Reklaam sulgub sekundi pärast

Alar Ojastuga suhetest

Kindlasti olete juba lugenud Buduaari uue kolumnisti Alar Ojastu veerge meeste ja naiste vahelistest suhetest. Kui ei ole, siis palun tehke seda!  ”Kes küll  on see mees, kes nii ilusti oskab kirjutada ja mõelda?”, arutlesin ma endamisi, ja et oleks huvitav temaga tööalaselt kohtuda. Kui üks mees on oma südameasjaks võtnud süüvida sügavuti suhetesse, siis võiks saada temaga ka lähemalt tuttavaks. Alari soov oli teha intervjuu kindlal kellaajal ja kindlas kohas.  Kahekesi teetassi taga istudes sai temaga väga avameelselt rääkida.

Alar väidab, et on tundnud tõelist armastust. Ta on mees, kes mõistab, miks tema suhted on purunenud. Mida tema ise suhetes valesti on teinud. Ta on seda anlüüsinud ja peab väga tähtsaks inimsuhete hoidmist, andestamist ja vigadest õppimist. Seda kõike ikka selleks, et muutuda ise paremaks  ja järgmistes suhetes mitte samu vigu enam korrata.

Kas pole  erakordne noor meesterahvas!?  Minu arvates oma 23 eluaasta kohta on Alar arukam kui enamus Eesti mehi, keda olen kohanud. Noor ja vallaline mees, ei pelga tunnistada oma vigu - paljud inimesed ei julge iseendasse vaadata ega analüüsi suhteid.

„Mis asi on armumine?”, küsin esiteks ta käest. Tema aga selle peale: „Mis asi on armumine sinu jaoks?” Ausalt öeldes võttis see mind  kokutama. Seda on tõesti raske kirjeldada. Erakordne tunne on see kohe kindlasti.

ARMUMISE OLEMUSEST
Armumine tekib alati esimesest silmapilgust, teisest silmapilgust ei armuta – see on selge. Mingisugused muud tunded ja huvid, need võivad tekkida hiljem. Ma usun sellisesse lausesse nagu Attraction is not a choice. See tähendab, et ei saa valida seda, kas keegi tõmbab meid või ei tõmba. Eriti hästi teavad seda naised: kas sul tekib mehe vastu keemia või ei teki. See ei ole nii, et ta teeb midagi, et ta ostab sinult selle nö tõmbe välja. Ükskõik kui palju lilli ta sulle kingiks või kui romantiline ta on - see kas tekib või ei teki.

Meeste puhul on armumine aga kuidagi tagantjärgi tunne. Kui mees näeb naist, kes on tema jaoks atraktiivne, siis mehe esimesi mõtteid on, kas  ma tahaks selle naisega magada või mitte. Võivad nad rääkida mida nad tahavad, eksju? Väga vähesed mehed mõtlevad, et oi, selle naisega oleks maru huvitav rääkida vm. See kõik jääb veeel aga pindmiseks. Sellele me mõtleme meestena päevas rohkem kui 20 korda, mina vähemalt mõtlen. Mõne naisega sa lähed ja räägid temaga lihtsalt juttu. See on aeg, kus mees vaatab, kas pildile lisandub ka nt mingi vibratsioon, kehakeel, mis hakkab sinuga ise rääkima. Sel hetkel armumist ikka veel ei toimu, see on vaid nö keemia. Tunne, mida kutsutakse armumiseks, tekib meestel tavaliselt sellel hetkel, kui nad on koju läinud ja oma peas 10x läbi mänginud iga naise öeldud sõna ja liigutuse. Siis ta hingab kergendatult ja tekitab endale oh- ma- olen- nüüd- armunud tunde.

