Reklaam sulgub sekundi pärast

EMAPUHKUSELT LIIGA VARA tööle naasvad naised kahjustavad oma lapse tervist

Juhtiv psühhoterapeut Erica Komisar hoiatas, et emad, kes naasevad emapuhkuselt liiga vara tööle tagasi, kahjustavad oma lapse vaimset tervist. Tema sõnul kogeb beebi suurt kortsiooli taseme tõusu ning stressi, kui peab emast eemal olema. Naine on kirjutanud ka raamatu "Being There, Why Prioritizing Motherhood in the First Three Years Matters."

Komisar väidab, et õhtul, kui emad töölt koju tulevad, veedavad nad oma beebiga kõigest 90 minutit ning seejärel panevad lapse juba magama - tulemuseks on aga asjaolu, et emad kurdavad, miks lapsed nutavad öösiti ja ei maga korralikult. Põhjus on lihtne - beebi januneb tähelepanu järele. 

"Meie ühiskond surub naistele peale, et nad võimalikult ruttu peale lapse saamist tööle tagasi läheksid. Ühiskonna meelest ei juhtu imikutega midagi, aga ometi pole nendega kõik korras," sõnas ta.

"Hakkasin lähemalt vaatlema uuringut, mis toetas minu praktikat - ema puudumine igapäevaselt beebi elus mõjutab suurel määral viimase vaimset arengut," lisas ta.

Tema sõnul on ainus asi, mis beebi stressi vähendab, see, kui ema temaga koos aega veedab. 

"Lasteaed on minu jaoks kõige viimane variant. Sa võtad väikese lapse ja tekitad talle hirmu ning ärevust. Kui sa võtad imiku temale tuttavast keskkonnast välja ning asetad ta gruppi, kus on palju inimesi ja ärevust, siis see pole õige koht tema jaoks," sõnas Komisar.

Kui oled oma lapsest terve päeva eemal, siis naine soovitas kaht asja, mida peaks õhtuti tegema. Esiteks peaks kõrvale panema kõik, mis su tähelepanu kõrvale juhib, näiteks telefoni, arvuti, televiisori ja keskenduma vaid oma lapsele. Teine asi, mida peaks tegema, on laskma oma beebil õhtuti kauem üleval olla.

"Lase lapsel kauem üleval olla. Mitte nii, et tuled õhtul kell kuus koju ja pool kaheksa paned lapse juba magama. 90 minutit päevas pole piisav aeg, et pakkuda lapsele emotsionaalset turvalisust, reguleerida tema emotsioone ja vähendada stressi."

Komisar ei süüdistanud tööle naasmises mitte emasid ennast, vaid väitis, et pigem on süüdi ühiskond - emarolli ei väärtustata tema sõnul piisavalt. 

 

allikas: Daily Mail