Reklaam sulgub sekundi pärast

9 tõde trennist ja toitumisest: vastab MyFitnessi treener Katrena Tenno

Erinevaid müüte tervisliku eluviisi, trenniskäimise ja toitumise teemadel on väga palju ning see võib vahel üsnagi palju segadust tekitada. Kui palju peaks trenni tegema, mida peaks sööma, millal peaks sööma, kuidas saada saledam talje, kas on võimalik kaotada rasva ühe kindla kehapiirkonna pealt - nendele ja mitmele teisel küsimusele vastab allpool spordiklubi MyFitness treener Katrena Tenno.

Erinevaid müüte tervisliku eluviisi, trenniskäimise ja toitumise teemadel on väga palju ning see võib vahel üsnagi palju segadust tekitada. Kui palju peaks trenni tegema, mida peaks sööma, millal peaks sööma, kuidas saada saledam talje, kas on võimalik kaotada rasva ühe kindla kehapiirkonna pealt - nendele ja mitmele teisel küsimusele vastab allpool spordiklubi MyFitness treener Katrena Tenno.

Katrena on särav ja energiline noor naine, kes annab MyFitnessi spordiklubis mitmeid Les Mills rühmatreeninguid, sealhulgas näiteks BodyBump ja Grit ning lisaks veel üldkehalisi treeninguid, mis aitavad keha paremasse toonusesse viia ning rasvaprotsenti madalamaks saada. 

Esitasime Katrenale 9 küsimust seoses trennis käimise, tervisliku eluviisi harrastamise ja toitumisega. 

Siin on meie küsimused ja Katrena vastused:

1. Kas on võimalik võtta kaalust alla ja kaotada rasva eraldi mõne kindla kehapiirkonna pealt, kui neid piirkondi rohkem treenida? Näiteks, kui on soov ainult kõhult rasva põletada, siis kas see on võimalik? 

Katrena kommentaar: 

Ainult teatud ühele kehapiirkonnale rasvapõletust pole olemas. Rasv kaob kogu keha pealt ühtlaselt. Et saada sale talje, tuleks vaadata üle oma menüü ja piisavalt liikuda. Kõhulihased tulevad nähtavale tavaliselt alles siis, kui keha rasvaprotsent on juba üsnagi madalaks aetud. 

2. Kas vastab tõele, et kui naised teevad jõusaalis suurte raskustega trenni, siis nad muutuvad väga lihaselisteks.

Katrena kommentaar:

See ei vasta kohe kindlasti tõele, pigem läheb naise keha ilusti toonusesse. Naiskulturistid, kellel on tõepoolest väga suured lihased, treenivad meeletute raskustega ja neil on väga karm treeningkava ning teistsugune menüü. Mina soovitan naistel, kes pole veel jõusaali proovinud, seda kindlasti teha.

Katrena toob eraldi välja mõned jõusaalitreeningu positiivsed mõjud:

- rüht paraneb

- rasvaprotsent langeb

- keha saab toonusesse

- lihaste üldised jõu- ja vastupidavussomadused paranevad

- lihastasakaal paraneb

 

3. Kui käia üks kord nädalas trennis, kas sellest piisab? Kas sellest on üldse kasu? 

Ka üks kord nädalas trennis käia on parem kui mitte midagi. Aga kui inimene soovib kaalust alla võtta ja paremat füüsilist vormi saavutada, siis ühest korrast nädalas ei piisa. Treenimise esimene põhitõde on regulaarsus - selleks, et lihased areneksid, kaal langeks, rasvaprotsent läheks madalamaks, tuleks treenida korrapäraselt ja piisavalt tihti. Alguses vähem ja kui lihased on juba natuke arenenud ning võhma rohkem, siis võiks ka treeningkoormust tõsta. Tulemuslik treening on jätkuv, kestev ja plaanipärane.

4. Kuidas saada sääremarjad saledamaks? Kas see on üldse võimalik?

Katrena kommentaar:

Paraku loomulikke sääremarju palju väiksemaks teha ei anna. Kui tegemist pole just tõsisema kaaluprobleemiga.

