Reklaam sulgub sekundi pärast

ILUMURE: vuntsidega naine?

Meil kõigil on väiksemad või suuremad ilumured, millega me silmitsi peame seisma. Kui probleem just kirurgilist sekkumist ei nõua, on tegu küll väiksema, kuid paraku mitte alati lõplikku lahendust leidva probleemiga. Karvakasv on enamikel juhtudel just üheks selliseks ja suuremaks muudab selle mure see, kui karvad hakkavad kasvama näopiirkonnas. Kas oled vahel mõelnud sellele, kui paljudel naistel on tegelikult mure n-ö vuntsidega?

Kui näeme naist, kelle näol kasvab tavapärasest rohkem karvu, haarab see tähelepanu ja pilk peatub eneselegi märkamatult ikka ja jälle piirkonnal, kus karvad kasvavad. Tegelikkuses ei pruugi me aga aimatagi, et n-ö vuntsid ei ole mitte üksnes väheste, vaid üpris paljude naiste salajaseks probleemiks. Paljude kosmeetikute väitel on see probleem ka Eesti naiste seas üsna levinud ning pahatihti tuntakse isegi kosmeetiku ees valehäbi. Näiteks lauljatar Adele on aga nii enesekindel, et teda tema näokarvad ei morjenda ja piinlikkust tundma ei pane, vastupidi, ühel oma kontserdil tunnistas ta julgelt, et ajal, mil ta lapsega koduseks jäi, hakkas tal habe kasvama. Kes aga tegelikkuses siis vuntsikestega naine tahaks olla? Loomulikult mitte keegi ning seetõttu leitaksegi erinevaid lahendusi, kuidas selle probleemiga võidelda. Teatud mõttes võivad näokarvad isegi rohkem trotsi tekitada kui näiteks punetav näonahk, kuna karvu ju jumestuskreemi abil varjata ei saa. Niisiis jääbki vaid üks võimalus – neist vabaneda.

Moser nina- ja kõrvakarvade lõikur
Patareitoitel nina- ja kõrvakarvade lõikur, mis mahub taskusse.

MicroCut roostevabast terasest lõikesüsteem
Jooksva vee all puhastamiseks eemaldatav lõikepea
Lõikepead kaitseb kork
Pehme sisse-välja lülitamise nupp
Hind: 10,99 €, www.euronics.ee

Mooduseid selle ilumurega võitlemiseks on mitmeid, kuid kindlasti on osa tõhusam kui teine. Kuidas leida aga see kõige õigem lahendus? Soovitusi võidakse ju jagada ja nõu võime kuulda võtta, kuid tegelikult on võtmesõnaks, et enda puhul kõige paremini toimiv lahendus leida, katsetamine.

Depilatsioonikreemid
Seda meetodit peetakse üldiselt suhteliselt tõhusaks, kuid selle miinuseks on, et depilatsioonikreemid võivad esile kutsuda erinevaid allergilisi reaktsioone. Tulemus püsib üks-kaks nädalat.

Pintsetid
Pintsette võib ilmselt pidada kõige levinumaks meetodiks näokarvade eemaldamise puhul, kuid kas see on ka kõige mugavam ja efektiivsem? Kindlasti mitte! Üksiku karva haaval tihedalt kasvavaid karvu kitkuda ei ole just kõige efektiivsem ning ühtlasi on piin pikem, kuna ülahuule piirkond on väga õrn ja tundlik. Kahjuks pole ka tulemus kuigi püsiv, uued karvad kasvavad asemele juba paari päevaga.

Vahatamine
Üheks populaarseimaks meetodiks on kindlasti vahatamine. Eriti tõhusaks võib vahatamist pidada siis, kui probleemiks on ülahuulel kasvavad karvad. Meetod on kiire ja seetõttu ka suhteliselt valutu. Ainukeseks probleemiks võib pidada seda, et peale vahatamist punetab ülahuule piirkond paar tundi, kuid jumestuskreemi abil on võimalik seda kenasti varjata. Tulemus võib kesta isegi kuni kuus nädalat.

Näokarvade trimmer ja piiraja Valera
Hind: 16,99 €, www.euronics.ee

Elektrolüüs
See on meetod, mille puhul eemaldatakse näokarvad nõrga elektri abil. Tulemus kestab kauem kui depileerimise ja vahatamise puhul. Halvasti tehtud elektrolüüs võib aga jätta näole arme, seetõttu on oluline enne sessioonile minemist asja põhjalikult uurida ning veenduda, et iga kord kasutatakse kindlasti uut nõela. Elektrolüüsi soovitatakse tavaliselt heledamate karvadega naistele.

