Reklaam sulgub sekundi pärast

9 nõuannet, kuidas kasvatada lapses loomingulisust

Tahad, et laps kasvaks üles võimalikult loomingulisena, aga ei tea, kuidas seda teha? Siin on ideid!

Tahad, et laps kasvaks üles võimalikult loomingulisena, aga ei tea, kuidas seda teha? Siin on ideid!

Kostümeerimiskast
Parimaid võimalusi ergutada laste fantaasiat. Kogu ühte kasti kokku vanu mütse, kostüüme, kübaraid, kingi, saapaid ja mida iganes, mille abil laps end kostümeerida saab. Võta kast iga päev välja ja lase lapsel valida, kelleks ta riietuda soovib. 

Praktika on parim
Selle asemel, et oma lapsi kogu aeg sõnaliselt juhendada, mängi nendega koos. Kui laps palub nõu ja abi, kuidas midagi teha, kuidas kas või Legodest maja ehitada, siis selle asemel, et kaugelt eemalt juhendada, löö ise käed külge - laps õpib kõige paremini jäljendades.

Julgusta last
Last tuleb alati julgustada proovima uusi asju ja ise tema kõrval toeks olla. Isegi, kui tema saavutused ei vasta sinu ootustele, on oluline endale teadvustada, et ta pingutab. Lapsele tuleb maast-madalast sisendada eneseusku, vastasel juhul kasvab temast ebakindel täiskasvanu, kes ei julgegi midagi proovida, sest kardab nii väga läbi kukkuda.

Hinda pingutusi
Teadvusta endale, kui laps on pingutanud ja saavutanud milleski oma eesmärgi. Kiida kas või sõnaliselt, suuremate tulemuste puhul võtke midagi erilist ette. 

"Kui ma olen suur"-joonistused
Lase lapsel joonistada pilte sellest, kes ta on ja mida teeb, kui ta on suur. Las ta kasutab oma fantaasiat, visualiseerib oma tulevikku. Plaanid ei peagi olema realistlikud - ta on ju laps! Koguge sellised joonistused kokku, tehke neist kollaaž ja hoidke alles - tulevikuks suurepärane mälestusese!

Lase lapsel juhtida
Aeg-ajalt lase lapsel endal valikuid teha, näiteks otsustada, kustkaudu õues jalutate, mida täna mängite. Muidugi peab laps oskama kuuletuda, kuid sama tähtis või tähtsamgi on oskus oma peaga otsuseid langetada. 

Vaba aeg
Ära planeeri lapse päeva hommikust õhtuni tegevusi täis. Tead ju, et mäng on väikese inimese töö ja nagu igaüks, tahab ka laps vahepeal puhata. Anna talle võimalus lihtsalt niisama olla.

Arvesta lapse huvidega
Pole mõtet suruda last joonistama, kui talle meeldib hoopis mõistatusi lahendada. Arvesta sellega, millised on tema huvialad ja paku talle nendes valdkondades tegutsemisvõimalusi. Kui mõni asi talle ei meeldi, pole mõtet seda peale suruda. 

Laienda lapse mugavustsooni
Ära jäta lapsele muljet, et normaalne, tavaline ja turvaline on vaid see, mis teda igapäevaselt ümbritseb. Tutvusta talle erinevaid maid ja kultuure, näita, kuidas mujal elatakse. Kui reisida pole võimalik, otsi materjali internetist. Tehke koos uurimistööd, pange kokku materjale. 

Allikas: AllWomenStalk
Buduaar.ee