Nooremana armusin praktiliselt igasse tüdrukusse. Nüüd on see muutunud. Olen vist  targemaks saanud ning rohkem oma tundeid ja emotsioone jälgima hakanud. Paar korda olen seda tunnet endasse lasknud ja avastanud, et selle tunde tekkimist on võimalik kontrollida, ehk on võimalik jättagi see nö kahe esimese faasi peale: nägin - mul tekkis visuaalne taju, kas tahan magada või ei taha magada, järgmine faas see naine muutus veelgi rohkem tahetavaks ja siis see kolmas, et kas ma nüüd otsustan armuda. Kolmanda faasi olen ma mingil põhjusel kas tahtlikult, kiire elutempo, alateadliku pühendumisest kõrvalehiilimise pärast või mingil muul põhjusel endast ära lõiganud. Vahel ma lihtsalt mängin selle tundega. Olen  paar tundi armunud ja hakkan jälle otsast peale.

KUI ARMUMISTUNNE KAOB?
Ta ei lähe siis üle, kui sa saad sellest protsessist aru. Näiteks nooremad mehed armuvad ära ja nad ei saa aru, mis nendega toimub. Nad arvavad, et see on kuidagi naises kinni. Ei ole!

Arvavad, et see tunne on meist eraldiolev asi ja siis millalgi kaob see ära. Tegelikult kaob fookus ära. Ta ei lähe kusagile: sa kas tekitad ja hoiad tunnet teadlikult või lased sel ise ära kustuda. Kõik on inimeses endas kinni.
Tõmme ei ole meis kinni: kas keegi tõmbab meid või mitte, see ei ole meis kinni. See on aga see esimene protsess, enne armumist. 

ALAR – DATING DOCTOR
Põhjuseid, miks mind suhted huvitavad, on päris palju. Suurim põhjus on aga see, et mind hakkas huvitama, miks need, kellest sul tavaliselt on ükskõik, miskipärast väga tahavad sind. Aga need, kes on meie jaoks ihaldusväärsed ja sümpaatsed, nende tõttu on kõige suurem valu. Räägin siin nii mehe kui naise seisukohast.

Nägin filmi „Hitch”, kus Will Smith mängis dating doctorit ja aitas meestel edukalt suhteid alustada. Pärast selle nägemist hakkasin uurima lähemalt meeste kohta, kes seda päriselt edukalt teevad ja leidsin palju kirjandust, kuidas jätta endast tugevat esmamuljet. Kui olin selle asja enda jaoks selgeks teinud, siis jõudsin paraku ikkagi sinna välja, et mis siis edasi saab, kui armumislähedane esmamulje on loodud? Ma suudan näiteks tahtlikult valida välja need naised, kelle vastu mul iha tekib, tekitada ka nendes huvi minu enda vastu, nendega koos olla ja siis ühel hetkel läheb ikkagi tahe üle või suhe ei toimi. Mulle muutus väga oluliseks probleem, et kui on hea suhe, siis kuidas seda hoida. Kirg on suhtes kõige olulisem märksõna.  Kuidas kirge hoida? 

Usun, et päris mitmed tüdrukud on minu pärast haiget saanud. Lihtsalt selle pärast, et olen teinud tüüpilisi asju, mida kõik mehed on teinud. Ma pole suutnud anda naisele mehelikku tuge ega kinnitanud oma armastuse kohalolekut. Pigem vältinud vastutust. Olen hetkeliselt mõelnud, et naine oma emotsioonidega on nagu pain in the ass ja siis loobunud. Ma olen mõelnud, et see on tema viga ja et naine peaks saama üle oma probleemist, aru saamata aga sellest, et minu ainus töö on enda kohalolekut kinnitada ja anda sellel hetkel talle armastust. Mind hakkas huvitama ka see, kuidas saada naise olemusest aru ja kuidas mina mehena võiksin sellele naisele hea olla.

Siis hakkas mind veel huvitama, kuidas naised mehi näevad. Mõista mõlemalt poolt. Kui mul on tõesti hea suhe, siis kuidas suudaksin selles suhtes olla niivõrd hooliv kaaslane kui vähegi võimalik. Mõista naist paremini ja aidata temal mind paremini mõista.

HARVA JALUTAB „SEE ÕIGE” SULLE SÜLLE
Tõesti on olemas olukordi, kus mees ja naine tunnevad täpselt ühel ajal, et see on nüüd nii ja armuvad koos - seda ei juhtu kahjuks väga tihti. Mina olen elus seda vaid kaks korda tundnud. Pigem oleme ikkagi rohkem nendes olukordades, kus see õige ei jaluta  otse sülle.
Mehed kahjuks teevad palju valesid ja lolle asju. Näiteks hakatakse naist, kes nende huviorbiiti satub, asjadega ära ostma. 

