Reklaam sulgub sekundi pärast

ÄÄDIKAKÄRBSED HÄIRIVAD? Kuidas tüütutest putukatest lahti saada?

Eriti nii soojade ilmadega ilmuvad paljude inimeste köökidesse väikesed kutsumata külalised ehk äädikakärbsed. Äädikakärbsed on tüütud ja ebahügieenilised, kuid nende lihtsate nippide abil vabaned neist kerge vaevaga ning väldid nende paljunemist, vahendab Iltalehti. 

Parim viis äädikakärbseid vältida ning neist vabaneda on oma kodu ja köök puhtana hoida: vii regulaarselt prügi välja, mustad nõud pese kohe ära, ära jäta toiduaineid vedelema, puuviljad peida külmkappi ning peale söögitegemist korista köök alati ära. 

Prügi sisse tekkivad kärbsed võivad olla väga tüütud - toidujäätmed on nende jaoks pidusöök. Seetõttu on regulaarselt prügi väljaviimine väga oluline: ära lase toidujäätmetel koguneda ning puhasta prügiämber peale prügi väljaviimist korralikult ära. 

Samuti ei meeldi äädikakärbestele teatud taimed. Näiteks piparmündilõhn ei meeldi neile ning taime saab edukalt ka toidu valmistamisel kasutada. Ka ei meeldi neile äädikalõhn. Kui muu ei aita, siis lase poti sees natukene äädikat keema ning vaata, kuidas viimnegi kärbes su köögist põgeneb. Valva keevat äädikat aga hoolikalt ning ära lase sellel põhja kõrbeda. Kuna äädikal on väga tugev aroom, võib hilisem tuulutus elamises vajalik olla. 

Veel kolm nippi putukatest vabanemiseks: 

1. Pane enda jaoks sobivasse kohta kärbsepaber või -plaat, äädikakärbsed jäävad sellesse kinni.

2. Pane köögilauale kausike ning nirista sinna sisse veiniäädikat, nõudepesuvahendit ja natuke vett. Kärbsed lendavad kausi sisse ja upuvad.

3. Lõika suurem plastpudel keskelt horisontaalselt pooleks, keera ülemine osa tagurpidi ja pane tagasi. Vala sisse haput-magusat äädikalist vedelikku, moosivett vms.