Reklaam sulgub sekundi pärast

ENESEARENG: Kadri Kaljumets elumuutvatest otsustest

Kui Buduaar tegi mulle ettepaneku tutvustada sulle maailma, millega ise olen seotud juba 4,5 aastat, oli mul hästi hea meel. Ma räägin rõõmuga enese arendamisest, sest see on midagi, mis muudab absoluutselt kõigi elusid, kes sellega on kord otsustanud tegelema hakata.

Ja kui sa korraks mõtlesid, et ei viitsi lugeda, siis soovitan sul seda siiski teha, sest võibolla saad just sellest artiklist tõuke, et ka ise millegi uue ja põnevaga tegelema hakata.

Ükskõik siis, kas su kireks või hobiks, milles sa oma oskusi parandada soovid, on kokakunst või joonistamine, või tahad paremaks saada hoopis oma lähedastega suhtlemisel. Võibolla on sind hakanud huvitama mõni sinu jaoks täiesti uus asi nagu investeerimine või ettevõtlus?
 
Enda arendamisel ei ole piire. Inimesed, kes on teadlikult sellega tegelema asunud, ütlevad mõne aasta pärast, et nad ei tunneks oma endist mina enam äragi, sest nad on praegu lihtsalt nii palju õnnelikumad ja avatumad inimesed
 
Kohe tõestan oma juttu. Tutvustan sulle kaht vinget naist, kellest kiirgab sellisel hulgal positiivsust ja rõõmu, et see paneb küsima: “Mida nad teevad, et nad sellised on?” 
 
Merle Leemet ja Kerttu Hrustaljov on tänaseks enesearenguga tegelenud ligikaudu kolm aastat. Nende teed, kuidas nad enesearenguni jõudsid, olid küll pisut erinevad, aga silmad säravad neil ühtviisi.
 
Merle teadlik enesearengu tee sai alguse oma äri loomisega. Vaja oli kiiresti koguda ettevõtlus- ja juhtimisalaseid teadmisi. Esimene tähtsam koolitus, millest nad koos abikaasaga osa võtsid, oli Edu Akadeemia korraldatud Eric Edmeades'i Business Freedom. Merle ütleb, et pärast seda oli neil abikaasaga üsna raske, sest piltlikult öeldes ei teatud, kuhupoole joosta – nad mõistsid, et õppimist on väga palju ning lisaks pere kõrvalt ettevõtte arendamisele on vaja igakülgselt arendada ka ennast.
 
Sooviga oma äri kiiresti edasi viia, unustas ta aga enda eest hoolt kanda. “Mul oli kindel teadmine, et ma lihtsalt pean edu saavutama ja olin valmis selleks kasvõi läbi seina minema. Seetõttu olin ma täiesti tasakaalust väljas. Käisin emotsionaalses põhjas ära ja põlesin läbi.” 
 
Merle mõistis, et lisaks ettevõtlus- ja juhtimisalastele oskustele on vaja end arendada ka naise, ema ja abikaasana. “Mu lähedastel ja ettevõtte töötajatel peab olema minuga hea. Sain aru, et ka enda eest on vaja hoolitseda. Hakkasin tegelema joogaga ning lõin täiesti uue hommikurutiini, kus mul on aeg endale ning oma mõtete päevaks valmisseadmisele.” Tänaseks on Merle avatud kõigile uutele teadmistele, mis puudutavad ettevõtlust, toitumist ning keha ja vaimu, aga samuti suhete eest hoolitsemist. Olulised on ka eneseabi tööriistad, mida kasutada siis, kui kõik ei lähe, nii nagu peab. 
 
Samas soovitab Merle kõigile tänastele alustajatele mitte võtta ette korraga liiga palju muutusi, sest nii võib kaduda motivatsioon ning kõik kokku võib tunduda üle jõu käivat. Merle soovituseks on teha nimekiri oskustest või eesmärkidest, mida tahetakse õppida ja kuhu jõuda, ning väikeste sammudega minema hakata. 
 