Miks mehed seda teevad?

Mehed tunnevad, et nad peavad seda tegema. Et see ongi nii, et ta on seda ju kogu elu teinud: viid lilli, ostad asju ja siis imestad, miks naine ikkagi rahul pole või seda oodatud vaimustust ei teki. Tihti mehed imestavad: „Me olime kohtumisel, meil oli ilus restoran, mille ma lasin TEMAL VALIDA, ma muretsesin ja tundsin ta vastu kogu aeg huvi. Jube hooliv olin.”  Ja kui tüdruk pärast telefoni vastu ei võta, siis mõeldakse, et midagi jäi vajaka, et mis siis nüüd tegemata jäi. Pigem on asi selles, et tehakse liiga palju, et ostetakse ennast suhtesse. Aga kui hakata seda mängu mängima, siis naine mängib mehega ju täpselt sama mängu vastu: „Hmm, järjekordne kutt. Las ta siis keerutab, las ta viib mind rohkem välja, las ta püüab rohkem.”  Kuni tuleb mees, kes tuleb ja võtab ta esimese õhtuga jalust nõrgaks hoopis sellega, et on enesekindel ja on kohal. See on asi, mida koolis kahjuks ei õpetata. Ja isa ja sõbrad ka suure tõenäosusega failivad täiega.

OMA SÜDANT SAAB INIMENE VAID ISE MURDA
Kui jätta lapsepõlve haigetsaamised ja esimesed nö armumised vahele, siis ma olen üks kord väga murtud südamega maha jäetud.
Täna olen jõudud teadmiseni, et oma südant saab inimene aga ainult ise murda.
See, et suhted on ja siis kaovad, on normaalne nähtus.  Kui sa tõlgendad seda nii, et nüüd mul võeti kõik elus ära ja armastus jalutas mu elust minema, sära läheb ära, energia kaob, hakatakse ootama uut inimest, kes selle armastuse tagasi tooks, loob inimene endale hoopis tugevad kaitsekihid peale ja kardetakse veelgi rohkem haiget saada. Äkki keegi võtab veel rohkem armastust ära.

Kõige kurvem on see, et kui kaks inimest saavad  kokku, unustavad nad selle, et enne kohtumist nad olid juba terviklikud ja täis armastust. See armastus eksisteeris enne seda. Kaks tervikut saavad kokku ja on siis koos väiksemad kui need tervikud olid. Pigem peaks olema vastupidi. Suhtes oleme selleks, et jagada üksteise terviklikkust, mitte panema kokku oma poolikuid külgi.
See on mõtlemise küsimus - kas ma olen üksi olles tervik, või olen vaid kellegagi koos tervik. Üks viib armastusest eemale, teine hoiab armastust alati kohal. 

ARMASTUS EI SAA OTSA
Inimesed peavad olema ausad üksteise vastu. Tihti lõpetatakse suhe, öeldes, et tunded läksid üle, ma ei armasta enam. Aga see kõlab haigelt, sest siis jääbki naisel /mehel mulje, et armastuse pärast jäi suhe katki. Olgem aga ausad - see kutt ei taha lihtsalt panna enam seda naist, tahab teist - mida iganes. Või kui naine seda ütleb, siis ta leidis kellegi, kellega ta tunneb ennast palju rohkem naisena. Mitte see, et nüüd äkki on armastus otsas. Armastus lihtsalt muudab oma kuju.

On kaks peamist emotsiooni: armastus ja hirm. Tihti ei lasta inimesel minna. Hoitakse teda hirmuga enese juures kinni. Armastus on alastiolek, varude jagamine, mitte korjamine. Hirm on kõigest kramplikult kinnihoidmine ja kartus, et me jääme kõigest kohe ilma. „Palun ole minuga! (isegi kui sa pole minuga kõige õnnelikum)”, ei ole ju eriti armastusväärne, kuid ometi me just nii suhete purunemise hetkeil oleme. 

