Reklaam sulgub sekundi pärast

EMA IMESTAB: “Miks emad, kes ei imeta, saavad nii suure viha osaliseks?”

Imetamine tekitab üllatavalt palju emotsioone. Seda on tähele pannud ka "Ema, kes ei imeta", kes kirjutas Soome ajalehe Helsingin Sanomat arvamusleheküljel oma imetamisprobleemidest.

Aasta alguses sünnitanud ema mõistis varsti, et tema rinnad ei tooda piisavalt piima. Seetõttu soovis ema meelde tuletada, et kuigi rinnaga toitmine on loomulik viis lapse toitmiseks, ei ole see kõigil alati võimalik. Tema enda laps on üles kasvanud piimapulbri peal ning seega ei saa ema aru, mis enamikul piimasegu vastu on.

"Olen sotsiaalmeedias rääkinud teiste emadega, kes on samuti oma lapsele piimasegu andnud ja suur osa meist on saanud ebameeldivaid ning lausa vihaseid kommentaare nii tundmatutelt kui ka lähedastelt, kes isegi ei tea põhjust, miks piimasegu kasuks on otsustatud," kirjutas ta.

Mõned emad on saanud hukkamõistu ka tervishoiutöötajatelt.

Imetamine on tervislik, kuid mitte alati ei suju see probleemideta

Rinnapiim on väikese imiku jaoks vaieldamatult parim. Näiteks on teada, et rinnaga toitmine kaitseb lapsi paljude haiguste eest, kuid imetamine ei suju alati probleemideta. Ka tõsielustaar Whitney Port teatas augustis, et imetamine on talle meeletut valu põhjustanud. "Tunne on selline, nagu keegi lõikaks tervaga noaga nibusid." Valu on pannud Porti imetamist kartma.

Tuleks rääkida ka teistest võimalustest

"Ema, kes ei imeta" imestas ka selle üle, et talle räägiti vaid sellest, kui tähtis on rinnaga toitmine, kuid võimalikest probleemidest ei rääkinud keegi sõnagi.

Üks teinegi ema on avaldanud soovi, et rinnaga toitmist ei surutaks naistele peale kui ainsat võimalust, sest tagajärjed võivad olla rasked. Ka need emad, kes toidavad last piimaseguga, vajavad nõustamist ja tuge. 

Kuna paljude emade jaoks võib olla suureks pettumuseks asjaolu, et nad ei saa oma last imetada ning vajavad piimasegu, ei peaks keegi neid hukka mõistma. Eriti kui pole teada põhjuse tagamaad. 

 

allikas: Helsingin Sanomat