Reklaam sulgub sekundi pärast

BUDUAARI TAI GURMEEKOOL: Veiseliha punase karri-kookoskastmes

Buduaari suvine gurmeekool viis meie teed taas Taimaale, sest Tai köögi maitsetekooslus, toiduainete värskus ja ka värvus, mis on meile meeltmööda, ning valmistamise kergus on meie südamed võitnud. Kuna meilt Eestist on võimalik kaubandusest juba õige mitu aastat saada kõige ehedamaid Tai maitseaineid, siis võtsime need ühes ja palusime restorani Riis kokkadel õpetada meile uusi taipäraseid roogi meie kodumaises võtmes. Loe restorani Riis kokkade kohta pikemalt SIIT.

Kas teadsite, et CNN Travel lasi oma Facebooki lehel inimestel hinnangu anda, milline toit võiks olla maailm parim. Nende koduleht avaldas TOP 50, mis on suuremalt osalt just aasiapäraste maitsete päralt. Esiviiskusse kuulusid: 5. Pad thai, Tai 4. Tom yam goong, Tai 3. Sushi, Jaapan 2. Nasi goreng, Indoneesia 1. Rendang, Indoneesia. Tais elab 67 miljonit inimest, kellest igaüks sööb keskmiselt 100 kg riisi aastas, kuid Pad thai peamine koostisosa on just nuudlid. Karri platseerus auväärsele 10. kohale. 

Avaldamegi seekord karriroa, mis sai kiirelt valmis ja maitses jumalikult hea. Karrit süüakse aurutatud riisiga, sest see toob karri maitsed väga hästi esile. Proovi sama rooga ka baklažaani või köögiviljadega, mida parasjagu kapist leiad. Jälgi, et köögiviljad oleks paraja suurusega, et kõik ühtlaselt küpseksid. Samuti võid liha asendada krevettide, kala või mõne teise lihaga. Karri kogusest oleneb toidu teravus.

Veiseliha punase karri-kookoskastmes

Valmistamisaeg: 30 minutit

Neljale

300 g veiseliha

1 porgand

1 paprika

peotäis lillkapsast

peotäis külmutatud aedube

peotäis bambuselaaste

1-2 sl Thai Choice punast karripastat

400 ml Thai Choice kookospiima

6 laimilehte

2 sl Thai Choice kalakastet

2 tl soola

4 tl suhkrut

praadimiseks õli

purustatud musta pipart

Olenevalt lihatükist katsu lõigata maksimaalselt 4-6sentimeetrise läbimõõduga õhukesed viilud. Haki köögiviljad küpsemise kohaselt – porgand kõige õhemaks, paprika veidi suuremaks ja lillkapsas kõige suuremateks tükkideks, sega kokku köögiviljasegu, lisa oad ja bambuselaastud.

Kuumuta pannil õli, pruunista lihatükid, lisa laimilehed ja karri. Sega pidevalt, et karri kõrbema ei läheks. Lisa natuke kookospiima, et tekiks ühtlane mass ja karri ei jääks tükki. Lisa ülejäänud kookospiim, kalakaste, sool, suhkur ja pipar. Lisa kastmele köögiviljad. Kuumuta 5 minutit tasasel tulel. Serveeri aurutatud riisiga. Kaunista laimilehtedest lõigatud imeõhukeste ribade, koriandri ja tšilliviiludega.

Karri on erinevate vürtside segu. Punase karripasta puhul on need kokku segatud aromaatseks ja hõrguks pastaks. Karripasta käib tihti käsikäes kookospiimaga, kuid sobib sama hästi ka marinaadidesse. Kui kasutad pastat hautises või vokiroas, peaksid kõigepealt seda väheses õlis praadima, et vabastada võimalikult palju maitseid.

Kookospiim võib eestlastele olla koore asendajaks ning sellega saab valmistada nii kuumi kui ka külmutatud roogi nagu marjasorbetid ja jäätised.

Tänapäeval on trendiks kokku segada kõiki maailma maitseid ja leida endale just kõige sobivam kombinatsioon.

Thai Choice on Bangokis tegutsev pereettevõte, mis ekspordib ehedat Tai maitset üle kogu maailma. Eestis toob maale nende rikkalikku valikut DTL firma, kelle maitsemaailm.ee kodulehelt saab vaadata kogu siinset Aasia köögi valikut, mida kaubandusest on võimalik osta. 

Krista Maldur

 

 

 

[gallery ids="2051284,2051286,2051288,2051290,2051292,2051294,2051296,2051298,2051300"]