Reklaam sulgub sekundi pärast

Jana Boberg – tantsijast ja modellist hinnatud meigikunstnikuks

 

Jana Boberg on meigikunstnik, kelle käte all valmivad ilumeigid nii moelavadel näitamiseks kui ka ajakirja klantspiltide tarbeks. Tegus naine omandas professionaalse jumestaja paberid alles hiljuti, kuid töid ja projekte tuleb juba sisse nii uksest kui aknast! 

 

Jana Boberg on meigikunstnik, kelle käte all valmivad ilumeigid nii moelavadel näitamiseks kui ka ajakirja klantspiltide tarbeks. Tegus naine omandas professionaalse jumestaja paberid alles hiljuti, kuid töid ja projekte tuleb juba sisse nii uksest kui aknast! 

Jana õppis meigikunstnikuks International Makeup Centeri (IMC) kümnenädalasel profimeigikursusel. Enne koolitusele minekut oli Jana pisipojaga kodune, kuid nüüd töötab ta vabakutselise meigikunstnikuna, müüja-konsultandina Solarise Make Up Store’is ning teeb koostööd ka mitme salongiga, näiteks Jem ilusalongi, Arigato ilusalongi ja Sim salongiga. Sageli võib Janat leida ka Dote tantsu- ja vabaajakeskusest laste sünnipäevadel meike ja airbrush’iga tätoveeringuid tegemas. Lisaks eelnimetatule on tal ka endal üks pisike ettevõtmine, mis on veel beebikingades, kuid juba tegutseb.

Ilu- ja fotostuudio Cocos.ee projektijuhi ja kunagise tantsutrupi Egoiste modelli ja tantsijana alustas Jana meigiõpinguid 2011. aasta alguses. Põhjuseid, miks naine just seda ametit õppima läks, on mitu ning karta pole Jana sõnul midagi. „Alguses kõhklesin, et see ala pole ehk neile, kel puudub eriline kunstianne, kuid koolitusel sain kinnitust, et see ei vasta tõele. Sa ei pea olema eriline kunstiguru, kui on soov meigikunstnikuks saada. See ala nõuab lihtsalt pidevat harjutamist ja praktiseerimist, ning see kool on selleks just õige koht!“ Tema arvates on meikimisoskus oluline iga naise jaoks, sest kena meik näitab, kui olulised on sinu jaoks pisidetailid ja et sulle meeldib olla hoolitsetud. Kauni meigi puhul pole oluline, mis mõõdus, vanuses või riietuses sa oled, sest inimesed suhtlevad sinuga sulle otsa vaadates ja inimese nägu silmitsedes saad tema kohta teada nii mõndagi. 


Miks sa jumestamist õppima läksid?

Meigikunst on mind huvitanud alates ajast, kui ise tantsija ja modell olin. Mõnus on praegugi erinevate üritustega seotud olla, aga hoopis teistsuguses rollis – ise esinema ei pea. Mulle on alati meeldinud, kuidas meigi kandmine enesetundele mõjub. Varem sain omal nahal palju kogeda, mis tunne on erinevaid meike kanda, kuidas see kõik enesetunnet tõstab ja enesekindlust lisab. Meigi kandmisel võib olla hämmastavalt hea mõju. Meigiga saab transformeeruda hoopis kellekski teiseks ning õhtul kodus meiki maha võttes saab taas tunda rõõmu oma loomulikust ilust. Veel meeldib mulle selle töö juures vaheldusrikkus ja palju väljakutseid. Iga projekt on uus ja huvitav. 


Kui kaua sa oled jumestuskunstnikuna töötanud ja kuidas oled oma teadmised ja oskused omandanud?

Jumestuskunstnikuna olen tegutsenud pea kaks aastat ning baasteadmised ja -oskused sain International Makeup Centerist. Sellise ameti puhul mängib tähtsat rolli praktiline töö, millega tuleb enesekindlus. Kõige parem praktika on n-ö liinitöö, mida pakkus mulle telesaate jaoks meikimine, kus iga poole tunni tagant istus ette uus nägu. Lisaks olen igal võimalusel püüdnud teoorias end täiendada (internetis õpetlikke videoid vaadates ja meigiteemalisi raamatuid lugedes) ja praktiseerida. Tunnen suurt naudingut oma tööst ning pidevat soovi oskusi lihvida. Püüan igal võimalikul hetkel midagi juurde õppida ja ennast täiendada.


Milliseid meikareid sa ise imetled?

