu koristamine

Laps on osa teie kodust, seega peaks ta osalema ka majapidamistöödes. Enne teismeliseks saamist oleks kasulik, kui laps oskab kodu korras hoidmise põhitõdesid, alustades enda jälgede koristamisest ja lõpetades lihtsamate toitude valmistamisega.

6. Koolitööd

Loomulikult võib last õpetada näiteks keerulistes matemaatikaülesannetes, kuid kodutööde tegemine pole siiski täiskasvanu õlgadel. Laps peaks oskama kinni pidada kodutööde tähtaegadest ning õigeaegselt kooli saabuma.

7. Navigeerimine

Teismeliseks saades peaks laps oskama ilma täiskasvanu abita jõuda olulistesse kohtadesse. Tänapäeva mobiilsele põlvkonnale on väga lihtne õpetada nagiveerimisseadmete kasutamist. 

 

allikas: Healthy Way