Kui mina läksin lahku ja mul süda murdus, siis mulle tundus absurdne ja idiootlik  minu tüdruku lause: „Kui sa mind armastad, siis sa lased mul minna.” Nüüd ma saan sellest aru. Kui inimene ei ole enam suhtes terviklik ja õnnelik, siis ongi õige otsus tal minna lasta. See suhe kestis mul neli aastat ja ma olen sellele inimesele praegu väga tänulik. Ta on mu elu parim õppetund suhete vallas. Ja ma siiani armastan teda. Sest ega armastus koos temaga minema ei läinud. See on ja jääb. Ainult teist moodi.
 
KÕIKI SUHTEID TULEB HOIDA!
Praegu ma ei ole sellel lainel, et saada lapsi ja koos vananeda. Praegu olen veel nooruse nautimise peal väljas.
Kindlasti on oluline, et mees saaks sarved maha joosta.  Mees ei hakka kõigepealt mõtlema lastest ja eluaegsest armastusest ja siis 35aastaselt sarvede mahajooksmisest. Mees teeb naisele sellega tegelikult tohutult haiget. Ma arvan, et mees, kes on oma sarved maha jooksunud, on oma naise jaoks 10x parem mees kui see, kes ei ole seda teinud. Muidu hakkab mees mõtlema, kuidas sarvi maha joosta, siis kui ta on 35 ja tal on naine ja lapsed. Mees võib isegi hakata kunagi oma naist süüdistama, kui  tuleb kätte aeg mil hakatakse ennast oma sõpradega võrdlema. Mõni hakkab süümepiinast naise petmise vastu, hoopis meestega sarvi maha jooksma.
Neid suhteid on eriti palju meie vanemate generatsioonis, kus elatakse küll koos, aga mees tihti peab varjama seda, et ta naise kõrvalt ringi tõmbab. Mõni muidugi jookseb terve elu sarvi maha. 

Ma lugesin ühest raamatust ja ka ise olen sama meelt, et meil ei ole vaja tegelikult pikaajalisi suhteid. Mina usun elu enda armastamisesse ja usun sellesse ka läbi lühikest aega kestvate suhete. Suhted on  ääretult olulised. Kõiki suhteid tuleb hoida.
Olen ise elus teinud  vigu – muutunud tõrjuvaks inimeste vastu, kellega olen koos olnud; endast välja läinud, ehitanud enda jaoks kaitsemüüri, üritanud nad oma elust välja visata ja nendega mitte suhelnud.  See tegelikult ei too ellu rohkem armastust. Lähisuhete hoidmine, mis mingil hetkel ei ole enam seksuaalsed, on ääretult oluline. Seal on ju seotud inimesed, kes sinu jaoks olid väga lähedal su südamele. Kui sa viskad nad nagu prügi minema, siis tegelikult teed endale sellega haiget.  Jah, kahjuks olen ma ise seda viga teinud.

ANDESTAMISE TÄHTSUSEST
Andestama peab! 100 % olen kõigile andestanud, kes mulle on haiget teinud. Parim näide on minu isast: ma ei saanud temaga lapsena aastaid läbi. Järsku mõistsin seda viha, mis minu sees tema vastu oli. Seda oli jõhkralt sinna kogunenud ja ma tundsin, kui rõve on elada sellise vihahulgaga.

Kui sa ei anna andeks, siis lõpuks see kasvab ja kasvab ja kasvab ning sa jääd haigeks.

 Või näiteks kui sa elu lõpuks oled olnud kümnetes suhetes ja tunned kõigi nende inimeste vastu tohutut viha, siis teed kõige rohkem haiget iseendale. Tegelikult mitte keegi ei tee paha selle pärast, et kohe südamest tahetakse kellelegi haiget teha. Ikka me käitume mingitel hetkedel oma parima äranägemise järgi, eriti just lähisuhetes.
Enamus meist ei ärka hommikul üles, et kellelegi tahtlikult liiga teha. Me  tahame iseennast ja teisi säästa.
Kui mind on maha jäetud, siis nüüd ma suudan näha, et see inimene tegi tegelikult endale head. Kui ma teda armastan, siis mul peaks selle üle hea meel olema. 
 