Laserravi
See on uusim meetod, kuidas karvadest vabaneda. Laseriga soovitatakse eemaldada karvu tumedate karvade korral ning see meetod on tõhusam just tõmmude naiste puhul. Tihti lubatakse, et ühekordse protseduuri järel on tulemus laseriga püsiv. Tegelikult on tulemus kõige püsivam siis, kui käia laseri all kolm korda kuuenädalaste vahedega.

SE852 BRAUN FACE 2-in-1 näoepilaator ja puhastushari Braun FaceSpa

Näoepilaator eemaldab ka kõige peenemad karvad koos juurtega.
10 mikroava saavad ülitäpselt kätte ka kõige peenemad karvad. 
Märgatavalt kiirem ja põhjalikum kui pintsetid, teeb 200 liigutust sekundis. 
Eemaldab neli korda lühemad karvad kui vahatades. 
On täpne ka tundlikes piirkondades: otsaesine, kulmud: ülevalt ja vahelt, ülahuul, lõug ja põsed.
Hind: 79 €, www.euronics.ee

Miks see on nii?
Põhjuseid, miks osal naistel on näopiirkonnas tugevam karvakasv, võib olla mitmeid. Üheks põhjuseks on kindlasti geneetika, ealised ja rassilised iseärasused. Mida tõmmum on naine, seda jõulisem on eeldatavasti ka tema karvakasv, lõunamaalaste ja aasialaste seas on see täiesti tavaline nähtus. Teiseks väga levinud põhjuseks on hormonaalsed häired. See tähendab, et teatud põhjustel on naise organismis tekkinud rohkem meeshormoone ja selle tagajärjel hakkavad karvad näol jõulisemalt kasvama. Ka mitmed ravimid võivad esile kutsuda suurema karvakasvu – antidepressandid ja hormoone sisaldavad tabletid on üheks ehedaks näiteks.

Kommenteerib Julia Kudrjavtseva, ilukliiniku vipMedicum meditsiiniala juhataja, laser- ja injektsioonimetoodikate juhtivspetsialist

Üheks liigkarvakasvu ehk hirsutismi põhjuseks on sageli pärilik eelsoodumus, kuid on ka muid põhjusi, näiteks menopaus, kuid see probleem puudutab sageli ka noori ja keskealisi. Mõnikord intensiivistub karvakasv raseduse ajal. Kirjanduse andmetel võib üksikutel kehaosadel liigkarvasus tekkida korduvate tugevate nahaärrituste tulemusena. Alati ei ole tegemist ainult kosmeetilise probleemiga. Hirsutismi taga võib peituda ka tõsine terviseprobleem (munasarja või neerupealise kasvaja, Cushingi sündroom), mis põhjustab meessuguhormoonide (androgeenide) produktsiooni suurenemist organismis. Cushingi sündroom on glükokortikoidide liigsest produktsioonist või tugevast glükokortikoidravist tingitud häired, siis võib liigne karvakasv esineda ka neerupealise koore hormoonide liigproduktsioonist.

Mida teha?
Soovitan nõu pidada günekoloogi või endokrinoloogiga, sest abiks võib olla ka hormoonravi. Karvade eemaldamiseks on mitu meetodit. Kahjuks ei anna ükski neist 100% garantiid. Meetodi valik sõltub suuresti kehapiirkonnast, kus liigkarvasus esineb. Efektiivsemat meetodit kui laserepilatsiooni meetod ei ole siiski olemas. Oluline on, et laseriga töötaks oma ala spetsialist, samuti ka see, et laser oleks tõesti laser, mitte Hiinast ostetud masin, mille töö tulemus on kahtlane, et mitte öelda ohtlik. Meetod nõuab meditsiinilist haridust ja ka tööoskust ning enda pidevat arendamist. Parima tulemuse saab ainult usaldusväärsetes kliinikutes, kus kliendile on abiks spetsialistide konsultatsioonid, mille käigus on võimalik saada vastused küsimustele ja koos spetsialistiga valida endale kõige efektiivsem meetod.

 

Artikkel on ilmunud ajakirjas Buduaar.