Reklaam sulgub sekundi pärast

Buduaari kaalulangetaja Katrina – poole aastaga –14 kilo

Katrina Kõivsaar (26) sai Buduaari kaalulangetamise blogi peategelaseks tänavu veebruaris, kui varem valitud kaalulangetaja avalikkuse survele alla vandus ja loobus. Poole aastaga on Katrina kaotanud 14 kilo, kuid võitnud terve ja tugeva keha ning särava välimuse. Kohtume Katrinaga Meritoni hotellis, et teha kokkuvõtted pöördelisest ajajärgust.

Katrina Kõivsaar (26) sai Buduaari kaalulangetamise blogi peategelaseks tänavu veebruaris, kui varem valitud kaalulangetaja avalikkuse survele alla vandus ja loobus. Poole aastaga on Katrina kaotanud 14 kilo, kuid võitnud terve ja tugeva keha ning särava välimuse. Kohtume Katrinaga Meritoni hotellis, et teha kokkuvõtted pöördelisest ajajärgust.

 

Millal sa esimest korda mõtlesid oma kehakaalu kui probleemi peale?

Probleem kehakaaluga ei ole mul hiljuti tekkinud teema. Juba lapsena olin natukene ümaram, koolieelikuna tundsin, et olen teiste lastega mängides kõrvale jäetud üksnes oma kehakaalu tõttu. Samas olin seetõttu ka väga tagasihoidlik ning seegi võis tekitada tunde, et minu suhtes on kellelgi eelarvamused. Ma ei saa öelda, et minu kaal tekitas mulle suuri tervisehädasid ning seetõttu oleksin pidanud seda suureks probleemiks. Pigem tekitas probleeme teiste noorte suhtumine, sest nad võisid oma sõnadega vägagi haavavad olla.

On ju palju inimesi, kes suudavad elada ülekaalulisena täisväärtuslikku elu ja seda nautida, aga mind tundsin, et kui oleksin normaalkaalus, julgeksin teha palju rohkem ja minu elukvaliteet oleks parem. Seega tuli midagi muuta.

 

Kuidas kirjeldaksid oma eluviisi enne Buduaari programmiga liitumist?

Pärast gümnaasiumi lõppu arvasin, et mind ei tõmba enam mingi väega trennidesse, sest kehalise kasvatuse tunnid ei olnud mu lemmikud. Kuid läks vastupidi – tekkis vajadus füüsilise aktiivsuse järele ning hakkasin käima BodyPump’is ja muudes tantsulisemates aeroobikatundides. Kõige selle juures toitusin tavapäraselt, vahepeal rohkem kaalu jälgides, teine kord jälle mitte nii väga. Aga rämpstoitu olen üldiselt väga harva söönud, pigem oli suurim kurja juur magusaisu.

Mõni kuu enne Buduaari programmiga liitumist saabusin tagasi Eestisse USAst, kus elasin aasta. Ameerika Ühendriikidega seostuvad paljudele kohe hamburgerid, friikartulid ja ülekaalulised ameeriklased. Kartsin ka ise halba mõju oma toitumisharjumustele, aga õnneks sattusin burgereid sööma harva ning igapäevaselt toitusin üpris tervislikult. Ameerika mõistes tervislikud, sest võrreldes Eestis pakutavate toitudega sisaldavad sealsed road rohkelt säilitusaineid, mida peetakse ka ameeriklaste kaalutõusu põhjustajaks. Õnneks suutsin oma kehakaalu hoida. Ka trennis käisin igal nädalal. Seega ei saa öelda, et oleksin enne Buduaari kaalulangetajaks hakkamist olnud väheaktiivne või halbade toitumisharjumustega. Pigem vajasin suunamist ja nõuandeid, mis aitaksid mul liikuda veel parema elukvaliteedi poole.

 

Miks tahtsid saada Buduaari kaalulangetajaks?

Olen jälginud kõigi Buduaari kaalulangetajate teekonda ja kui esimene kaalulangetaja Inna mitu aastat tagasi oma eesmärgi poole liikumist alustas, mõtlesin, et huvitav oleks ise ka sellisest eksperimendist osa võtta. Sügisel kandideerides oli mul õhkõrn lootus saada valituks, sest tegelikult pidin Eestisse tagasi saabuma alles septembri lõpus. Aga nüüd tagantjärele mõeldes oli see ju hea otsus, sest kuigi mulle ei pakutud võimalust sügisel, saabus hea uudis veebruaris.