MILLINE ON  NAINE, KES ALARILE MEELDIB?
Lõvimehena olen väga visuaalne ja naine peaks hoolitsema selle eest, et ta oleks hoolitsetud. Mulle meeldivad hästi naiselikud naised ja hoolitsetus on üks kriteeriume.
Käisin kord klubis ja kuigi olen juba 23aastat elanud, sain ma alles nüüd oma elu parima tantsu. Me tantsisime ja ei rääkinud omavahel mitte ühtegi sõna. See oli kõige kirglikum ja lahedam tants üldse. Kusjuures ta ei olnud tüüpiline kaunitar, täiesti keskmise välimusega tüdruk. Ma tegin temaga kohtudes ja pärast koju minnes tema peale mõeldes kindlasti kõik need sammud läbi- esimesest attractionist kuni armumiseni. Kindlasti tahaksin temaga veel kohtuda.
Mis mulle tema puhul meeldis, ja mis mulle meeldib iga naise puhul, oli see enesekindlus ja naiselik iseloom - see, et ta naisena on tõeline ürgnaine.
Kui see naiselikkus hästi jõuliselt suudetakse välja näidata ja naine teab, mida ta väärt on, mida ta tahab, siis  minu jaoks on see ääretult seksikas. Naine, kes ei hoia ennast tagasi olemast naine, kes laseb endast armastuse välja, et võtta vastu armastust. 

KES ON TARK NAINE?
Kõik oleneb sellest, kuidas naise tarkus avaldub. Kui see tarkus avaldub selles, et meest maha teha, et mees loll on, siis ükski mees ei taha sellise naisega olla. Kui see on tarkus, et piisavalt tekitada mehes tunnet, et tema on tark, siis see on õige tarkus.
On tarkus ja on ninatarkus. Kui on ninatarkus, siis see ajab kõik oksele. Räägime me siis meestest või naistest. 


ELUKIRG
Mulle väga meeldib lugeda. Olen viimase kolme aastaga tänaseks vähemalt 100 raamatut läbi lugenud, mis tähendab kuus kolm-neli raamatut. Peamiselt loen just sellel teemal, kuidas saada paremaks inimeseks ja teistel iseendaga koos olles paremat tunnet luua. Ma janunen uute teadmiste järele. Mu kirg on täiustuda, paremaks saada.
Elan mingis tulevikumaailmas: mulle meeldib mõelda, kuhu suunas olen liikumas, milline ma olen oma suhetes. Mul on mingi visioon sellest ja ma otsin kogu aeg infot, et selliseks Alariks saada nagu soovin. Otsin infot, milline Alar ma olen füüsiliselt, milline Alar ma olen materiaalselt, milline Alar ma olen oma töös.

Vabaks saamine! See on maskuliinse energia üks omadusi - mees kogu aeg otsib mingi asja lõpetatust. Kõige lihtsam näide on seks – kui naise jaoks on see protsess, siis mehe jaoks  seotud lõpetamisega. Mind erutab elu elamine piiri peal. Ma tahaks, et mu päev oleks selline, et kui ma hommikut alustan, siis proovin midagi uut: hüppan lennukist, sõidan kardiga, mida iganes – teen ja kogen midagi uut ja huvitavat. Mind tõmbavad uued väljakutsed ja need kõik iseloomustavad vabaks saamist. Sinine elu! Millegipärast kõige sellega seostub mulle sinine värv.
 
ARTIKLID
Ma tahan, et naised, kes minu artikleid loevad (eriti kui ma nende kirjutamise olen lõpetanud), saaksid ise paremini oma rollist  aru. Mida saaksite teha selleks, et kirg säiliks, kuidas suudaksite paremini mõista meest, kuidas teadlikult mängida mehe maskuliinse energiaga.

 

Toim: Mul on hea meel, et Alar oli valmis läbi Buduaari jagama oma mõtteid armastusest, suhetest mehe ja naise vahel. Loodan, et see ajendab meid kõiki rohkem süüvima inimtunnete sügavamasse tähendusse ja väärtustama  inimesi enda ümber.