Minu lemmikmeigikunstnik on Mario Dedivanovic. Suur soov oleks tema workshop’il osaleda ja oma töödes üritan just tema põhimõtteid järgida. Samuti olen suur Scott Barnesi ja Kevin Aucoini tööde fänn. Eestis on aga kindlasti meigikunstnik number üks Katrin Sangla, kellelt sooviks palju õppida. Kõik see, kui perfektselt ja peenelt pisidetailideni viimistletud lõpptulemus nendel meigikunstnikel jääb, on äärmiselt imetlusväärne.  


Oled üsna vähe aega sellel alal tegutsenud, kuid juba on sul ette näidata tööd teles ja mujal. Kuidas sa oled juba selle saavutanud ning millised on sinu unistused?

Arvan, et mul on tõesti vedanud ja tundub, et olen õigel ajal õiges kohas olnud. Kindlasti on rolli mänginud tutvused ja see, et tegelesin varem tantsimise ja modellindusega. Soovin ennast veel täiendada erinevatel meigikursustel nii Eestis kui välismaal. Unistan oma kodulehe valmimisest, mille jaoks kogun praegu pildimaterjali, sest muu töö on juba ammu tehtud. Samuti unistan igasugustest põnevates tööprojektidest ja väljakutsetest. Suure osa oma tööst teen just airbrush’iga – mul on plaanis seda süvendatult õppida.


Kellele sa meigitöid peamiselt teed?

Meigitööd teen väga erinevateks puhkudeks – eraklientidest ja laste sünnipäevadest kuni suurte firmaürituste, reklaamkampaaniate, moe-show’de ja teleseriaalideni ning kõigeks, mis nende vahele jääb. Minu suurimateks töödeks on olnud telesaated „Vali mind“ ja „Eesti tippmodell“. Samuti käisin kolm kuud ühe kevadel eetrisse jõudva uue seriaali võtetel meikimas. Suuremate firmade reklaamkampaaniatest mainiksin ära Tele2, Swedbanki, SEB, Liviko, Talleggi, Buduaari, Vichy Vee (veealune pildistamine) ja Montoni omad. 

 

Millised on sinu suurimad õnnestumised?

Esimestel aastatel on neid väljakutseid palju, pea iga uus ja põnev projekt on väljakutse. Suurimaks õnnestumiseks on olnud üks veealune pildistamine, kus tekkis olukord, et esialgse plaani järgi väljamõeldud meigitehnika ei toiminud ja pidime väikese ajaga leidma sellele lahenduse. Kõik lõppes õnneks suurepäraselt. 

Teiseks on olnud ajalised väljakutsed, mis alustavatel meigikunstnikel raskusi tekitavad. Kui olen kirja pannud mitu tööd järjest ja millegipärast mõne töö algusaeg venib – kuidas sellega toime tulla, et kõik kliendid või modellid õigel ajal valmis saaks. Selliseid väljakutseid on mul ette tulnud ja õnneks olen nendega ka toime tulnud.

 

Millist kasu said sa enda jaoks jumestuse õppimisest lisaks uue ameti omandamisele?

Hakkasin rohkem mõtlema oma naha heaolu peale, et seda ka 50-aastaselt oleks hea meikida. Coco Chanel ütles selle kohta hästi: „Nature gives you the face you have at twenty, it is up to you to merit the face you have at fifty.“ („Loodus annab sulle näo, mis sul on kahekümneselt, aga see on sinu teha, milline see on viiekümnesena“ – toim.) Oluline on teada, mis vanuses, mis toonides, mida ja kuidas peale kanda, et osata rõhutada parimat näos ning peita seda, mis nii väga esiletoomist ei vaja. Kõik teame, et meigiga tehakse imesid ja eriti tore on veel see, kui sa seda kõike ise oskad endaga teha!

 

Kuigi oled usinalt ametis uue tööga, kas sind võib kunagi veel ka lavalaudadel näha?

Alles selle aasta mais sai üle nelja aasta pikkust pausi uuesti koos 2 Quick Stardiga laval käidud. Juba sel aastal tuleb neil suur juubelikontsert, kuhu kõik nende endised tantsutüdrukud on esinema oodatud, nii et on veel veidi aega, et vormi lihvida ja tantsud meelde tuletada. Ma arvan, et see oleks ilus punkt minu tantsijakarjäärile.

 

Millist meigistiil sulle endale kõige enam meeldib luua ja millist meigistiili kannad ise kõige meelsamini?

Praegu meeldib mulle klassikaliselt ilusaid meike teha ja kindlasti fantaasiameiki, kus saab kasutada palju erksaid värve ja Swarovski kivikesi. Endale teen ma alati airbrush’iga põhja, kulmud ja modelleeringu ning pruunikates toonides suitsusilma koos ilusa lainerijoonega. Samuti meeldib mulle klassikaline mustaga hajutatud silma välisnurk või siis päris must suitsusilm.