Buduaari kaalulangetajaks olemise eelis on kindlasti see, et oled avaliku tähelepanu all, mis paneb sind pingutama veel rohkem. Minu jaoks tähendas see ka seda, et nüüd ma lihtsalt pean üles leidma kadunud motivatsiooni kaalulangetamiseks! Kadunud just seetõttu, et olen aastate jooksul korduvalt alustanud kaalujälgimisega, aga tulemuste saavutamine võtab väga kaua aega ning mõningad tagasilöögid on mind viinud tagasi algusesse. Kõik see tekitas tunde, et minul ei õnnestu vist kunagi saavutada kaunist figuuri. Samas on ka olukordi, kus mõtled, et täna luban head-paremat ning homme alustan jälle uuesti toitumise jälgimisega. Miskipärast saab homsest ülehomme jne. Nüüd võin öelda, et olles avalikkuse tähelepanu all, sa lihtsalt pead leidma oma tahtejõu, et saavutada see, mida sa endalt ootad, ja see, mida teised sinult ootavad.

Väga suureks boonuseks oli ka see, et kaalulangetamise teekonda toetas spordiklubi Meriton koos personaaltreener Kristel Pälliga. Nagu mainisin ka oma Buduaari blogis, ei oleks ma tagasihoidlikkuse tõttu niipea julgenud nõu minna küsima personaaltreenerilt. Nüüd aga, Buduaari kaalulangetajana, jõudsid need võimalused kõik minuni.

 

Kas oled oma otsust mõnel hetkel ka kahetsenud?

Igal asjal on oma head ja vead. Kui ennist mainisin, et Buduaari kaalulangetaja paneb avalikkuse tähelepanu all proovile oma motivatsiooni ja tahtejõu, siis tegelikult lisab avalikkuse all kaalulangetamine sellele ettevõtmisele ka kõvasti pinget. Kasvõi see, kui oled pingutanud trenni tehes ja toitumist jälgides, aga kaal ei lange lugejate ootustele vastavalt ning seetõttu sind kritiseeritakse. Neil hetkedel olen küll mõelnud, et üksi kaalu langetades ei oleks sellist probleemi olnud ja kogu protsess oleks möödunud vähem muretsedes, et peaksin kellelegi midagi tõestama.

 

Kas lugesid ka oma blogipostituste kommentaare?

Lugesin ning konstruktiivne kriitika oli alati teretulnud. Samas oli seal ka inimesi, kes lihtsalt nautisid kritiseerimist – võtsin neid kommentaare pigem naljaga pooleks. Tänan siinkohal aga kõiki kaasaelajaid ja toetajaid, sest kõik see andis lisamotivatsiooni.

 

Kilod on langenud ühtlases tempos – kas see annab lootust, et kaal jääb stabiilseks?

Mul on mingil määral halb kogemus varasemast ajast. Umbes kümme aastat tagasi suutsin väga radikaalse toitumis- ja treeningviisiga peaaegu kolme kuuga kaotada umbes viisteist kilo ja seejärel aasta jooksul osa kaotatust jälle tagasi koguda. Kõik see tekitas minus stressi. Just selle kogemuse tõttu meeldib mulle praegune kaalukaotuse tempo väga. Eelkõige on põhjuseks, et olen muutustega jõudnud tasapisi kohaneda, samuti on keha kohanenud toitumisharjumustega. Kõik see peaks tähendama, et suudan saavutatut paremini hoida, mitte olema juba aasta pärast seal, kus mitu kuud tagasi alustasin.

 

Lasid endale teha ka toitumiskava. Kas on toiduaineid, mida sa enam üldse ei söö? Mis toidud on sinu päevamenüüsse lisandunud?

