Reklaam sulgub sekundi pärast

JÄRGMINE PEATUS: Kuressaare – kohvik Mosaiik

Neli aastat on Saaremaal, Kuressaare südalinnas nii kohalikke kui ka linna külalisi rõõmustanud kohvik Mosaiik. Kuna suvi ja Saaremaa on saanud sünonüümideks, käis ka Buduaar ühel suvisel pärastlõunal päikesepealinnas Mosaiigiga lähemalt tutvumas.

Neli aastat on Saaremaal, Kuressaare südalinnas nii kohalikke kui ka linna külalisi rõõmustanud kohvik Mosaiik. Kuna suvi ja Saaremaa on saanud sünonüümideks, käis ka Buduaar ühel suvisel pärastlõunal päikesepealinnas Mosaiigiga lähemalt tutvumas.

Kohviku perenaine, saarlanna Katrin Tuisk avas esimese Mosaiigi kohviku hoopiski Tallinnas. „Kui seitse aastat tagasi sai seal kohvik Mosaiik avatud, siis hakkasid sõbrad uurima, et miks ma midagi sarnast ka kodulinna ei võiks teha.” Praegustes Mosaiigi ruumides on varem asunud nii kindlustusfirma kui ka aastakümneid tagasi kohvik Wildenberg. „Just see asukoht ja ruumid olid mind alati paelunud ning ühel hetkel jäidki need tühjaks – seega võib öelda, et mitme hea asja kokku langedes sündiski Mosaiik,” meenutab Katrin. 

Hubase ja õdusa kohviku idee on pakkuda restoranikvaliteeti kohviku hindadega. Viimasest tasubki just pikemalt rääkida, sest kõik toidud on siin valmistatud värskest, hooajalisest ja kohalikust toorainest. 

Vahetult on valmis saanud ka kohviku uus suvemenüü, mille on välja töötanud kohviku uued peakokad Märten Sepp ja Kristjan Janke, kelle motoks on kõike ise teha! 

Kui tahaks „midagi head”

Eelroana saangi proovida siiakala suvise salati, tillikartuli, soolakurgi, aioli ja ürdikreemiga. Tõeliselt mõnus suvine roog, mis täidab kõhtu, kuid on piisavalt kerge, et jaksaks nautida veel ka magustoitu. Viimaseid Mosaiigis jagub – alates isuäratavast koogivitriinist letil, kust võib leida teise seas ka klientide lemmiku – šokolaadikoogi – ning lõpetades uue ja täiesti imelise „leiutisega” – kitsejuustu magustoiduga. See on nauding inimesele, kes ei ole just suurim magusasõber, kuid ometi „tahaks midagi head” – seega täpselt mulle. Lauale jõuab tatraküpsise katte all kitsejuustukreem suvikõrvitsamoosi ning värskete marjadega. „Kitsejuust” ja „magustoit” ühes lauses ei ole just kuigi tavaline kombinatsioon, kuid tavaliselt peituvadki sellistes kooslustes tõelised (sõltuvust tekitavad) naudingud ja nii ka siin! Selle tõestuseks seadsin sammud juba paar päeva hiljem taas Mosaiiki, tahtes jälle „midagi head”.

Suvemenüü pearoast valisin endale kolm nädalat laagerdunud veise välisfilee röstitud köögiviljade, karulaugupesto, marineeritud punase sibula ja punaveinileemega. Nagu enne öeldud, on kohvikus suur rõhk kõigel kohalikul, ja nii on ka minu pearoa juurde maitsenüansiks lisatud karulaugupesto tooraine korjatud perenaise maakodu lähedalt. Seega on kõik saaremaiselt aus ja maitsev. 

Kahe korruse jagu hubasust

Just seepärast, et Mosaiik on aastate jooksul nii omade kui ka külaliste seas väga hästi vastu võetud, on perenaisel plaan juba sügisest avada ka teine korrus. „Seal on mõnus suurematel seltskondadel sünnipäevi pidada ja plaanime korraldada ka mitmesuguseid üritusi ja õhtusööke,” räägib tegus Katrin, kes peab teist suve Mosaiigist paarikümne meetri kaugusel ka smuutibaari Fresh! 

Katrin on tõestus sellest, et kes palju teeb, see palju jõuab, ja Mosaiik sellest, et head asja ei pea kaugelt otsima – kui sead sammud päikesepealinna, siis otse keskväljakult leiad kohviku, mis sind saaremaises headuses maitsvate roogadega kostitab. Olgu selle kinnituseks ka see, et sel aastal sai kohvik pärjatud Recommended Restaurants 2017 tiitliga! 

www.mosaiikcafe.ee

Ilmunud ajakirjas Buduaar