Reklaam sulgub sekundi pärast

ANNE SMITH: kohv hakkas tervisele

Olen kogu oma elu olnud väga suur kohvijooja. Ma pole mitte kunagi vaimustunud alkoholist või olnud suitsetaja, aga kohv on olnud alati mu kindel kaaslane. Olen nimetanud end isegi kohvisõltlaseks. Hakkasin kohvi jooma juba nelja aasta vanuselt ja ilmselt ei ole olnud minu elus palju päevi, mil ma ei oleks kohvi joonud.

Olen iga oma päeva alustanud kohviga, olen kohvi alati võtnud kaasa kooli, matkale või pikemale autosõidule. Päeva jooksul olen tarbinud keskmiselt kuus tassi kohvi. Kuna ma tarvitan alkoholi väga harva ja kui, siis vähesel määral, siis on kohv olnud mulle joogiks, mida ma seltskondlikel koosviibimistel tarvitan ning tõeliselt naudin.

Olen jõudnud oma elus aga etappi, kus pean tervise heaolu nimel oma kauaaegsest lemmikust loobuma. Mul tekkisid erinevad terviseprobleemid ja pöördusin arsti poole. Selgus, et maos on ülihappelisus. Magu peab töötama õige happesisalduse ja korrapärase seedimisega, kui aga happesus ei ole normis ja seedimine pole korras, siis ei saa toidust imenduda ka vajalikud toitained.

Välistades erinevaid toiduaineid, selgus, et just kohv tekitas maos ülihappelisust. Ülihappelisus tekitas mul pidevaid seedehäireid, kõhupuhitust, väsimust, vahel ka iiveldust ja valusid alakõhus. 

Ainus viis mao happelisus tasakaalu saada oli kohvist loobumine.

Mõtisklesin oma suhte üle kohviga. Leidsin, et olen kohvi alati joonud n-ö lahjendatud kujul ehk taimse piimaga ja must kohv pole mulle iseenesest kunagi maitsenud. Avastasin, et mul on kohviga suurem emotsionaalne rituaalne suhe kui see, et kohv ise mulle meeletult maitseks. Ma olen kindel, et armastan peamiselt kohvi valmistamist ja kohvi joomist kui harjumust ja rituaali kui kohvi ennast. Kuna olen sunnitud kohvist loobuma, siis uurisin erinevate tervislike alternatiivide kohta ning tee asemel otsustasin isetehtud suhkruvaba toorkakao-kurkumijoogi kasuks.

Kohvist loobumise plussid

Meist vast igaüks on kuulnud kohvi ja une kvaliteedi omavahelisest suhtest. Loodan väga, et kohvi joomisest loobumisega hakkab minu uinumine paranema. Olen juba varem loobunud kohvi joomisest õhtustel kellaaegadel ja ma teen regulaarselt pingutusi selleks, et parandada oma und, millest ma ka kirjutasin eelmises postituses. Siiski võib ka varasematel kellaaegadel tarbitud kofeiinikogus muuta uinumist keerulisemaks. Eriti kui juua kohvi nii suurtes kogustes nagu mina seda varem aastaid tegin.

Kohvi joomisest loobumine aitab ära hoida vedelikupuuduse teket. Kofeiin viib organismist vedelikku välja. Olen seda alati püüdnud ennetada sellega, et joon päeva jooksul suurtes kogustes vett ja ka kohvi joomise kõrvale olen tavaliselt vett juurde joonud. Aga siiski on kokkuvõttes parem kui liiga palju kofeiini ei tarbi.

Koos vedelikuga viib kohv kehast välja ka kaltsiumi, mis on vajalik selleks, et luud oleksid tugevad. Olen regulaarselt võtnud kaltsiumitablette, mis aitavad kaltsiumipuudust vähendada. Kui ma tahan tõsta suuri raskuseid, siis on kaltsiumitase väga oluline vigastuste ennetamisel. Mul on olnud kuus tõsist spordivigastust ning soovin teha kõike, et neid ennetada. Loodan, et ka kohvist loobumine mängib kasvõi minimaalset rolli vigastuste ennetamisel.

Kuna ma olen suure kohvitarbimise järel muutunud sisuliselt kohvisõltlaseks, siis kohvi tarbimine mõjutab minu tuju ja energiataset. Kohvi joomise järel tunnen ennast veidi rohkem positiivse ja energilisemana. Kui ma pikka aega ei kohvi saanud, siis muutusin jällegi unisemaks, loiumaks ja pahuramaks. Kui ma pikaajaliselt kohvi joomisest loobun, siis peaksid pikemas perspektiivis energiataseme kõikumised ära jääma.

Kohvi joomisest loobumine aitab vähendada ärevustunnet. Kofeiin mõjub organismile stimuleerivalt ning kui juua palju kohvi, siis on keerulisem rahulikuks jääda. Ma olen alati olnud inimene, kes pigem peab õppima rahunema kui vajab lisaergutust. Ma olen väga sageli tundnud ärevust uutes ja harjumatutes ning ebamugavates olukordades. Kohvi joomisest loobumisega peaks ärevuse kontrollimine lihtsam olema.

Esteetilises mõttes on oluline muidugi see, et kohv võib hammaste värvust kollakaks muuta ja kui kehas on kofeiini pärast pidev vedelikupuudus, siis mõjutab see ka meie välimust kiirema vananemise näol.

Minu tervislikus toorkakaojoogis on:

  • taimne piim (minu lemmikuteks on India pähkli, kookose- või mandlipiim)
  • toorkakao (kogust testi maitse järgi)
  • näpuotsaga jahvatatud ingverit
  • maitse järgi jahvatatud kurkumit
  • veidike (tseiloni)kaneeli ja kardemoni
  • kui kapis parasjagu on, siis lisan ka vaniljet ja toorkakao kestasid (nn nibsid)
  • segan kõik koostiosad kokku ja soojendan joomiseks sobiva temperatuurini

Praegu olen ma suutnud kohvi täielikult vältida nädal aega ning usun ja loodan, et ka edaspidi saan sellega hakkama. Naudin oma tervisliku toorkakaojoogi valmistamist ja tarbimist ning plaanin ka taimeteesid rohkem jooma hakata.