Reklaam sulgub sekundi pärast

71 KG ALLA VÕTNUD Lisanna: “Ära kunagi anna alla!”

Lisanna Aasväli on tubli Eesti naine, kes pooleteise aastaga võttis kaalust alla imetlusväärsed 71 kilo. Selle suure muudatusega algas naise elus täiesti uus elu. Lisanna tunnistab, et tema eesmärgiks on bikiinifitnessis ennast proovile panna ja laval ära käia. Samuti tahab ta motiveerida kõiki teisi, kes kehakaaluga kimpus on ja paremast vormist unistavad. 

Lisanna algkaaluks oli 130 kilo, mis naise enda sõnul on tegelikkuses ju väga suur number. "See number hakkas igati tervisele kui ka heaolule. Kogukam olen ma olnud terve elu, sest minu jaoks oli hea tegevus juua ning süüa päev otsa rämpsu. Voodi alt ja sahtlitest leidis ema alati krõpsupakke, mis sai söödud õppimise kõrvale. Liikusin ka ainult nii palju, kui sai 800 meetrit poodi või bussile mindud, puudus igapäevane aktiivne liikumine.

Kui igapäevaselt istusin ma sotsiaalmeedias nagu näiteks Instagram, Facebook ja Snapchat, siis sain ma aru, et see, kes ma praegu olen, siis selline ma olla ei taha. Minu soov oli alati silma paista ning omada ka sõpru, kuid paraku paksuna on see teistsugune. Kui teed selfie endast ja näos on palju rasva, siis meigikiht seda ilusaks ei teinud, vaid trenn tegi mind ilusaks. Kõik riided, mida kandsin, tundusid minu jaoks vägagi ilusad, kuid pilte vaadates sain aru, et minu seljas pole see nii, nagu oleks mõne normaalkaalulise neiu seljas," räägib Lisanna. 

Ta tunnistab, et tema kõrval polnud kunagi sõpru, kes teda toetanud oleksid, vaid tema elus olid ainult inimesed, kellele ta ette jäi. Sõpradeks olid Lisannale tema vanemad, kes tema otsuseid, kaasa arvatud kaalulangust, toetasid. "Kaalulangetamise otsuse tegemine ning iseenda tahtejõu leidmine oli raske. Kui sind igatemoodi alandati tänavapildis või hoopis sotsiaalmeedias, siis tõmbas see igati motivatsiooni maha," sõnab ta. 

Lisanna kaalulangetuse teekond algas raskelt, kuid lõbusalt. Alguses ei tahtnud ta kuidagi üksi jõusaali minna - ikka tahad ju kellegagi koos trenni teha. "Üksi ei julgenud ma minna sellepärast, sest kartsin, et kõik vaatavad mind imelikult - paks voldike tuli trenni. Peas muidugi hakkavad mõtted igati liikuma, tahad ju ikkagi olla kuidagi ideaal ja kusagile kuuluda, kus sul on hea.

Kuid jõutrenni tehes sain aru, kuhu ma kuulun ja kus on minu koht. Lõpuks ei olnudki mul vaja sõbrannat, kellega sai trenni koos tehtud. Trenni läksin ma kahe kuu pärast juba hea meelega, minu tuju oli juba parem, ma jõudsin kõike teha. Ühel päeval avastas mind Pärnu KIMBERI klubist Kristina Kimber, kes on seal eratreener. Tema aitas mind ning andis nõu, mida peaksin tegema ja kuidas. Sain omale toitumiskava ja tegi mulle trennikava, millest oli igati kasu. Toitumiskava ma väga jälgida ei tahtnud, kuna ikka olid muud maitsed suus, mida süüa tahtsid, aga ma ei andnud alla ja käitusin täpselt nii, nagu Kristina Kimber mulle rääkis.

Ühe aasta möödudes ja kaalule astudes vaatas mulle otsa number 70 kg -  see oli kaal, mille ma olin tahtnud kindla peale saada, kuid pool aastat veel trenni tehes, treenisin ma endale lihasmassi, siis sain kaalu 59-60 kg. Saavutasin oma kõhulihased ja seljalihased, millest ma olin kogu elu unistanud.

Ega ma ei saa öelda, et see oli lihtne, muidugi oli raske. Oli hetki, kus keha oli stressis ja ise olid ka. Siis andsid nädalaks alla, kuid siis avastasin endas lause: “Sa saad ja suudad, kuidas siis teised saavad ja mina ei saa.” See oli lause, mis mind motiveeris iga päev trenni minema. Samuti motiveerisid minu vanemadki mind, kiites mind iga kord, kui kusagilt oli näha ümbermõõdu kadu, mis tekitas minus igati motivatsiooni olla tugev."

Lisanna eesmärgiks on liikuda ainult edasi ning saavutada bikiinivorm. Ta unistab, et saaks ennast bikiinifitnessis proovile panna ja laval ära käia. Samuti tahab ta anda motivatsiooni ja tahtejõudu ka kõikidele teistele. "Tegelikult meis kõigis on see MINA olemas, kes on tugev ja suudab teha asju, mis panevad iseennastki imestama.

Minu nipp kõikidele neile, kelle probleemiks on suured kilod, mis on tekkinud vähese liikumise ja halva toitumisega, on selline: ära kunagi anna alla - kui oled juba alustanud, siis tuleb see ka lõpuni viia. Kaalu on alati lihtne juurde saada, kuid maha on seda raske saada.

Kui tahad ka alustada trenniga, siis ennekõike vaata, mis sind toidulaual ümbritseb. Toidulaud on kõige olulisem asi sinu kehakaalu langetamisel. Kõik suhkur, nisu, poolfabrikaadid, rasv, koogid jne tuleb ära unustada. Mina pidin samuti loobuma ja näed, ma suutsin. Kui suudan mina, siis suudad ka sina. Trenni minnes motiveerib kindlasti hea muusika ning super toredad trennikaaslased," räägib Lisanna. 

Ta jagab kõikide lugejatega ka retsepti, mis aitab kaalu langetada: 

KOGUS ÜHELE INIMESELE

50 g tatart
80 g kanafileed
200 g köögivilju

Pannil kasutan neitsiõli. Tatra ja köögiviljad keedan eraldi. Kanafilee tuleks praadida neitsiõliga, et vältida rasvast toitu.

Tavaliselt panen ka natuke kodujuustu kõrvale, kuid ilma kodujuustuta on see kõige parem. Parema maitse saamiseks lisada kindlasti soola ja pipart. See on toit, mida võiks tegelikult kogu pere süüa, kuid tavaliselt mehed tahavad ikka kartulit ja kastet. Vajab harjumist.

Lisanna enne kaalulangetust: 

Lisanna nüüd: