Reklaam sulgub sekundi pärast

“HEAOLU KIIRTEE” AUTORILT: 5 harjumust, et saavutada tippvorm ja hea elu

Kevad on hea aeg, et teha sissevaade enda ellu ja välistada see, mis sind enam ei teeni ning tervitada uusi häid harjumusi. 


Kevad on hea aeg, et teha sissevaade enda ellu ja välistada see, mis sind enam ei teeni ning tervitada uusi häid harjumusi. 

Populaarse elustiiliraamatu "Heaolu kiirtee" autor Helen Marie Loorents aitab sul alustada liikumist parema ja tasakaalukama elu poole. Võta hetk aega ja vasta neile küsimustele.

Kas see oled sina?
• Kas sa tõused hommikul üles ja tunned ennast ikka väsinuna?
• Kui sa jõuad õhtul koju, siis sa ei jaksa rääkida ei abikaasa ega lastega?
• Kas sul on raske keskenduda, sest mõte on pidevalt hajevil?
• Kui sa vaatad peeglisse, siis keskkoht tundub järk-järgult paisuvat ja kilod tõusevad, ükskõik, mida sa ka ette ei võtaks?

Kui sa vastasid jaatavalt kasvõi ühele nendest küsimustest, siis on mul sulle hea uudis. Ükski nendest ei ole tegelik probleem. Need on ainult sümptomid.

Põhjus, miks sa oled väsinud, kurnatud ja vähese energiaga, on STRESS.

Stress on tõeline mürk kehas – hullem kui suhkur! Kui sa vaid teaks, mis toimub sinu kehas, kui oled stressis, siis sa teeks kõik selleks, et hoida stressi vaos. 
• Uuringud näitavad, et krooniline stress nõrgestab immuunsüsteemi, mis teeb meid vastuvõtlikumaks kõikidele viirustele ja haigustele.
• Stress teeb meid ka paksuks, eriti on seda näha keskkohas kõhupiirkonnas, sest stressihormoon kortisool mitte ainult ei tõsta meie isu, vaid samal ajal aeglustab ainevahetust ja kiirendab rasvade ladestumist. Seega, kui sa sööd kasvõi iga päev ainult salatit, võivad kilod ikkagi juurde tulla.
• Kui oled stressis, siis suureneb südamelöökide kiirus ja tõuseb vererõhk, mis suurendab vereklompide teket, sinu musklid pingestuvad ja üldse valitseb kehas kaos.

Mina olin ka kunagi väga kiire elutempoga stressis tippjuht, kuni leidsin 5 lihtsat nippi, mis muutsid minu elu jäädavalt:

1. Stressi vaoshoidmine algab mõttest. Meie reaalsus on täpselt selline, millisena me seda näeme. Ehk siis kõik sõltub mõttest ja kõik oleneb sellest, kuidas me otsustame näha stressiallikaid. Need stressiallikad võivad olla tegelikud või siis ettekujutatud. Ükskõik millised, kuid keha reageerib täpselt ühtemoodi. Uuring The Journal of Psychosomatic Medicine’is näitas, et ettekujutatud stress on veel ohtlikum kui tegelik stress. Kas sa suudad mõelda, mis juhtub sinu kehaga, kui tuleb võidelda pideva ettekujutatud stressiga? Kui ma avastasin, kuidas negatiivne mõte võib viia hävinguni, siis otsustasin teadlikult mitte lasta väikestel asjadel ennast häirida ja koheselt tundsin ennast rahulikumana. Uskumatu, kuidas mõttel on jõud kõike muuta.

2. Eemalda stressorid oma menüüst – sa oled see, mida sa sööd. Õige toitumine aitab kaasa stressi vähendamisele. Kui sa eemaldad stressorid nagu kofeiin, alkohol, rafineeritud suhkur ja transrasvad (kõik töödeldud toidud) oma toidulaualt ja sööd tõelist tervislikku (eelistatud mahedat) mittetöödeldud toitu (valgud, tervislikud rasvad, puuviljad ja juurviljad, teraviljad), siis on hormoonid ja veresuhkur tasakaalus ning energiat jätkub terveks päevaks. Ma ise proovisin kõike seda ja mitte ainult energiavarud ei suurenenud, vaid lisaks võtsin ma ka kolm kilo kaalust alla.

3. Põleta stressi füüsilise aktiivsusega. Kui oled füüsiliselt aktiivne, siis oled sa õnnelik ja energiline, ainevahetus kiireneb, hormoonid tasakaalustuvad, immuunsüsteem tugevneb, vananemisprotsess aeglustub, ajutegevus paraneb ja uni on magusam kui varem. Uuringud näitavad, et ainult 30 minutit jalutamist päevas on kõik, mida on vaja selleks, et saavutada suurt tulemust. Sealhulgas väheneb südamehaiguste-, osteoporoosi- ja diabeedirisk.

4. Magamatus suurendab stressi. Magamine on hormonaalne protsess ja arvestades kõiki tegureid meie elus, mis võivad hormoone mõjutada (toit, liikumine, stress jne), siis on see väga loogiline, et paljud inimesed vaevlevad unepuuduse käes. Meie hüperaktiivne mõttemaailm on ka üks unehäirete põhjustajaid. Väga tähtis on rahustada mõtteid, tehes midagi rahulikku enne magamaminekut, näiteks lugemine, kuum vann vmt. Öö jooksul on täiskasvanul vaja magada keskmiselt 7-9 tundi, et optimaalselt puhata, põletada rasvu ja kasvatada musklit.

5. Õpi ennast “välja lülitama”, et stressiga võidelda. Me tihti kiirustame ja jookseme ja see kõik teeb meid närviliseks ja tekitab stressi. Me peame õppima, kuidas ennast välja lülitada. Selleks et saaksime emotsioone rahustada, peame ome mõtteid rahustama. Ainuke viis selleks on võtta ette rahustavaid toiminguid, näiteks jalutuskäik pargis, sügav hingamine, meditatsioon või mis iganes on teile rahustav. Sügav ja aeglane hingamine on üks kõige lihtsamaid nippe stressi maandamiseks. Minu kogemuse põhjal on vaja ainult 10 minutit rahulikkust päevas, et tõsta energiataset ja saavutada rohkem.

Kui sa jälgid neid viit elustiilinippi ning õpid hoidma hormoone tasakaalus, siis saavutad oma ideaalkaalu, tõuseb energia, et jõuaksid teha rohkem, ja saavutad kõik oma eesmärgid.

Buduaarile Helen Marie Loorents

Rohkem nõuandeid leiad Helen Marie Loorentsi raamatust "Heaolu kiirtee", mida müüakse kõikides raamatupoodides ja mida saab tellida koju aadressilt buduaar.ee/tellimine, hind 9,90 €.


[gallery ids="2092589,2092591"]