Kui palun Merlel tema endist ja praegust mina võrrelda, vastab ta, et eelmine Merle oli väga intensiivne ja kinni eesmärgis iga hinna eest edukaks saada. See teekond oli aga emotsionaalselt hästi raske ja ühele poole kreenis. Täna on ta palju enam tasakaalus ning õnnelikum inimene.
 
Kui Merle enesearengu tee sai alguse ennast ettevõtlusalaselt harides, siis Kerttu ei tahtnud kõigest sellest midagi kuulda. “Ma arvasin, et kogu see enesearengu jutt on üks ameerikalik surra-murra ja oma ettevõtte loomisest ei olnud ma kunagi isegi mõelnudki”. Ometi vaatas ta hea kadedusega inimesi, kes tegelesid millegagi, mis neile sära silmi tõi, ning tundis kurbust, et temal midagi sellist ei olnud. 
 
Juhtus aga nii, et elu viis Kerttu kokku inimesega, kellele enesearengu teemad olid vägagi tuttavad ning see nakatas ka teda. Üks esimesi olulisemaid koolitusi, mis muutis Kerttu mõtteviisi ja suhtumist, oli Asel Sydykova seminar. Kerttu mõistis, et ka tema võib ja saab tegeleda oma vana armastuse – floristikaga. Meie elusid ei pea määrama 18aastaselt tehtud erialavalik.
 
Kui Kerttu võrdleb oma endist ja praegust mina, siis esimene asi, mis ta ütleb, on: “Mu elu on praegu lihtsalt nii lahe!” Ta on avatum ja tunneb elust võrreldamatult palju enam rõõmu kui varem.
 
Selliseid lugusid naistest, kes on avastanud õnnelikuma elu saladuse, võiksin ma rääkida veel ja veel.
 
Kerttu ja Merle tulevad sügisel toimuvale Wealth Forum Womenile, mida me Edu Akadeemiaga korraldame. Laval on viis ning saalis tuhat naist, kes kõik tulevad saama inspiratsiooni, et muuta oma elu ning on valmis selle nimel ka tegutsema. Mina ootan seda üritust väga, ja nii ka Kerttu ja Merle. 
 
Kerttu tuleb kuulama, mida on teinud teised, et edu saavutada. “Kui kuulad selliseid vägevaid naisi, kes annavad edasi seda, mis neil endal südame põksuma paneb, siis energia, mis seal tekib, on võimas.”
 
Merle teab, et igalt koolituselt on ta seni saanud vähemalt ühe asja, mis ta eesmärkidele lähemale on viinud. Kaks aastat tagasi toimunud Wealth Forumilt sai ta lisaks esinejatelt saadud tarkusele kaasa ühe olulise otsuse. Merle otsustas, et temagi tahab end inglise keeles nii vabalt tunda nagu ürituse moderaator Roland Tokko. Ta hakkas välismaiste autorite raamatuid lugema vaid inglise keeles ja tänaseks on Merle oma eesmärgi saavutanud.
 
Nii et kunagi ei tea, kuidas mõnel sellisel inspireerival üritusel läheb – kas leiad uusi häid kontakte, mõttekaaslasi, teed enda jaoks mõne elu muutva otsuse või saad sellise hulga inspiratsiooni, millega mägesid liigutama hakata.
 
Kui ka sina soovid sellest ägedast üritusest osa võtta, uuri lähemalt siit.
 
Boonusena annavad Merle ja Kerttu sulle veel mõned raamatusoovitused, mida nemad enesearengu tee alguses lugesid. 
 
Merle soovitused:
Richard Bransoni elulood
Jim C. Collins “Good to Great”
Lisa Nichols “Abundance Now”
 
Kerttu soovitused:
Robin S. Sharma “Lugu mungast, kes müüs maha oma Ferrari” 
T. Harv Eker “Secrets of the Millionaire Mind”
 
Kohtumiseni Wealth Forum Womenil!

Kadri Kaljumets, Edu Akadeemia