Reklaam sulgub sekundi pärast

EHTIMINE TEEB KUUSEST tõelise jõulupuu

Mis teeb jõuludest tõelised jõulud? Kas külluslikult kaetud jõululaud, pähe õpitud luuletused, mitmevärvilised kingipakid või hoopis midagi muud? Kindlasti üks jõulude sümbol on tuppa toodud jõulupuu. Kas tegu on nulu, kuuse või potis oleva küpressiga, vahet pole. Tähtis on pigem see, kuidas jõulupuu on ehitud.

Koduekstras  on kuni aasta lõpuni väga head pakkumised erinevatele jõuluehetele -karrad, valgustitele ja dekoratsioonidele. Valik on väga lai ja mitmekesine. Kui tead juba, milliseid ehteid sul vaja on, siis seda parem, kuid alati võib ka poodi minna ka selleks, et sealt inspiratsiooni ammutada. Näiteks selle aasta pühadel on moes kuldsed ning klassikaliselt valged jõuluehted ja -dekoratsioonid. Traditsioonilised värvid nagu sinine, punane, roheline ning hõbe on samuti esindatud. 

Kui kuuske ehtima hakata, siis on olemas ka teatud põhinipid ja -tõed, mida meeles pidada. Näiteks valgusketid ja jõulutuled, võiks enne ehteid puule juba riputada. Jõuluvalgusteid on erineva kuju, suuruse ja värvidega. Moekas on kasutada pigem mittevilkuvaid jõulutulesid. Lähtuvalt ehete värvidest, tuleks valida ka tuled. Kui ehted on valged või kuldsed, siis ka üldine valgustus võiks olla konservatiivsem ning ühevärviline. Valgelt põlevad tuled ja kuldsed ehted lähevad väga hästi kokku. Kui ehted ja puu on suuremad, siis tuled võiksid olla hoopis väiksema läbimõõduga. Ehetelt peegeldades tekib jõulupuul särav välimus igal juhul ning siis pole vajalik kasutada ka väga suuri jõulutulesid. Kui on soov toretsevat jõulupuud ehtida, siis võib kasutada ka vilkuvaid ja erivärvilisi tulesid, koos vastavalt sobivate ehetega. Erinevad jõulutuled ja valgustid leiad  siit.

Kõrgemale puule sobivad tavaliselt mõõdult suuremad ehted ja madalamale väiksemad. Samuti võib näiteks kuuse ehtida nii, et alumistele pikkadele okstele riputatakse suuremad ning ladva poolsetele okstele väiksema läbimõõduga ehted. Kui jõulupuu pole väga tiheda võraga, siis appi tuleb lihtne nipp – tühjemad ja õhemad kohad saab väga edukalt katta just suuremate jõuluehetega. Kui muidu müüakse jõuluehteid ühe korraga ning komplektis näevad kõik ühesugused välja, siis tegelikult võiks iga pereliige valida ka nö enda ehte. Mille ta riputab sinna, kuhu iganes soovib. Kuid sellised ehted võiksid olla natuke erilisemad tegelased, kui kera- või tähekujulised ehted. Näiteks selline lahe puidust lumememm võiks kindlasti saada kellegi lemmikehteks. Nii tekib ka jõulukuuse ehtimisest lahe traditsioon, kus iga pereliikme isiklik ehe kenasti esindatud. 

On üks väga tähtis ja vajalik asi, mida kindlasti ei tohi ära unustada. Selleks on kuusejalg. Näiteks Koduekstras on saadaval kaks erinevat kuusejalga. Kuusejalg tuleks valida vastavalt puu suurusele. Näiteks selline väiksem plastmassist kuusejalg on väga hea ja ajab asja ära, aga kui on plaan võimsam kuusk tuppa tuua, siis sobib just selline tugevam metallist kuusejalg. Kui kuusejalga pole või on natuke juba oma elu ära elanud, siis jõulupuu vajub viltu ning ei saa piisavalt vett. Kes siis ikka sellist puud endale tuppa tahab, siis ei aita ka ehted. Alati võib jõulupuu alla laotada ka alusvaiba. Nii on lihtsam kuuseokkaid koristada, jalg püsib kindlamalt paigal ning kastes ei lähe ka kogemata vett põrandale.

Jõulupuu tuppa toomine on tore komme ja traditsioon, mis võiks ikka meile jõulude ajal jääda. Selle eest hoolitsemine ei võta tükki küljest ning oma iluga lisab see kindlasti jõuluajale veel rohkem pidulikkust. Kuuse ühiselt ehtimine on tore tegevus, mida koos pere või sõpradega ette võtta. Toome ikka kuuse või mõne muu puu tuppa, paneme ehted ja tuled külge ning jõulud on kohe palju toredam ning kaunim tähtpäev, mis jääb alatiseks meelde.