Reklaam sulgub sekundi pärast

EESTLASED VÄLISMAAL: Gloria Terreur elust Tais: “Tais elatakse ise ja lastakse ka teistel elada!”

Augustis 36-aastaseks saav Gloria Terreur on oma lühikese eluea jooksul elanud juba mitmes erinevas riigis ning väga palju maailma näinud. Hetkel on naine 17 kuud Tais pesitsenud ega plaani sealt niipea lahkuda. Buduaar küsis Glorialt, kuidas erineb elu Taimaal elust Euroopas ning kus näeb naine ennast viie aasta pärast. 

Kuna Gloria ema on ingerisoomlane, kes kolis Soome juba 1989. aastal, oli igati loogiline, et neli aastat hiljem kolis tema juurde elama ka Gloria ise ning paar aastat hiljem ka tema vend. Gloria leiab, et 10-aastasena teise riiki kolimine oli väga ränk kogemus, sest ta tegi seda keset kooliaastat ning naine pandi õppima soomekeelsesse kooli, keelt ta aga absoluutselt ju ei osanud. "Sel ajal kiusati ka eriti palju, kuna siis polnud veel nii palju välismaalasi. Kõik see kiusamine tegi minust sellise, et 13-aastaselt olin juba päris käest ära minemas. Loomulikult eks vanem vend näitas ka võib-olla halba eeskuju. Aga ei kurda millegi üle  kõik juhtumid mu elus on valmistanud mind selleks, kes ma olen praegu või kuhu poole n-ö olen minemas," rääkis ta. 

2003. aastal, 19-aastasena läks Gloria esimest korda koos parima sõbraga välismaale. Kohaks oli Berliin ja ürituseks Loveparade. "Kohtusin seal ühe USA kutiga ja siis veetsin mingi aja Frankfurdis. Tulin sealt küll suht kiirelt tagasi, aga mõned aastad hiljem kolisin uuesti Saksamaale. Vahepeal elasin poole jalaga Hollandis. Hardcore-peod meeldisid väga ja hollandlased on hästi sõbralikud ja külalislahked inimesed."

Vahepeal elas naine mõnda aega jälle Soomes, kuniks tal villand sai ja ta mõneks ajaks Inglismaale kolis. "Ma olin sel ajal ühe Israeli firma müügikoolitaja-müügijuht ning sain firma kulul ja tööalaselt palju reisida. Inglismaal elasin erinevates kohtades aastakese. 2009. aasta detsembris tulin Soome ilumessile tööle ja endine boss rääkis mu ära, et ma Soome kolmeks kuuks jääksin. Pärast seda kolisin 2010. aastal Eestisse ja elasin kodumaal kolm aastat. Vahepeal olin natuke üle kuu aja Montenegros, siis jälle Soome. Ja 2018. aasta jaanuaris tulin Taisse üksinda puhkama, muay thai'd ja budismi õppima ning ennast leidma, aga päris pikaks venis see puhkus, kuna ma jäingi siia," kirjeldas Gloria oma värvikirevat elu ja riike, kus ta siiani pesitsenud on. 

Naine lisab, et kõikjal kus ta elanud on, pole olnud tal eriti millegi üle viriseda."Ainult inimesed on osades maades... noh, nõmedad. Aga ütleme, et Soome on kindlasti üks turvalisemaid kohti. Ükskõik, mis ei juhtuks, kuna ma olen nii kaua Soomes elanud ja mind võetakse kui Soome kodanikku (püsielamisluba 26 aastat olnud), võin alati tagasi sinna joosta ja riik kannab hoolt mu eest. Ei tea eriti teisi selliseid maid.

