Reklaam sulgub sekundi pärast

Hambad säravvalgeks!

Kes meist ei sooviks välja näha noorem, tervem ja veetlevam säravvalge naeratuse abil? Hammaste värvi tumenemist põhjustavad parkaineid sisaldavad toiduained, näiteks mustsõstrad, punane vein, must kohv ja tee. Üsna tavaline hammaste tumedamaks muutumise põhjus on suitsetamine. Hammaste valgendamisest räägib Dr. Marek Vink Al Mare Hambakliinikust.

Kes meist ei sooviks välja näha noorem, tervem ja veetlevam säravvalge naeratuse abil? Hammaste värvi tumenemist põhjustavad parkaineid sisaldavad toiduained, näiteks mustsõstrad, punane vein, must kohv ja tee. Üsna tavaline hammaste tumedamaks muutumise põhjus on suitsetamine. Hammaste valgendamisest räägib Dr. Marek Vink Al Mare Hambakliinikust.


Hammaste valgendamine
Ka vanuse kasvades muutuvad hambad tumedamaks, sest hambavaaba kiht kulub ja allolev tumedam hambaluu tuleb rohkem nähtavale, lisaks muutub hammas vähem läbipaistvaks ja vähem valgust peegeldavaks. Enne kooliiga tarvitatud antibiootikumid, näiteks tetratsükliin, või joogivee liigne fluoriid võivad põhjustada nii tugeva hambavärvi muutuse, et see traditsioonilisele valgendusele ei allu. Sellisel juhul saab abi laservalgendusest.

Erinevad meetodid
Lihtsaim ja odavaim võimalus hammaste kosmeetiliselt heledamaks muutmiseks on läbi aegade olnud hammaste pleegitamine vesinikülihapendi abil. Tänaseni erinevates kontsentratsioonides ja kombinatsioonides kasutusel olevat vesinikperoksiidi hakati hammaste valgendamiseks kasutama juba üle 120 aasta tagasi (1884. aastal).

Hambaid saab heledamaks ka soodapritsi abil (see on seade, mis ühendatakse hambaraviseadme surveõhu adapterisse), kuid sel juhul pole tegemist tõelise valgendamisega (mis on keemiline oksüdeerimisreaktsioon, kus hapniku aatomid lõhustavad hambaluus suuri orgaanilisi molekule väiksemaks), vaid lihtsalt hammaste mehaanilise abrasiivse puhastamisega. Selle tulemusel võivad hambad muidugi valgemaks ehk puhtamaks muutuda, sest need puhastatakse hambapinnale kõvasti kinnitunud pigmentidest. Eriti tänuväärne on seade fissuuride (hamba pinna kitsaste vagude) puhastamisel, sest kummipoleerija nende põhja ei ulatu. Hammaste puhastamine võib võtta kuni tund aega, sõltuvalt pigmendi iseloomust. Tavaliselt eemaldatakse selle protseduuri käigus ka hambakivi ja poleeritakse vanad täidised.

Vesinikperoksiidiga saab hambaid valgendada nii hambaarsti vastuvõtul kui ka kodus. Hambaravikabinetis läbiviidava valgendusprotseduuri korral kontsentreeritud vesinikperoksiid limaskesta ärritama ei pääse, sest igemed on kaitstud spetsiaalse tõkkega ja patsient viibib koolitatud spetsialisti kontrolli all. Valgendusprotseduuri kiirendamiseks kasutatakse tavaliselt suure võimsusega valgusallikast pärinevat soojust, mis aitab vesinikperoksiidil kiiremini hambakudedesse tungida, kuid liigne temperatuuri tõus võib kahjustada hambanärvi.

Kodune geelvalgendamine
Valgendusprotseduuri tutvustades kerkib esimeste küsimuste seas üles selle toimingu ohutus. Kodus läbi viidud (Internetist või TV-poest ostetud) tundmatute keemiliste ühenditega “katsetamine” võib lõppeda kurvalt. Kui vahendid ja juhendid on saadud hambaravikabinetist, on protseduur kindlasti ohutum, kuid kindlaima garantii annab siiski see, kui kogu protseduuri viib läbi selleks ettevalmistuse saanud inimene.

Traditsioonilise kodus läbiviidava valgenduse korral valmistatakse patsiendile individuaalne pehmest plastist kape (lusikas), mis karbamiidperoksiidiga täidetult tavaliselt ööseks suhu asetatakse. Sellise meetodiga valgendamine võib aega võtta 1–3 nädalat. Koduse kapedega valgenduse oht on eelkõige liiga pikk kontaktaeg (reeglina mitu ööd järjest) geeliga, mis veidi “pehmendab” hambavaapa. Probleeme võib põhjustada halvasti istuva lusikaserva põhjustatud igemeärritus. Lusikast välja imbuv geel ärritab suu ja (alla neelates) mao limaskesta. Seetõttu on kodune valgendus näiteks rasedatele vastunäidustatud. Samuti võib kape põhjustada ebamugavustunnet kokkuhammustamisel.
Kodune valgendamine sobib lihtsama, näiteks ealistest muutustest tingitud värvimuutuse puhul, ning sellega saab hambaid heledamaks 1–3 tooni võrra.