5. Kui on soov saada lame ja peenike talje, siis kas kõhulihaste treenimine on hea või halb mõte? Ja milliseid kõhulihaseid peaks treenima, et vöökoht saledamaks läheks?

Katrena kommentaar:

Lameda ja peenikese talje saladuseks on õige trenn ja mitmekülgne ning tasakaalustatud toitumine. Kõhulihaste treenimine on kindlasti hea, halba see ei tee.

Katrena toob välja ka mõned ülesanded, mida meie kõhulihased omavad:

- oma roll rühi säilitamisel (eriti alakõht)

- jõu genereerimine

- liigutusi takistav ja stabiliseeriv roll

Treenida tuleks kõiki kõhulihaseid (kõhusirglihas, sisemine kõhupõikilihas, välimine kõhupõikilihas, kõhu ristlihas)

6. Mida peaks pärast trenni sööma? 100grammine šokolaad pole vist kõige parem idee? 

Katrena kommentaar:

Mina šokolaadi kindlasti ei soovita, selle võiks asendada mõne muu toiduainega. Pärast füüsilist koormust tahab organism saada vedelikku ja toitaineid ning mida kiiremini me need kätte saame, seda kiiremini käivitub ka taastumine. Pärast trenni omastavad lihased toitaineid tavapärasest tõhusamalt, seega tasub vahetult pärast trenni kohe midagi süüa. Tegu võiks olla süsivesikuterikka vahepalaga - viil täisteraleiba, rukkileiba, müsli, peotäis rosinaid, banaan, kiivi, smuuti puuviljadest. 

7. Kas alkoholi joomine on lubatud, kui on soov kaalust alla võtta? 

Katrena kommentaar:

Kui on soov kaalust alla võtta ja paremat füüsilist vormi saavutada, siis alkoholi joomine ei ole üldse soovitatav. Alkohol sisaldab palju tühje kaloreid.

Siin on mõned alkoholi vahetud mõjud meie kehale:

- alkoholil on kehast vedelikku väljutav (diureetiline) mõju. 

- alkoholi joomine teeb paksuks. Alkohol ei mõju küll kehale nii rängalt kui rasvased toidud, kuid sellel on soodumus kehakaalu tõsta. Lisaks tõstab alkohol isu rasvase kiirtoidu järele. 

- alkoholi joomine aeglustab vigastustest taastumist ja laiendab veresooni nahal, kätel ja jalgadel.

8. Kui palju peaks nädalas liikuma ja trenni tegema, et saaks öelda, et ma olen tervisliku eluviisiga?

Katrena kommentaar:

Inimeste vajadused on erinevad ja treenimise mõju on samamoodi erinev. Minimaalselt tuleks kaks või kolm korda nädalas end vähemalt tund aega järjest liigutada ja siinkohal võiks tegu olla korraliku trenniga. 

9. Milliseid snäkke võib süüa palju? Mis on tervislikud?

Katrena kommentaar:

Kui on nälg, siis tuleb süüa. Soovitan jälgida põhimõtet, et söömist ei tohiks lükata sinna maani, kuni nälga ei suuda enam ohjeldada. Just karjuva nälja korral süüakse tihti kehva kvaliteediga toitu. 

Snäkid võiksid moodustada lisatoidukorra ehk siis aeg, mis jääb hommiku- ja lõunasöögi vahele ning lõuna- ja õhtusöögi vahele. Headeks vahepaladeks on  kindlasti puuviljad (banaan, õun, pirn, greip) ning köögiviljad või marjad. Samuti peotäis pähkleid, seemneid või naturaalne müsli, smuuti.

Lõpetuseks toob Katrena välja lihtsad tõed söömise kohta: 

- Tasakaalustatud hommikusöök
- Mitmekülgne ja korralik lõuna
- Pärastlõuna korralik vahepala
- Õhtusöök
- Väike õhtune vahepala
- Päeva jooksul juua vett

Lisainfot MyFitnessi spordiklubist vaata siin

Karin Karu