Mis sa arvad, kas ilumaailmas on kergem läbi lüüa mehe või naisena?

Ma arvan, et sellel pole vahet. Kui inimene teeb tööd armastuse ja täie pühendumusega ning on edasipüüdlik ja sihikindel, siis võib ta igal pool läbi lüüa. Selline asi ei jää märkamata. Pleasure in the job puts perfection in the work! („Töö nautimine muudab tulemuse täiuslikuks!“ – toim.) 


Kui mahukad on sinu töökohver ja isiklik kosmeetikakott? Mida alati kaasas kannad?

Meigikohver on mul väga mahukas – tööd tegema minnes olen oma asjad vaevu suutnud mahutada ühte käsipagasisse. Olen selle sisu korralikult ära süstematiseerinud, kuna mulle meeldib, kui mu asjad on organiseeritud ja ma tean täpselt, kust midagi leida. Kui juukseid on ka vaja sättida, siis selleks tuleb eraldi kott juurde. Kui ma endale hommikul kodus meigi ära teen, siis kaasa võtan ma ainult huulepliiatsi, -pulga ja -läike. Mul on normaalne nahk, mistõttu ei vaja see pidevaid touch-up’e.


Kuidas sa oma nahka hooldad ja kui suurt rõhku paned välimusele? Kui palju sa ennast meigid?

Naha eest kannan hoolt koorides ja korralikult niisutades, aeg-ajalt teen ka erinevaid maske. Välimus on minu jaoks oluline, nagu ikka iga endast lugupidava naise jaoks. Iga päev ma seda kindlasti ei tee, kuna olen veel lapsega päris palju kodune. Olen täheldanud enda juures sellist muutust, et kui ikka kodust välja või linna on vaja minna, siis ilma meigita on nagu veidi imelik. Selle tähtsus on minu jaoks viimaste aastatega oluliselt kasvanud. Ju see käib ametiga kaasas.

 

Milliseid iluprotseduure sa sageli teed või viimati tegid? Milline on parim iluprotseduur, mis sulle on tehtud?

Minu lemmikuks on Elsa Hjeronymuse sügavpuhastav näohooldus, mis teeb näoga imet. See reageerib üleliigse rasuga, näidates ära ummistunud poorid ja põletikulised kolded. Selle hooldusega eemaldatakse nahapinnalt surnud naharakud ja ergutatakse naha ainevahetust. Pärast hooldust on nahk pehme, värske ja puhas. Kuna mul pole kunagi näonahaga probleeme olnud, siis enamasti kuulub minu igakuiste iluprotseduuride hulka vaid maniküür, pediküür, depilatsioon ja vahel harva ka kulmude-ripsmete keemiline värvimine. Samuti katsun nahka vähemalt paar korda nädalas koorida, sest see ju ikka vananeb, ja pea iga kord pärast dušši korralikult niisutada. Viimati käisin juuksuri juures juukseid ravimas, värvimas ja lõikamas.


Oma kauni välimuse eest tänad millist ilunippi?

Puhasta ja toida oma nahka ja anna talle puhkust, kui ta seda vajab. Joo palju vett.

 

Milliseid naiselt-naisele-tarkusi õpetas sulle ema?

Ema õpetas mulle, kuidas naha eest hoolt kanda. Ostis mulle vajalikud silma- ja näokreemid, kui ma olin vastavasse vanusesse jõudnud. Rääkis, kui oluline on igal õhtul leida need paar minutit, et meik korralikult maha võtta, et öösel saaks nahk uueneda. Ja mis kõige tähtsam, päikese kätte minnes tuleb alati kaitsekreemi kanda!

 

Kas kasutad vitamiine või toidulisandeid, mis aitavad sul kaunis ja energiline olla?

Praegu küll vitamiine ega toidulisandeid ei kasuta. Kaunis ja energiline aitab olla piisav uni, vesi, õige toit, liikumine, naha eest hoolitsemine ja õnnestumised elus.


Mida sa teed, et keha ja vaimu tasakaalus hoida?

Kuna meigitööd on päris palju ja kõige tihedamini on sisustatud just nädalalõpud, siis nädala sees katsun aja maha võtta, käin metsa vahel sörkimas või jalutamas, toimetan kodus. See annab aega kõige üle rahulikult järele mõelda ning uued plaanid ja eesmärgid paika panna. Alati see ei õnnestu, sest nädala sees kipub vahel ka palju tegemisi ja toimetusi olema. Ega seda vaba aega nii palju olegi, aga sel ajal meeldib mulle oma pojaga olla temaga põnevaid asju tehes – käime kinos, metsas jalutamas või jalgrattaga sõitmas, sõbrannade lastel külas või hobuseid vaatamas. Kui laps on lasteaias, siis meeldib mulle ennast täiendada, internetist igasugu põnevaid meigiteemalisi videoid ja artikleid uudistada, kodu koristada ja asju korraldada.

Samuti veedame sõbrannadega päris tihti koos aega, kas siis kusagil väljasõidul, kohvikus või kellegi juures külas ehteid meisterdades. Katsume leida võimalusi kiire elutempo juures, kuidas ühiseid kasulikke ja vajalikke ettevõtmisi ühendada – näiteks käime koos juuksuris või küünetehniku juures. Sätime kõik oma ajad ühele päevale varakult ette ära, et saaks arvestada, et tulemas on sõbrannade ilupäev! 

 

Millised on sinu lemmikilutooted, milleta läbi ei saa?

Oh, neid tooteid on küll palju, aga suureks lemmikuks on loomulikult mu airbrush, millest ma olen sõltuv. Samuti meeldivad YSLi Touche Éclat valgustpeegeldav pulk, Kanebo Sensai Silky Highlighting Powder, Maci matt huulepulk Please Me ja Hue, valge silmapliiats, Maybelline’i Blackest Black Mascara ja palju muud.

 

Millist iluvidinat ostad üha uuesti? Millise iluvahendi äsja soetasid?

Üha uuesti ostan YSLi valgustpeegeldavat pulka, Maci matte huulepulki ja Maybelline’i ripsmetušši. Mu viimane ost oli Kanebo Sensai vedel silmalainer ning Beautyblenderi meigikäsn – superrahul olen sellega. Ilma selleta enam ei saa.


Mida ja kuidas teha, et meik jääks perfektne?

Oluline on teada erinevaid pisidetaile. On teatud nipid ja jooned, mida järgida, et kõik perfektne jääks, mida mille alla ja peale, enne ja pärast kanda. Näiteks asi, mida paljud ei tea ja miks hommikul peale kantud lauvärv lõunaks ära on kustunud, on see, et lauvärvi alla peaks kandma kas primer’it või jumestuskreemi, et lauvärvil oleks pind, mille külge kinnituda. Teiseks ei mõista paljud puudri tähtsust – kui pisivead on peidetud ja jumestuskreem peale kantud, siis on vajalik kõik see üle puuderdada, sest puuder kinnitab ja matistab eelnevalt tehtu ning alles pärast seda saab nägu modelleerima hakata. Kui modelleeringut enne puudri pealekandmist teha, on seda äärmiselt raske hajutada, kuna pind on kleepuv. Meigi puhul on kõige olulisem hajutamine, nii see on ja jääb.

 

Mida teha, et meik püsiks võimalikult kaua peal?

Kui kõike korralikult teha ja vastavalt oma nahatüübile sobivaid tooteid kasutada, siis meik püsib kaua. Samuti võib kasutada spetsiaalset meigikinnitusspreid. Need on erinevate meigifirmade tootevalikus täitsa olemas.

 

Kuidas meikida, kui on väga kiire?

Aitab kerge toniseeriv päevakreem, ripsmetušš, kulmuvärv ja huuleläige.


Kuidas saaks kerge vaevaga päevameigist õhtumeigi?

Kasutades veidi tumedamaid toone silmalaugudel ja huultel. Lisades ripsmetutikuid.


Mida sa kasutad, et oma meigile sära anda?

Kanebo Sensai Silky Highlighting puudrit.

 

Milline on sinu kogemusest tulenevalt kõige tõhusam meiginipp, mida tasub teada?

Kõige tähtsam on meigipõhi, sellest ei saa üle ega ümber. Iga päev pole lauvärvi ju vajagi. Muuda oma nägu meigiga mitmedimensiooniliseks. See tähendab, et oluline on kasutada silmaalust peitekreemi, mis võiks soovituslikult olla umbes paari tooni võrra heledam kui su oma nahk, seejärel jumestuskreem, puuder ja kindlasti modelleeri oma nägu nii pruunika kui ka roosaka põsepunaga. See paneb su naha särama ja muudab selle värskeks.

 

Mis on kõige tähtsamad põhimõtted, mida iga naine peaks järgmina?

Kanna head hoolt oma keha, vaimu ja väljanägemise eest. Vastutasuks saad sa suurepärase enesetunde ja väljanägemise. Õpi armastama ennast just sellisena nagu sa oled, sest kui sa ise seda ei tee, siis ei oska seda ka teised teha.

 

 

Tekst: Gaida Talu

Artikkel ilmus ajakirjas Buduaar Shopping talv 2012

[gallery ids="1978262,1978264,1978266,1978268,1978270,1978272"]