Reklaam sulgub sekundi pärast

INTSIKURMU FESTIVAL 2.–3.08: muusika ja kunsti kohtumispaik

Intsikurmu Festival toimub 2.3. augustil Põlva metsade vahel. Atmosfäärifestival koondab endas head muusikat, kunsti, loodust ja loovaid inimesi. Kvaliteetne ilu keset ürgset metsaparki üllatab seitsmendal aastal uute ideede ja lahendustega ning lapsi ootab Lastekurmu. Uurisime peakorraldaja Mihkel Kübara käest, mida Intsikurmu endast kujutab ning miks väärib külastust.

Kust ja millal sai alguse Intsikurmu festival?

Intsikurmu Festival sündis Uue Ajastu Festivalist, mis toimus Põlvas aastatel 2010–2012. Uue Ajastu Festivali ja Intsikurmu Festivali on kuue aasta jooksul külastanud üle 25 000 inimese ning festivalil on esinenud rohkem kui 200 artisti. Esimene Intsikurmu Muusikafestival toimus 2013. aasta augusti alguses Intsikurmu metsapargis. 2014. aasta festival ristiti Eesti ajakirjanduse poolt “Eesti Positivuseks,” mida me Intsikurmu kindlasti ei ole.

Mida saab Intsikurmu Festivalil teha?

Me kutsume inimesi pöörduma metsapõue, et leida sealt muusika ja kunsti kaudu ennast ja meie esivanemaid. Lõuna-Eesti ja Põlva imeline loodus kutsub iseenesest festivali korraldama. Laiahaardelisest muusika- ja kunstiprogrammist õhkub soojust, mis mõjub üleüldise igapäevamüra keskel tervendavalt. Kõik, mis metsapargis sünnib, on kantud suurmeeste Jakob Hurda ja Jaan Vahtra vaimust, tänu kellele selline peopaik üldse loodud sai. Hoiame ajalugu, luues uut. Algusest peale oleme lisaks Eestile võtnud suuna ka väljapoole. Seda nii esinejate valikul kui külastajate osas. Aasta-aastalt leiab üha rohkem külalisi suvel ka kaugemalt tee Põlvasse. Püüame läbi festivali anda võimaluse kasvamiseks ning hingerahu leidmiseks nii külalistele kui loojatele.

Mille eest seisab Intsikurmu festival?

Intsikurmu tähendab eelkõige inimesi: korraldajad, publik ning kunstnikud, kes moodustavad festivali ajal metapargis ühtselt hingava terviku. Festivali eesmärk on süvendada inimestes kultuuriarmastust, inspireerida loomingulisi ettevõtmisi, anda edasi hoolivust ja üksteist märkavaid väärtushinnanguid. Oluline on keskkond. Metsapark peab metsapargiks jääma ka pärast festivali. Siinjuures ei ole meie jaoks tähtis olla “esimene” või ultraroheline fassaadi mõttes, vaid igal aastal astuda koos külalistega sammuke lähemale tarbimise vähendamisele ja jäätmete tekkimisele. Näiteks kogu festivalil kasutatav puit läheb taaskasutusse.

Me seisame selle eest, et kõigil soovijatel oleks võimalik Intsikurmus osaleda. Juba neljandat aastat järjest kingime kõikidele Põlvamaa gümnaasiumilõpetajatele kutse festivalile, vanaduspensionäridele on osalus tasuta, kõikvõimalike erisustega sotsiaalsed grupid saavad sisse sooduspiletiga, kuni 12. aastased lapsed tasuta. Me ei ole millegi vastased, vaid pigem pooldame kvaliteeti ning mõistliku tarbimist. Seetõttu oleme näiteks juba viiendat aastat tegemas koostööd väikeõlletootjatega. Kui me suudame läbi festivali aidata veidikenegi kaasa uue põlvkonna väärtushinnangute kujundamisele laiemalt, oleme rõõmsad. Püüame festivaliga avada kultuuri ja festivalide piire, et kogu Eesti festivalide kultuuriarengule kaasa aidata. Meil on nn bännerivaba festival, eelkõige seetõttu, et inimene saaks keskenduda olulisele ehk loodusele, muusikale ja kunstile, mitte hirmsuurtele toetajalogodele. Lisaks ei ole PVC-materjal metsaparki oma olemuselt kõige sobilikum materjal. Iga aasta on väljakutse, sest kõik eesmärgid ei ole veel täielikult realiseerunud.

