Reklaam sulgub sekundi pärast

HEA SÕBRA ABC: Mida öelda, kui tal on raske?

Rasketel aegadel läheb vaja häid sõpru. Ometi on võimalus, et isegi parimat soovides võid kogemata kellelegi haiget teha...

Rasketel aegadel läheb vaja häid sõpru. Ometi on võimalus, et isegi parimat soovides võid kogemata kellelegi haiget teha...

MIDA ÖELDA, KUI POISS-SÕBER JÄTTIS TA MAHA?
Ta tunneb end arvatavasti väga üksildase ja reedetuna. Ütle talle, et mõistad, kui raske tal on ning püüa ta rääkima saada. Mida rohkem ta südamelt ära räägib, seda kergem tal hakkab. Küll kõik paika loksub! Ära mingil juhul hakka rääkima sellest, kuidas sa tema eksi niikuinii kunagi ei sallinud. Kui nad peaksid uuesti käima hakkama, ei ole sa sugugi mugavas olukorras.

MIDA ÖELDA, KUI SÕBER TEEB ENDALE LIIGA?
Kui märkad, et keegi sinu sõpradest teeb endale tahtlikult haiget keelatud ainete tarbimise või enda vigastamise näol, tähendab see, et ta pole mingil põhjusel endaga rahul. Kui tahad talle abiks olla, ütle talle, et sa tead, mida ta endale teeb. Proovi teda sellest rääkima saada ning innusta teda abi küsima. Ära mingil juhul teda hukka mõista ega teda ennast halvasti pane tundma, samuti ära teda rumalaks tembelda. Kindlasti ära räägi tema saladusest teistele ja aruta seda teemat vaid omavahel olles.

MIDA ÖELDA, KUI TEMA VANEMAD LAHUTAVAD?
Mingil põhjusel arvavad lapsed, et nende vanemate tülid ja lahkuminek on nende süü. Kui sinu sõber nii tunneb, pead talle selgeks tegema, et see pole nii. Soovita tal asjasse mitte sekkuda, sest vanematevaheline olukord on ainult nende enda teha. Hea sõbrana kuulad sa tema muresid ja püüad teda mõista.
Ära mingil juhul ütle sõbrale, et see on väike mure. See paneb teda tundma, justkui tema hingevalu oleks naeruväärne.

MIDA ÖELDA, KUI TA ARVAB, ET ON PAKS?
Isegi kui sina näed, et ta on väga heas vormis, võib tema iluideaal sinu omast erineda. Kui ta tunneb end inetuna, peaks hea sõber olema see, kes tema enesehinnangut tõstab. Räägi talle tema headest omadustest, mis ei ole välimusega seotud. Ära mingil juhul tee tema muret maha ega ütle talle, et tal pole häda midagi. See tekitab temas tunde, et sa ei mõista teda ning edaspidi ei julge ta sulle enam midagi olulist rääkida.

Artikkel ilmus ajakirja Buduaar Teen november-detsember 2016 numbris.