Kui geeliga valgendamist tehakse arsti vastuvõtul, siis valgendusgeel suhu ei satu, sest igemed on kaitsebärjääriga kaetud ja geel pestakse-imetakse ära. Koduse valgenduskuuri hinnaklass jääb 1000–4000 krooni vahele, sõltuvalt kasutatavatest vahenditest.

Laservalgendamine
Tänapäeval on tänu moodsa lasertehnoloogia kaasamisele võimalik naeratust valgemaks muuta kiiresti ja tõhusalt. Kliinilised uuringud on näidanud, et just laservalgenduse protseduur on hammaste valgendamiseks kõige efektiivsem ja hammastele ohutum.

LaserSmile’i laseriga valgenduse korral aktiveeritakse spetsiaalne kromofoore sisaldav valgendusgeel kindla lainepikkusega laserkiire abil fotokeemiliselt. See on hambale ohutu, sest ära jääb hambanärvi termiline ärritamine. Tänu sellele tunneb patsient end valgendusprotseduuri vältel mugavalt. Seda enam, et valgendusgeel on hammastega kontaktis ainult kuni 32 minutit. Mõnikord muutuvad hambad valgendusmenetluse käigus või järel ajutiselt tundlikuks. Laserbiostimulatsiooni abil on võimalik seda suhteliselt ebamugavat kõrvalnähtu oluliselt leevendada.

Laservalgenduseks kulub kuni tund. Hinnaklass mõlema lõualuu hammaste valgendamise korral 4000 krooni. Teiste vastuvõtul läbiviidavate valgenduste aeg on või ületab veidi tundi ja hinnaklass on 3000–7000 krooni. Põhimõtteliselt on toimemehhanism sama (vesinikperoksiidiga “hapnikustamine”). Valgusseadmed, mida kasutatakse, on erinevad (tavalisest halogeenlambist LED ja plasmavalguseni välja). Oht lampidega on, et nende soojus võib liigselt ärritada ja kahjustada hamba sisemuses peituvat hambanärvi.

Hambakõvakoele on sõbralikumad valgendusmeetodid, kus valgendav geel on hambaga võimalikult vähe aega kontaktis ja kus seda “kuumutatakse” võimalikult vähe aega. Selles võistluses on Viini ülikooli professori Andreas Moritzi uurimuses peetud kõige hambasõbralikumaks laservalgendust. Nii tulebki märkida, et laservalgendus on kõige kiirem, efektiivsem ja ohutum meetod endale heledamate hammaste saamiseks.

Hambapasta valgendavasse efekti ei tasu uskuda, sest piisava koguse toimeaine leidudes oksüdeeriks see hammaste ümbert ka pehmed koed. Kogemus näitab, et valgendavate pastade tagajärjel muutuvad hambad nii tundlikuks, et hambaravikabinetis läbiviidava valgenduse tarvis ei saa valgendusgeeli hammastelegi kanda. Hambapasta sobiks ehk vaid valgendustulemuse ülalhoidmiseks.


Keraamilised kroonid ja laminaadid
Ja muidugi peab märkima, et kõike ei saa valgendada. Väga vana sisemise värvimuutuse või suurte täidiste korral tuleb valmistada proteetilised lahendused – keraamilised laminaadid või kroonid.

Laminaadiks nimetame õhukest keraamilist (“portselanist”) koorikut, mis liimitakse hammaste esiküljele. Tegemist pole hamba kaunistamise, vaid proteesimisega, sest hambaarsti poolt ette valmistatud hambakrooni esteetiliseks taastamiseks valmistab laminaadi või krooni hambatehnik hambalaboris. Hamba prepareerib (pea alati on vajalik veidi hamba esiküljest materjali vähemaks lihvida) , jäljendi võtab ning valmis laminaadi või krooni kinnitab suhu hambaarst. Laminaatidega saab korrigeerida ka tugevalt värvi muutnud hammaste esteetikat ning vajadusel ka puseriti hammaste “asendit parandada”. Keraamilise krooni hinnaklass on 3000–7000 krooni sõltuvalt materjalist ja tehnoloogiast.
Laminaatide ja kroonide valmistamine eeldab mitut visiiti. Ühel prepareeritakse hambad ja valmistatakse ajutised laminaadid, ning kui võimalik, võetakse jäljend.Nädala-paari pärast kinnitatakse hambatehniku valmistatud laminaadid paigale täidismaterjalilaadse liimiga.

Osale fotovõistluses Buduaarikatele, et võita endale säravvalge naeratus SIIN