Arvasin alguses, et hakkan toitumiskava järgima 100%-liselt. Igapäevases elus mul see tegelikult väga õnnestunud ei ole, aga kokkuvõttes proovin siiski põhimõtteid järgida. Ma ei saa öelda, et nüüd söön ainult kindlaid toiduaineid ja mõnest olen sootuks loobunud. Leida tuleks pigem kesktee, sest mina äärmustesse langemist ei poolda. Söön vähem nisutooteid, kuid võib-olla peaksin neist üldse loobuma, sest olen täheldanud, et nisujahu sisaldavad toiduained tekitavad pärast söömist halva enesetunde. Proovisin vältida ka magusa söömist, abivahendiks kasutan ka kreekapähkliõli. Samas luban endale aeg-ajalt kommi ja kooki, sest parem on väikeses koguses endale magusat lubada kui ühel hetkel, mil isud üle pea kasvavad, muudkui süüa ja süüa.

Minu päevamenüüsse on lisandunud rohkem muna ja kodujuustu. Kala- ja kanaliha tarbisin ka varasemalt. Tavalise päevalilleõli asendasin oliiviõliga. Seega drastilist muutust ei ole toimunud, pigem said toitumiskava jälgimisega paika toidu kogused ja ajavahemikud, mil süüa.

Varem uskusin, et pärast kella kuut õhtul ei ole hea enam süüa. Tegelikult tuleb ka õhtuti süüa ja kohe kindlasti tuleb süüa pärast treeninguid. Ehk oligi nende põhimõtete mitte järgimine üks põhilisi põhjuseid, miks kaalulangetamine varem väga edukas ei olnud.

 

Kas on võimalik langetada kaalu nii, et ülejäänud perekonna toitumistavad jäävad samaks?

Usun, et minu praeguste toitumisharjumuste juures on see võimalik. Muidugi, eks see ole ka natuke raskem, sest teistele süüa tehes tekib erinevaid ahvatlusi rohkem. Kuna minu elukaaslane on kogu minu kaalulangetamise aja olnud valdavalt komandeeringutes, olen nädala sees saanud edukalt jälgida oma kavasid. Nädalavahetustel luban endale see-eest pisut rohkem.

Nagu näha, on minu kehakaal olenemata sellest langenud ühtlases tempo ja ongi hea, sest kokkuvõttes on see minu uus eluviis, mitte lihtsalt dieet.

 

Kuidas sina arvad, kas kaalulangetamise on olulisem õige toiduvalik või mitmed treeningud nädalas?

Praeguste kogemuste põhjal võin väita, et kindlasti on kõige tähtsam õigesti toituda. Treeningud on vajalikud selleks, et keha toonusesse viia. Seega, kombineerides toitumise treeningutega, saavutame kaunima keha ja parema tervise.

 

Mitu korda sina nädalas treenid?

Buduaari programmiga liitudes alustasin treeningutes käimisega suure hooga. Vähemalt viis korda nädalas ja siis tundus ka, et äkki ma ei käi ikka piisavalt palju. Mida rohkem suve poole, seda vähem tõmbas sisetreeningutesse, aga kaks korda nädalas käisin kindlasti jõusaalis. Ülejäänud päevadel üritasin leida aja rattasõiduks.

Praegu proovin suverütmist välja tulla ning taas rohkem jõusaali ja muudesse Meritoni spordiklubi sisetreeningutesse jõuda, seega proovin igal nädalal vähemalt kolm treeningut kindlasti teha.

 

Kuidas on mõjunud saledam keha sinu enesetundele?

Saledam keha on minu enesekindlust märkimisväärselt tõstnud. Mulle on tekkinud talje, sest varem olin keskelt lihtsalt ühtlaselt ümar. Selle tulemusel olen soetanud endale rohkelt kleite ja mulle meeldib see, mida ma peeglist näen. Võiks isegi öelda, et tunnen end nüüd ka seksikalt.

 

Sinu aeg Buduaari kaalulangetajana saab läbi, kuid kas jätkad samas tempos?

Kuigi minu aeg sai läbi ja olen saavutanud parema enesetunde, ei ole ma veel päris rahul iga oma kehapiirkonnaga. Seepärast proovin kindlasti jätkata samas tempos, vajadusel ka lihtsalt kaalu hoides ja jõusaalitreeninguga lihaseid paremasse vormi viies. Sügis-talvine periood on selleks hea aeg, et järgmisel kevadel juba suveks valmis olla.

 

tekst: Marget Haug

fotod: Kaspar Saaremets

stilist: Kristiina Virt

meik ja soeng: Gaida Talu

Artikkel ilmus Buduaar Shopping Sügis 2013 ajakirjas. 

 

[gallery ids="3035790,3035792,3035794,3035796,3035798"]