Reklaam sulgub sekundi pärast

8 MÜÜTI SUHKRU kohta

Kas suhkur on meie suurim vaenlane? Columbia ülikooli kardioloog Jennifer Haythe selgitas, millised näevad suurimad suhkrumüüdid välja teadusliku poole pealt vaadatuna.

1. Müüt: mõned suhkrud on tervislikumad kui teised

Fakt: kõik suhkrud mõjutavad keha samal viisil. Nii pruun suhkur, valge suhkur kui ka mesi on glükoos.

2. Müüt: suhkur muudab lapsed hüperaktiivseks

Fakt: suhkrust ei saa n-ö purju jääda. Teadusuuringute sõnul ei ole suhkru söömine ja hüperaktiivsus omavahel seotud.

3. Müüt: suhkur tekitab sõltuvust

Fakt: puuduvad teaduslikud tõendid selle kohta, et suhkur oleks sõltuvusttekitav. Samuti ei vii liigne suhkru söömine narkootikumide kasutamiseni.

4. Müüt: liigne suhkru söömine põhjustab diabeeti

Fakt: ainult liigne suhkru söömine ei põhjusta 2. tüübi diabeeti. Ülekaalulisus see-eest on ohtlik, sest liigne rasv võib põhjustada insuliinresistentsust.

5. Müüt: kunstlikud magusained on parem kui suhkur

Fakt: mõned kunstlikud magusained võivad olla sama kahjulikud kui suhkur. Kuigi näiteks stevias ja aspartaamis on vähem kaloreid kui suhkrus, on uuringud näidanud, et nendega magustatud joogid nuumavad kaks korda suurema tõenäosusega, kui sa neid üldse ei jooks.

6. Müüt: suhkur teeb hammastesse auke

Fakt: Hambaaugud tekivad happerünnakust ehk reaktsioonist, kus hambapinnal lahustuvad mineraalid. Hambad on happerünnaku eest kaitsetud peale igat söögi- ja joogikorda umbes poole tunni jooksul. 

7. Müüt: suhkur tuleks toidulaualt täielikult eemaldada

Fakt: inimene vajab ellujäämiseks glükoosi, kuid ülemäärast suhkrutarbimist peaks siiski vältima, sest see toob kaasa kehakaalu tõusu ning pikaajalisi terviseprobleeme. Suhkru toidulaualt likvideerimine on peaaegu võimatu, sest ka näiteks puuviljad ja kartul sisaldavad glükoosi.

8. Müüt: suhkur on terviseprobleemide peamine põhjus

Fakt: suhkur on harva ainus ülekaalulisuse ja südamehaiguste põhjustaja. Kahtlemata on suhkur üks ülekaalu põhjustest, kuid ta pole ainus. Magusas toidus on palju kaloreid ja sageli on need ka töödeldud. Kui sööd liiga palju kaloreid, su kaal tõuseb ja võid jääda haigeks. 

 

allikas: Business Insider