Reklaam sulgub sekundi pärast

8 KULDSET NÕUANNET värsketele lapsevanematele

Kindlasti soovid oma lapsele pakkuda võimalikult häid kasvatustingimusi. Loe, kuidas oma võsuke võrdõiguslikult üles kasvatada.

Paljudel juhtudel seatakse veel sündimata lapsele juba sugupoolega seotud ootusi, mis on seotud näiteks tema käitumise, tulevase elu või huvipakkuvate valdkondadega. Tütarlapse isale tehakse nalja seoses püssi ostmisega ning nägusale noormehele räägitakse tulevastest tüdruksõpradest. Poistele autod ja sinine värv, tüdrukutele nukud ja roosa. Et meie ühiskonda sügavale juurdunud soorollidest paremini vabaneda, peab lapsevanem juba järglase esimestest eluaastatest saadik ettevaatlik olema. Ühiskonna soorollide standarditele vastuhakkamine võib tunduda keerulisena, kuid sa oled oma lapsele eeskujuks ja sul on oluline vastutus lapse enesehinnangu kujundamisel.

Rootsi ajakiri Femina sai inspiratsiooni kirjaniku Chimamanda Ngozi Adichieni värskest teosest, kus lapsevanematele õpetatakse erinevaid vaatenurki võrdõiguslikkuse kasvatuse kohta. Siin on kaheksa peamist nõuannet.

1. Sa ei ole vaid lapsevanem

Nagu öeldud, oled oma lapsele kõige tähtsam eeskuju. Seega proovi oma võsukesele kindlasti näidata, et lisaks armastavaks lapsevanemaks olemisele oled sa ka kohusetundlik töötegija. Nii näitad sa, et lisaks kodule on sul ka muid huvisid, kohustusi ja sõpru.

2. Kohtle last indiviidina

Ära ole nii keskendunud sellele, kuidas peaks poiss või tüdruk käituma. Aseta lastele samad piirid, vaatamata nende soole, ja pea meeles, et sinu enda eelarvamused kanduvad kiiresti üle ka lapsele. Räägi järglasega tema tugevatest ja nõrkadest külgedest, kuid ära võrdle tema käitumist vastavalt soorollidele.

3. Vabadus mängida

Proovi anda oma lapsele võimalus ellu viia teda huvitavaid asju ning ära ole kinni stereotüüpides. Paku lapsele erinevaid mänguasju nukkudest autodeni ning lase tal ise valida, millega ta mängida soovib.

4. Osta riideid "valest" osakonnast

Nii mõnigi riidekett jagab juba vastsündinute riided poiste ja tüdrukute omaks. Ära lase ennast sellest heidutada ja osta just selliseid riided, mille värv, suurus või kvaliteet sulle meeldib. Kes ütles, et poiste riietel ei võiks olla lipse või satse?

5. Ära lase last printsiks või printsessiks kutsuda

Nii mõnigi sõber või tuttav võib tüdrukule viidata kui "väikesele printsessile" ja poisile kui "väikesele printsile" ning ilmselgelt ei mõtle ta sellega midagi halba. Tasuks siiski meeles pidada, et "printsess" viitab daamilikkusele ning "printsi" nähakse sageli tugeva päästja rollis. Paremad ja sooneutraalsemad hellitusnimed oleksid näiteks "täheke" ja "inglike".

6. Lase lapsel aidata

Teatud majapidamistööd pole vaid ema ja isa kanda - ja nendes aitamine ei ole ainult poiste või tüdrukute kohustus. Lase lapsel aidata tolmuimejaga tõmbamisel, küpsetamisel või auto pesemisel sõltumata tema soost.

7. Nõua võrdsust

Näita lapsele, et ka sina ei tohi kedagi soo põhjal lahterdada. Hinda võrdsust ja austust ning ära lase lapse ees ennast sinu soo tõttu maha teha.

8. Näita, et laps ei pea käituma teatud viisil

Laps ei pea käituma teatud viisil, et mahtuda teatud normidesse, olla aksepteeritud või heaks kiidetud. Kasvata oma laps siiraks, julgeks ja sõbralikuks, kuid ära tee seda lapse enesehinnangu kulul.