Halvim elukeskond? Arvan, et igaühe enda teha on, et elukeskond oleks hea. Hollandis on minu kogemuste järgi kõige sõbralikumad inimesed. Inglismaal ollakse natuke liiga hullud, juuakse vast liiga palju ja on jube kiire elutempo. Soomlased on suht kinnised ja neile meeldib liiga palju viriseda ning eestlased on tundunud jube kadedad ja vihkavad. Aga nõmedaid inimesi on igal pool ja ka mina olen oma minevikus loll olnud ja vihanud. Õnneks viimasel ajal on usk eestlastesse veidi tagasi tulnud, ilusad kommentaarid blogides ja laivides teevad südame soojaks. Taimaal on jällegi inimesed kahepalgelised, enne kui sa nende usalduse võidad. Öeldakse et Taimaa  The land of smiles... Aga kui sa siin elad, siis sa näed selle naeratuse taha ja saad aru et Taimaa on ka The land of Lies. Minul üldiselt on taikatega väga head kogemused, aga see on ka sellest, et ma olen omandanud nende kultuuri, räägin nende keelt jne. Turistirohketes kohtades ollakse valgete vastu vahest rassistlikud, aga mina pole seda eriti kogenud," rääkis Gloria, millistest riikides on tema meelest parim ja halvim elukeskkond. 

Ka on naisele aastate jooksul saanud osaks ebameeldivaid kommentaare ja kogemusi, kuid nipp peitub sellest, et ta ei reageeri nendele  märkab, saab aru ja andestab. "Ma ei pea kõikidele meeldima," lisas ta. 

Praegu pesitseb Gloria Taimaal ja on elanud seal nüüdseks juba 17 kuud. Ta avaldab, et ei plaaninud algselt sinna kolida, vaid läks lihtsalt puhkama, kuid otsustas siis jääda. "Ma olen hakkaja ja julge inimene. Olen 35 ka juba, lapsi pole, kerge teha selliseid lükkeid, et lihtsalt kolida lambist teisle poole maakera. Why not?"

Kuidas erineb aga Tai elu elust Eurooas? "Tai elu erineb Euroopa elust ikka nagu öö ja päev. Vahel on üliraske nendega. Siin on elutempo nii chill ja igale probleemile on vastus "mai pen rai" ehk pole hullu. Inimeste mentaliteet on nii teistsugune. Tai inimesed käituvad 99% tunnete põhjal, loogika ja kriitiline mõtteviis pole siin tavaline asi. Kui taikas ütleb, et 5 minutit, võib see tähendada 5 tundi ja homme võib tähendada tegelikult nädala pärast. Mul läks ikka oma kolm-neli kuud aega, et oma ettevõtja kiirest eluviisist lahti lasta ja siia muretusse elutemposse vaibuda. Taimaal pole kiiret. Ei ole stressi inimestel. Eks budism ole selle taustaks, et teeme head, mõtleme head ja räägime head ja siis karma toob meie ellu rohkem head. Budism ja loodus olid need, mis mind siia tõid ja millepärast ka jäin  kõik see looduse respektimine, mediteerimine jne.

Kui Soomes/Eestis rääkisin, millesse usun, kuidas mõtlen ja et ma mediteerin, vaadati mind kui mingit lolli. Aga siin Tais elatakse ja lastakse teistel ka elada. Sul ei pea olema kõik koolitused, diplomid, ilusad autod, majad ja muu materiaalne nonsense, millel pole absoluutselt mingit tõelist väärtust. Hea süda on maailma suurim rikkus!"

Eestit külastas Gloria viimati selle aasta alguses ning ühtlasi käis ka Soomes perega aega veetmas. "Tegin kolmenädalase puhkuse detsembri lõpus. Hullu külma ei kogenud, aga ka -15 kraadi oli juba piisav meeldetuletus et "ei, ei, ei, ma ei taha kogeda neid teisi aastaaegu." Eestis ma muidu ei käi. Mu pere elab Soomes, Helsingis. Enne käisin Eestis mõned korrad aastas ilumessil tööl või ilualastel koolitustel, aga muidu sinna eriti ei kippunud."

Gloria lisab lõpetuseks, et elab hetkes ega mõtle sellele, mida elu 5 või 10 aasta pärast endaga kaasa toob. "Tean ainult seda kindlalt, et järgmised 510 aastat tulevad olema mu elu kõige parimad, sest ma olen leidnud vabaduse juba 34-aastaselt!"