Reklaam sulgub sekundi pärast

Etiketireeglid ja lauakombed

Koduses miljöös  serveerimistange, erineva suurusega kahvliharusid ja muid spetsiifilisi köögiriistu eriti vaja ei lähe. Piisab tavalisest noast, lusikast ja kahvlist. Kuidas aga käituda ärilõunal, õhtusel pidulikul dineel või suursugusel vastuvõtul? Kui kodundustundidest on juba aastaid möödas ning ununenud kõik lauakombed ja muud peenemad etiketireeglid, siis tasuks need aeg ajalt  uuesti meelde tuletada.

[email protected]

Koduses miljöös  serveerimistange, erineva suurusega kahvliharusid ja muid spetsiifilisi köögiriistu eriti vaja ei lähe. Piisab tavalisest noast, lusikast ja kahvlist.Kuidas aga käituda ärilõunal, õhtusel pidulikul dineel või suursugusel vastuvõtul?
Kui kodundustundidest on juba aastaid möödas ning ununenud kõik lauakombed ja muud peenemad etiketireeglid, siis tasuks need aeg ajalt  uuesti meelde tuletada.

Kui on vaja  lõunatada tähtsate inimestega ärilõunal või  minna seksika, soliidse ja targa mehega kallisse restorani sööma, siis on ikka piinlik küll kui ei oska olla ega käituda.
Parimad etiketitundjad soovitavad eriti pidulikel puhkudel jänni jäädes jälgida kõrval - või vastaslauas istujaid. Aga kui nemad ka ootavad ja hoopiski sulle sama puuriva pilguga otsa vaatavad? Sellist situatsiooni naljalt läbi elada ei tahaks vist mitte keegi meist.

Rangelt etiketi järgi söömine on peen kunst. Tegelikult ei ole selles aga midagi liiga keerulist. Korralikud lauakombed peaksid olema elementaarne ning koos hea kasvatusega kaasa antud.

Mõned käitumisnormid on loomulikult eri rahvastel erinevad . Näiteks Prantsusmaa ja Itaalia lauakommete raamatutest leiab soovitusi kastet taldrikult leivaga süüa. Skandinaavias, sh ka Eestis, on aga see otsene näide halvast kasvatusest. Kõik see põhiline, mida tsiviliseeritud ühiskonnas inimeste vahelises suhtlemises nõutakse ja mida peetakse keelatuks, söömistehnika standardid, viis, kuidas kasutatakse nuga, kahvlit, lusikat, taldrikut, salvrätti ja muid vahendeid - see kõik jääb üldjoontes aga erinevates maades muutumatuks. Loomulikult Idamaad on meist nii erineva kultuurilise taustaga, et ka sealsed söömistraditsioonid nõuavad põhjalikku tutvumist ning harjutamist.

Paljude roogade puhul kasutatakse spetsiifilisi riistu. Supilusikad, kalanoad, lihanoad on ühel pool taldrikut, kahvlid eelroa, kala ja liha jaoks teisel pool. Taldrikust üleval pool on kahvel, lusikas või nuga - vastavalt maa kombele - magustoidu jaoks.

Mõned meeldetuletused!

- Pidulikule üritusele või koosviibimisele saabu alati 15-20 minutit enne kutsel märgitud kellaaega. See kulub näiteks pererahva tervitamiseks, aperatiivi joomiseks, vestluseks ja lauaplaaniga tutvumiseks.

- Kui lähed kellelegi külla, siis kõigepealt tervitab pererahvast  alati ametiisik ja siis järgneb abikaasa tervitus. Külalisi tervitab samuti ametiisik ja seejärel tema abikaasa.

- Käsitsi tervitades ei laskuta kunagi pikemalt vestlusesse, vaid öeldakse vaid tervitus ja õnnitlussõnad. Kui käes on pokaalid, siis pokaalide kokkulöömine ongi tervitus ning kätlemist ei toimu.

- Lauas istutakse vastavalt positsioonile või vanusele, abikaasad ei istu tavaliselt kõrvuti, vaid vastakuti. Aukülalise koht on ametiisiku paremal käel. Sama põhimõte kehtib ka siis, kui istutakse ümmarguse laua taga.

- Külas olles alati külalised ootavad, kui võõrustajad on istunud, ning alles siis istuvad ka nemad.

- Kui laual on palju söögiriistu ja te ei tea, millist kasutada, siis alustage väljast poolt ja liikuge söögikäikudega sissepoole. Alati see reegel ei pruugi kehtida ning siis kas küsige või jälgige teadjamaid.

- Kui olete restoranis, kus on klaasid tagurpidi keeratud, siis oodake kuni kelner need ümber keerab. Ise sobib klaasid ümber keerata siis, kui laual seisab ka kann vett.

- Kõiki vaagnaid saatke lauas endast vasakule.

- Kui te parajasti söögiriistu käes ei hoia, peaksid käed nähtaval olema. See tähendab seda, et käsi ei asetata sülle, vaid randmed toetatakse lauaservale. Küünarnukkidega lauale toetamist peetakse väga ebaviisakaks.

- Noa ja kahvliga söömisel ei keerata kahvlit harudega mitte kordagi ülespoole selleks, et siis noaga toit kahvlile kühveldada: etikett näeb ette, et kogu toit süüakse nn nokkides ja kindlasti mitte kolistades.

- Vaid värskeid salateid süüakse ainult koos kahvliga ja siis võib kahvel olla mis pidi tahes.

- Salatilehti ei lõigata tükkideks, vaid keeratakse kahvli ja noa abil rulli.

- Ole lauas loomulik ja pingevaba. Samas ei tohi ennast ka unustada peale klaasi portveini.

- Kui sa millesti aru ei saa, siis  ära karda küsida. Pigem küsida ja  õigesti käituda, kui ise midagi välja mõelda ning  valesti teha.

- Alati ei tööta reegel: punane vein- liha, valge vein - kala. On mitmeid kalatoite, mida süüakse punase veiniga ja vastupidi. Dineel on asi lihtne, tavaliselt on veinid peremehe poolt varem välja valitud. Restoranis kuula kelneri või veinitundja soovitusi.

- Moodne etikett lubab kala â