Laiemalt öeldes on Intsikurmus toimuv muusika ja kunsti arvamusfestival, kus ühiseid väärtusi kandvad erinevate elualade inimesed leiavad loodetavasti inspiratsiooni uuteks loovateks ja ühiskonda edasiviivateks ettevõtmisteks. 

Mida võib Intsikurmul kohata?

Puhas ja kaunis loodus, hea muusika, sõbralikud inimesed, kvaliteetne söök ja jook, esteetiliselt nauditav festivaliala, erilahendused esinemispaikades. 

Kes on oodatud Intsikurmu festivalile?

Festivalile on oodatud kõik inimesed, kes peava lugu heast muusikast, hoiavad loodust ning naudivad koosolemise rõõmu. Paljud festivalid räägivad sihtgruppidest, meil on festivalisõbrad. Programm on ehitatud üles selliselt, et avastamise rõõmu peaks jaguma nii melomaanile kui peredele, samuti eakamatele inimestele. Kõik meie lavad on kujundatud selliselt, et just selle artisti muusika annaks suurima elamuse publikule. Me ei nimeta lavasid suurteks või väikesteks. On Intsikurmu, Oru ja Metsalava. Festival on mõeldud nii noortele, vanadele kui peredele. Festivalil on lubatud sõbralikud koerad. Lastekurmu on täiesti omaette maailm, mis jätab lastele unustamatu mulje, batuute ei ole, samas kellelgi igav ei hakka.

Kus ja millal leiab festival aset?

Intsikurmu Festival toimub 2.3. augustil traditsiooniliselt legendaarses Põlva metsapargis. Laulupeo-aastal on kohane mainida, et esimesed Eesti laulupäevad toimusid 1855. ja 1857. aastal just Intsikurmu metsapargis, enne kui laulupidude traditsioon Tartust alguse sai. Ürgne, tugeva energiaga peokoht taevasse kõrguvate puude all pakub silmale esteetilist ilu ning loomingulist lennukust.

Tunned, et see festival on sulle? Osta pilet SIIT

Piletihinnad varieeruvad 6274 € vahel.

Tutvu Intsikurmu Festivali missiooniga:

 Aidata kunsti, muusika ja looduse kaudu kaasa kultuursete ühiste väärtuste süvendamisele ühiskonnas.

 Pakkuda nii Eesti inimestele kui lähinaaberriikidest pärit festivalikülastajatele kvaliteetset muusika- ja kunstielamust.

 Toetada Eesti loovaid isiksusi nii muusikas kui kunstis.

 Tutvustada välismaa artiste Eesti publikule.

 Erinevate kaasaja muusikažanrite esitlemise kaudu avardada muusikahuviliste silmaringi ja laiendada festivalikülastaja kultuuripiire, kus klassikalise muusika viljelejad õpiksid hindama tänavakultuuri ning vastupidi.

 Kaasata kohalikku kogukonda festivali korraldamisse ning anda kõigile Eesti noortele võimalus saada vabatahtlikuna enda sisse kultuurikorralduse pisik.

 Hoida ja väärtustada Eesti kultuuri, ajalugu, loodust. Anda Eesti laulutraditsioonile kaasaegne mõõde.

 Luua Eesti kultuurikorralduses väärtusi uute, keskkonnasäästlike lahenduste juurutamisega festivali korralduses.

 Rõhutada looduse olulisust ja inimest selle sees.

 Pakkuda erinevas vanuses inimestele intelligentset kultuuritarbimise võimalust.

Kohtumiseni Intsikurmul!