Reklaam sulgub sekundi pärast

AVALIKUS KOHAS LAST IMETAV MARI: kurjad pilgud tulevad ainult naistelt

Looduslaps Mari Metsallik ja tema tantsuõpetajast elukaaslane Fabian Arocha said pisut enam kui kaks aastat tagasi esmakordselt lapsevanemateks, mil nende perre sündis kauaoodatud tütar. Mari on last tänaseks imetanud kaks aastat ja kolm kuud ning plaanib jätkata just nii kaua kuni laps seda ise soovib.

"Meie tütar saab rinda millal iganes soovib, nii päeval kui öösel. Kuna olen kodune ema, siis olen tema jaoks igal hetkel olemas,"ütleb Mari, kelle eesmärgiks oli beebi sajaprotsendiliselt rinnapiimal üles kasvatada. 

Paljud naised peavad imetamist pigem ebameeldivaks ja tülikaks kohustuseks ning loobuvad sellest veel enne kui laps aastaseks saab. Mari pole imetamisse kunagi sel moel suhtunud. "Imetamine on minu jaoks üks kõige tähtsamaid, ilusamaid ja maagilisemaid asju elus. Olen alati teadnud, et soovin pikaajaliselt imetada, sest olen väga teadlik rinnapiima tervendavast, toetavast ja kaitsvast mõjust väikelastele. Rinnapiim on igale lapsele vanusest hoolimata nagu täisväärtuslik multivitamiin, kaitsekilp haigusete vastu ja ravim. Aga sellegipoolest ma pole kunagi endale seadnud eesmärki, kui kaua või mis vanuseni soovin imetada, sest see oleneb ikka lapsest, tema soovidest ja vajadustest,"nendib naine.

Avalikus kohas imetamine on tänapäeva ühiskonnas ikka veel tabu - kui sa seda teed, siis alati on keegi, kes viltu vaatab. "Mina ei ole kunagi mõelnud avalikust imetamisest kui teemast, mis võiks poleemikat tekitada. Minu jaoks on see mitte lihtsalt normaalne, vaid väga rõõmustav. Kui näen avalikus kohas imetavat ema, naeratan talle toetavalt, see on väga ilus ja südantsoojendav vaatepilt. Kes arvab, et naine peaks väljaspool kodu imetamiseks minema tualetti, võiks ise proovida vahel oma lõunasöök vetsupotil istudes süüa ning mõelda kui nauditav see kogemus talle on,"toob naine mõtlemapaneva võrdluse.

Mari tõdeb, et avalikus kohas imetamine on endaga kaasa toonud kurje pilke. "See on kurb, aga avalikus kohas rinnaga toitmist mõistavad kõige karmimalt ja inetumalt hukka just teised naised ning eriti need, kes pole ise emad. Kui naine ei ole armastavas kontaktis oma keha ja rindadega, ei suuda ta toetada ega imetleda ka teisi naisi,"ütleb ta. 

Siiski mitte ühtegi probleemi Maril avalikus kohas imetamisega tekkinud ei ole. "Midagi ei saakski juhtuda, sest minu selja taga seisab mu alati kaitsev ja toetav mees. Tema pilgu all ei julge keegi kunagi midagi ütlema tulla."

Mari tütar sööb ka tahket toitu ja siinkohal hoolitseb ema selle eest, et toit oleks alati orgaaniline ja puhas. "Tütre elu esimene tahke toit oli Taist toodud orgaaniliselt puhtad, ülivärsked ja päikese käes küpsenud mangod ja ananassid. Tutvustasime talle värskeid, tervislikke tahkeid toite aeglaselt, tunde järgi,"tõdeb ta.