Reklaam sulgub sekundi pärast

IMELINE UUDIS pandasõpradele!

Kui aastaid tagasi hakkas meedias kulutulena levima uudis, et pandad on ohus ning et hiigelpandad kuulutati ohustatud liigiks, olid inimesed paanikas ja mures. Kas tõesti ei ole varsti enam ühtegi pandat? Peale 20 aastat muretsemist, et need armsad, pehmed bambuseid närivad loomakesed saavad maa peal lihtsalt otsa, on nüüd meieni jõudnud aga head uudised.

Nimelt teatas IUCN, et peale suurt tööd ja vaeva liigi säilimise nimel ei ole hiigelpandad enam ohus - lõpuks ometi on hiigelpandad ohustatud liikide nimekirjast maha võetud.

IUCN-i raporti kohaselt langes pandade populatsioon aastaks 1988 1216 isendini ning 1990. aastal kuulutati nad ohustatud liigiks. Pandade arv kasvas 2004. aastaks 1600ni, kuid teadlased ei suutnud kindlaks teha, kas see on ikka tõene arv.

Kõige hiljutisem uuring näitas aga, et 2014. aastaks kasvas pandade arv maailmas 1864ni, mis näitas, et kümne aastaga tõusis pandade arv 17%. Selle tagajärjel ei ole pandad enam ohustatud, vaid IUCN-i liigitamise kohaselt lihtsalt haavatav liik. Kuigi pandad ei ole enam ohustatud, ei ole oht veel siiski möödas – haavatavad liigid on siiski kõrgemas riskigrupis ja populatsiooni kasv ei pruugi olla püsiv.

Loodame siiski, et on!

Allikas: Bustle.com