Reklaam sulgub sekundi pärast

ANNE SMITH: suhted ja kaalulangetamine

Tihti küsitakse minu käest, et mida teha, kui oled otsustanud võtta ette kaalulangetamise teekonna, aga kaaslane ja perekond toetust ei avalda või lausa ahvatleb patusele toidulauale. Jagan mõned mõtted ja nipid mis võivad olla ehk abiks. 

Tihti küsitakse minu käest, et mida teha, kui oled otsustanud võtta ette kaalulangetamise teekonna, aga kaaslane ja perekond toetust ei avalda või lausa ahvatlevad patusele toidulauale. Jagan mõned mõtted ja nipid, mis võivad ehk abiks olla. 

Kõigepealt tõesta endale, et võtad asja tõsiselt ja siis hakkavad ka kõrvalolijad nägema, et tegu pole ajutise hulluse või maaniaga.

Ma olen kogu aeg rääkinud sellest, et pikaajaliselt ei tööta mitte ükski dieet, loeb vaid elustiilimuutus. Kui oled inimene, kes vaimustub kergesti uutest asjadest, või soovid kiirelt paar kilo alla saada ning pikas plaanis niikuinii ei plaani midagi muuta, siis ei tasu oodata kaaslaselt või perelt ka suurt vaimustust ning kaasaelamist. Võib-olla su kaaslane mäletab veel selgesti, kuidas vähem kui paar kuud tagasi näiteks olid veendunud, et ainult sinist värvi garderoob toob su ellu õnne või uus vahtmälust madrats päästab päeva ning automaatselt lahterdab su kaalulangetuse missiooni lühiajaliste kinnisideede kausta.

Ära eelda, et terve maailm jääb seisma ja hakkab sinuga ühes taktis tiksuma. Kaalulangetamine ei peagi olema kerge, aga kui väikeste, aga kindlate sammudega hakkad seda teekonda astuma, tõestades endale, et saad hakkama, motiveerid sa ka teisi sama teed astuma ning väga suure tõenäosusega hakkavad seda esimeste seas tegema sinu lähedased. 

Kui kaaslaselt ja perekonnalt piisavalt toetust ei saa, siis püüa võimalikult palju ümbritseda end inimeste ja keskkonnaga, kes motiveerivad ja toetavad sind sel teekonnal. Näiteks vaata motiveerivaid kaalulangetuse videoid ja pilte, jälgi ning loe motiveerivaid blogipostitusi ning artikleid ning vaimustu iseenda võimalustest ning visualiseeri omaenda isiklikku edulugu. Ära näe vaid raskusi, vaid tõesta endale, kui tugev sa võid olla ning püüa iga jumala päev olla parem versioon iseendast. Tihti me alahindame oma võimekust ning mugavusest jätame oma unistused vaid fantaasiamaailma oma kujuteldavat elu elama.

Mina olen veendunud, et igale ebatervislikule toidule on olemas tervislik alternatiiv!

Päris tõsiselt on tänapäeval paljud inimesed näinud vaeva ja töötanud välja erinevaid retsepte ning tooteid, mis on harjumuspärastele vanakooli kaloripommidele samaväärse või vähemalt sarnase maitsega, aga samas oluliselt parema toiteväärtusega. Miks mitte valmistada kodus pere lemmiktoite, katsetades uusi tervislikumaid retsepte ning proovides endale tõestada, et kaalulangetamine pole Hiina piin ja tervislik toit võib olla ka maitsev. Kindlasti ära alahinda maitsestamist! Lahjem toit saab kiiresti mõnusama meki, kui oled maitsestamisega vaeva näinud.

Hea nipp on näiteks sünnipäevadele ja muudele üritustele minnes võimalusel uurida pakutava menüü kohta ja pakkuda ise välja tervislikumaid alternatiive või viia ise midagi figuurisõbralikku, aga maitsvat ühisüritusele kaasa. Mina näiteks olen osa oma sugulasi juba aastaid harjutanud tervislikumate valikutega ning kui varem keegi polnud nõus näiteks mu hummust maitsmagi, siis nüüd otsivad ka kõige vanema generatsiooni esindajad gurmeelettidest peolauale suhkruvabasid maiuseid.

Haara poes käimisel toorainete valik enda kätte, et külmkappi jõuaksid võimalikult tervislikud valikud. Alati ei pea muudatused tooraine valikul olema väga järsud. Näiteks pole raske valida valge riisi, saia või makaronide asemel näiteks pruuni riisi või täisteratooteid. Samuti ei ole keeruline asendada näiteks rasvane kana fileega või suure rasvasisaldusega hakkliha lahjema vastu. Ole loominguline ning lisa oma menüüsse kiudaineterikkaid toiduaineid ning katseta erinevaid uusi patuvabu maiuseid ning muuda menüü mitmekesisemaks. Kui sa pingutad ja ise vaimustud sellest, mida sa teed, siis juba alateadlikult saadad positiivset meelestatust ning kutsud oma lähedasi uusi hõrgutisi kui mitte nautima, siis vähemalt proovima. Ole kui kõige säravam müügimees ja müü iseendale ning oma pereliikmetele oma uus kalorivaesem hõrgutis maailma kõige parema asja pähe maha! Vahel on ka üldine meelestatus oluline: nad ei peagi alati seda kohe teadma, et see kalorivaesem variant on.

Oma isiklikust kogemusest võin ma öelda, et ka meesterahvas, kes on esmatutvusel veendunult öelnud, et tervislik toitumine ning sportlik elustiil tema ellu ei kuulu, vähem kui kuu aega hiljem avastas food prep'i võlud ning kahtles, kas pähklite ja mee tarvitamine ikka on piisavalt tervislik. Tihti on inimestel meeletud eelarvamused kaalulangetamise suhtes ning kujutatakse ette, et tervislik eluviis ja toit on midagi meeletult rasket.

Kui aga kohe kuidagi ei õnnestu kaaslast ja perekonda tervislikumaid toiduvalikuid eelistama saada, siis püüa saavutada vähemalt seda, et nad mõistaksid sind vähemalt nii palju, et ei tooks ahvatlevat rämpstoitu koju ega pakuks seda sinule. Paku välja, et nad sööksid neid asju väljaspool kodu või vähemalt mitte sinu nina all. Selgita rahulikult ja põhjalikult, miks see sinu jaoks oluline ja vajalik on ning eeldades, et oled omale kaaslaseks valinud arusaava ning armastava inimese, siis ta vähemalt peaks sind mõistma ja toetama. 

Mina leian, et tervislik eluviis võib paare ja perekondi rohkem liita läbi ühise toidutegemise, aktiivsete ühistegevuste harrastamise ning koos mõtlemisega. Koos tervislike eluviiside harrastamine pikas plaanis tugevdab suhteid, annab meeldejäävaid häid mälestusi ning pikendab eluiga.

Ma võin julgelt arvata ja väita, et taas kord on paaride ning perekonna ühine edu tervislikuma elustiili poole kinni sügavalt mõtlemises, tahtmises, motivatsioonis ja loomulikult pealehakkamises!

[gallery ids="2055746,2055747,2055748"]